(advertentie)

Tips voor een geslaagde autovakantie

autovakantie

Met het mooie weer nemen bij veel mensen de vakantiekriebels weer toe. Wil je de ultieme vrijheid ervaren dan is een autovakantie echt wat voor jou. Zodra je de auto start is je vakantie begonnen. Je kunt met je eigen auto gaan en staan waar je maar wil en wanneer je maar wil.

Goedkope vakantie zoeken?

Ben je van plan om naar Zuid-Spanje, Italië, Kroatië of naar een andere verre bestemming te karren, dan wil je dat natuurlijk zo comfortabel mogelijk doen. Met deze tips moet dat zeker lukken!

Vermijd zwarte zaterdagen

Dit jaar zullen in Frankrijk zaterdag 3 augustus en zaterdag 10 augustus waarschijnlijk de drukste dagen worden, voornamelijk richting het zuiden. Dé Zwarte Zaterdag van 2019 wordt waarschijnlijk 3 augustus. Andere drukke dagen kun je verwachten op 20 juli en 27 juli richting het zuiden, en 17 augustus richting het noorden. Het is natuurlijk niet prettig om tijdens je reis te maken te krijgen met honderden kilometers file. In plaats van de vrijdag of zaterdag is het daarom verstandiger om op donderdag of zondag te reizen. Zo heb je geen last van de drukte.

Tol betalen? Doe dat gemakkelijk elektronisch.

Op steeds meer snelwegen in Europa wordt tol geheven. Waar je vroeger nog moest prutsen met muntgeld en briefjes, kun je tegenwoordig vaak met een creditcard betalen en dat het loont de moeite! Niet alleen de handeling is een stuk sneller; de wachtrij bij de poorten waar je met een creditcard of bankpas kunt betalen, is meestal ook nog eens een stuk korter. Daarnaast kun je bij de ANWB een elektronische tolbadge kopen, waarmee je nog sneller in verschillende landen door de tolpoorten gaat. Er is een tolbadge verkrijgbaar voor Frankrijk/Spanje/Portugal en Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië.

Houd je aan de verkeersregels

Lekker muziekje op en gáán! Houd wel je snelheid in de gaten ook al kun je nog zo lekker doorrijden. Sommige landen hanteren namelijk extreem hoge verkeersboetes. Rijd je in Nederland 20 km te hard op de snelweg, dan kun je een boete krijgen van €170,-. In Noorwegen kost het je €595,-. Gebruik je in Spanje een navigatiesysteem dat waarschuwt voor flitspalen, dan kun je een bekeuring krijgen van maximaal €6000,-. Voor het bezit van een antiradar systeem kun je een boete krijgen vanaf €3000,-. Wie in Italië in de zomer op winterbanden rijdt, riskeert een boete van € 419,- tot € 1.682,-. Bovendien kan je auto in beslag genomen worden.

Slim inpakken voor veiliger wegligging

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop als je de weg op gaat, maar bij lange autoritten en in het buitenland telt dat natuurlijk dubbel. Dat stukje extra veiligheid krijg je door je auto slim in te pakken. Plaats alle koffers, tassen en dozen zo strak mogelijk tegen elkaar, zodat het niet kan gaan schuiven. Zorg daarbij dat de zware bagage onder ligt en de lichte bagage bovenop. Let er ook goed op dat de bagage niet boven de rugleuning van de achterbank uitsteekt, met het oog op plotseling krachtig remmen. Leg de zwaarste spullen zo dicht mogelijk bij de achteras voor een betere wegligging. Er kan altijd onverhoopt toch iets misgaan onderweg. Zorg daarvoor voor een goede autoverzekering en reisverzekering. Dan ben je in ieder geval verzekerd van goede hulp.