(advertentie)

Vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking

Verstandelijke beperking vakantie

Ook mensen met een verstandelijke beperking willen graag met vakantie. Het is belangrijk dat ook zij deze kans krijgen en het is fijn voor hun verzorgers als zij de zorg voor een korte periode aan bekwame mensen over kunnen dragen. En er is zeker veel mogelijk voor deze doelgroep zoals: strand- en wandelvakanties, vlieg-, kampeer- en themareizen. Er zijn verschillende vakantieaanbieders die in deze begeleide reizen voor mensen met een verstandelijke beperking gespecialiseerd zijn.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Wintersport met skipas boeken?

Voor wie?

De deelnemers in deze doelgroep zijn mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of vorm van autisme. Ze wonen meestal thuis bij hun ouders, zelfstandig met een aantal uren begeleiding per week of ontvangen begeleiding in een 24-uurs woonvoorziening. Door tijdens een reis de juiste zorg en structuur te bieden, naast allerlei activiteiten en excursies, kunnen de deelnemers net als anderen genieten van een heerlijke vakantie in binnen- of buitenland.

Vakanties op maat

Binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking worden mensen geïndiceerd op basis van hun mogelijkheden en beperkingen, of te wel hun zorg- en begeleidingsvraag. Die indicaties worden weergegeven in een zorgprofiel. Over het algemeen kunnen deelnemers met een indicatie t/m VG 4 goed mee op reis.

Bij aanmelding voor een reis wordt er goed gekeken welke hulp en begeleiding er nodig is. Meestal is er begeleiding nodig bij de invulling van de dagen en de structuur van de dag. Vaak hebben deelnemers moeite met het leggen en onderhouden van contacten, het oriënteren in een vreemde omgeving en het beheren van geld en/of medicatie. Daarnaast hebben ze aansturing, toezicht of ondersteuning nodig bij lichamelijke verzorging. Bij de samenstelling van de reizen worden de groepen veelal naar niveau ingedeeld. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om met de reisorganisatie te overleggen om te horen of een specifieke reis geschikt is.

Onder enthousiaste begeleiding

Er wordt gereisd in kleine groepen en het aantal reisbegeleiders wat meegaat is afhankelijk van de zorg die geboden moet worden. De reizen gaan op pad met enthousiaste, bekwame en toegewijde (meestal vrijwillige) reisbegeleiders. Hierbij is het waardevol, maar geen vereiste om een  opleiding of werkervaring in de zorg te hebben. Vaak gaan begeleiders al jaren mee en dat zegt veel. Ze hebben daardoor heel veel ervaring op kunnen doen en altijd hoor je ze zeggen: “Het zijn intensieve reizen, maar als reisbegeleider krijg je er zoveel voor terug!”

Reisbelevenissen ver en dichtbij

Adrianne op safari in Zuid-Afrika

The big five: een olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Adrianne heeft deze indrukwekkende dieren mogen spotten op haar vakantie naar Zuid-Afrika. Zij is één keer in een busje op safari geweest en twee keer in een Landrover. Naast het spotten en fotograferen van de dieren heeft ze ook genoten van de mooie natuur. Ze heeft wandelingen gemaakt die langs prachtige paadjes en door de bergen gingen en ook mooie watervallen gezien. Ze heeft gezien hoe de plaatselijke bevolking leeft. Een leuke ervaring die Adrianne met de Afrikaanse bevolking heeft gehad is dat zij samen een typisch Afrikaanse dans hebben gedaan. Wat erg tof was op haar vakantie was de groep waarmee ze op reis was. Ze konden allemaal goed met elkaar opschieten. Ook was Adrianne blij met de kookkunsten van de reisleider die de hele reis heerlijk voor ze heeft gekookt. Na zo’n dag in de wildernis is het natuurlijk wel belangrijk om goed en lekker te eten!

De Brabantse belevenis van Margot

Margo bleef wat dichter bij huis. Tijdens de vakantie in Brabant is ze naar de Efteling geweest. Ze verbaasde zich erover hoe groot de het hier is geworden met alle uitbreidingen. Als je niet goed oplet, kun je er zo verdwalen. In de Biesbosch heeft Margo heerlijk genoten van een picknick met broodjes en verse croissants. Wat een ideale locatie voor een picknick! Ze vond het heel gezellig om samen met haar vriendin deze reis naar Brabant te maken. Ze zijn al heel lang vriendinnen en ze zijn al vaker samen op vakantie geweest. Ze zijn ook nog bij de Beekse Bergen geweest.

Reizen op maat. Dit geldt zeker bij vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Laat je inspireren en vraag een reisgids aan!