(advertentie)

Vakantietips voor vogeleigenaren

Op vakantie met je vogel

Op vakantie gaan met een huisdier zoals een hond is geen rariteit. Maar er zijn ook andere huisdieren, waarbij het vakantiemoment iets meer afwegingen met zich meebrengt. Vandaag gaan we het hebben over vakanties voor vogeleigenaren. Papegaaien of andere vogels worden door hun eigenaar beschouwd als deel van de familie. En andersom geldt hetzelfde; papegaaien zijn zeer intelligent en binden zich emotioneel sterk met hun eigenaar. Wat doe je met vakantie wanneer je een papegaai als huisdier hebt? Regel je opvang? Neem je hem mee? We kijken naar de voors en tegens en geven je enkele nuttige tips.

Een langetermijnverplichting

Een papegaai op vakantie

De levensduur van papegaaien is lang. Bij kleine papegaaien, zoals de Agapornis, ligt de levensverwachting op zo’n 20-25 jaar. Bij middelgrote papegaaien, zoals de Meyerpapegaai, is dat 30-40 jaar. Het bezit van een Ara, Grijze Roodstaart of een andere grote vogel is ook een absolute langetermijnverplichting. Sluit hierbij niet uit dat de vogel ouder kan worden dan de eigenaar zelf!

Papegaaien houden ervan samen op stap te gaan

Op vakantie gaan met je gevleugelde huisdier is geen gek idee; papegaaien zijn zeer intelligente dieren en lijken zich in de meeste gevallen erg goed aan te passen. Ze vinden het juist fantastisch om nieuwe dingen en omgevingen te verkennen, wanneer jullie samen onderweg zijn, en passen zich uitstekend aan op de mentale triggers die ze onderweg krijgen. Het vergt echter wel enige planning en speciale overwegingen om het comfortabel en veilig te maken.

Tip 1: Overweeg een campervakantie

Campervakantie met je vogel

Een vogelvriendelijke camper is wellicht een van de beste opties voor vakanties met vogels. De camper moet uiteraard voldoende ruimte bieden voor jullie allemaal om goed naast elkaar te kunnen leven.  Om samen met je papegaai te kunnen reizen dien je een passende vogelkooi in de camper te hebben. Wellicht moet je een tweede vogelkooi kopen die de juiste afmetingen heeft en makkelijk verplaatst kan worden. Het kan zijn dat het je tijdens het rijden de kooi achterin je camper plaatst en ’s nachts naar de voorruimte wilt verschuiven.

In ieder geval, op camperreis met je papegaai kan dé keuze zijn. Je hoeft geen gekwalificeerde oppas te regelen, je hebt geen buren die zich kunnen ergeren aan de geluiden van je vogel en je bent zelf zo vrij als een vogel wat betreft verplaatsing en locatiekeuze.

Tip 2: Niets vergeten en rekening houden met noodgevallen

In geval van nood is een reistas belangrijk. Mocht het nodig zijn kun je je papegaai dan buiten de camper overal mee naartoe nemen, zoals een dierenarts. Ook in het geval van een evacuatie of storm, kun je je gevederde vriend altijd meenemen.

Voeding en andere vogelbenodigdheden

Omdat vogelvoer moeilijk te krijgen is, met name het speciale voer dat afgestemd is op jouw papegaaiensoort, moet je voldoende eten meenemen. Pak ook water en lekkernijen in. Zelfs tijdens een korte reis is het belangrijk om extra voedsel en water mee te nemen voor het geval je auto of camper het begeeft. Neem ook extra speelgoed mee, papegaaien zijn simpelweg net kinderen en willen altijd wat nieuws en leuks te doen hebben. Denk aan kranten (of andere bedekking) voor de onderkant van de kooi, een spuitfles om je vogel schoon en koel te houden, extra schalen en kooibedekkingen.

Tip 3: Zet de voor- en nadelen op een rij van andere vakantie-opties

Vliegvakantie met je vogel

Papegaai meenemen op vakantie

Voordelen
✔️ Toegewijde zorg van zijn vertrouwde baasje
✔️ Je behoudt controle bij noodgevallen zoals ziektes
✔️ Een goede optie als je geen oppas kunt vinden

Nadelen
❌ Duur
❌ Mogelijke stressfactoren voor papegaaien zijn bij vliegvakanties zeker aanwezig…

Met je papegaai op vakantie in een hotel

Voordelen
✔️ Meestal huisdiervriendelijk, informeer wel goed van tevoren!
✔️ Je papegaai mag lekker mee!
✔️ Veel routines van de vogel blijven ongewijzigd

Nadelen
❌ Je kunt niet vaak erop uit
❌ Mogelijke stressfactoren in de accommodatie
❌ Niet altijd even veilig

Het regelen van een vogeloppas voor je vakantie

Voordelen
✔️ Een vertrouwde persoon (mits je vogel een goede band met de desbetreffende persoon heeft opgebouwd)
✔️ Je kunt de oppas alles uitleggen over de dagelijkse routines en how-to’s
✔️ Je papegaai kan lekker in zijn vertrouwde thuisomgeving blijven

Nadelen
❌ Probeer er maar een te vinden die aan de eisen voldoet…
❌ Je papegaai zal waarschijnlijk vaak alleen moeten zijn
❌ Het is nogal wat kennis die je aan de oppas moet overdragen…

Afsluitend

Als je een vogel als huisdier hebt die je momenteel niet meeneemt op vakantie, overweeg dan de verschillende opties om je gevederde vriend toch mee te nemen. Je papegaai hoeft geen verlatingsangst te ervaren om weg te zijn van zijn vertrouwde groep. Jij maakt je op jouw beurt geen zorgen om mogelijke zaken die misgaan, door kennis- of vertrouwensgebrek bij een oppas. Reizen met een grote papegaai zoals een Ara is echter niet voor iedereen weggelegd.

Vakantie in Frankrijk