(advertentie)

Met de rolstoel op reis

Rolstoel vakantie

Je hebt grootse plannen deze zomer en weet al waar je naartoe wilt gaan. Een leuk vakantieoord op maar een paar uur vliegen bij jou vandaan. Je hebt alles al in de planning, je vliegtickets, accommodatie en de bagage die je meeneemt. Nu alleen nog je rolstoel.

Waar moet je op letten

Je bent uiteraard zelf allang gewend aan je rolstoel maar je bent wel afhankelijk van een aantal zaken in de buitenwereld. Thuis en misschien op je werk heb je alles in orde maar wanneer je op vakantie gaat met een rolstoel dan is het reizen op zichzelf een hele onderneming. Dus waar moet je op letten wanneer je op reis gaat?

Vliegreis

Wanneer je een vlucht boekt ben je verplicht aan te geven dat je een rolstoel meebrengt. Rolstoelen mogen mee in het ruim van het vliegtuig zolang deze maar aan een aantal eisen voldoet.

Gelukkig hebben vliegmaatschappijen een boord rolstoel voor als je volledig immobiel bent. Maar je eigen rolstoel mag dus niet mee aan boord. Hiervoor gaat jouw rolstoel mee het ruim in zolang deze aan de maximale afmetingen en gewicht voldoet. Qua afmetingen zijn de rolstoelen redelijkerwijs universeel maar om zeker te zijn dat het gewicht niet te hoog is kun je zoveel mogelijk losse onderdelen van de rolstoel loshalen en inpakken in je koffer.

De elektrische rolstoel geeft wat meer problemen bij een vliegreis vanwege het gewicht. Daarnaast moet ook aangegeven worden welke accu of batterij type de rolstoel gebruikt voor het niet verstoren van de communicatiekanalen in het vliegtuig.

Let dus goed op aan welke eisen je moet voldoen wanneer je een vlucht boekt. Kijk hiervoor op de informatiepagina’s van de luchtvaartmaatschappij en ook het vliegveld.

Op het vliegveld

Het grondpersoneel zal je bijstaan bij het aan boord gaan van het vliegtuig. Dit is een standaard procedure en kost niets extra. Maar je moet dit wel van tevoren melden, dit doe je dan ook tijdens het boeken van je vlucht.

De service die het vliegveld biedt zorg ervoor dat je obstakels komt te ontwijken die jou de toegang tot het vliegveld en vliegtuig bemoeilijkt.

In het vliegtuig

Eenmaal aan boord krijg je een boord rolstoel en dat is ook de enige hulp die je krijgt. Uit veiligheidsoverwegingen ben je verplicht bepaalde handelingen zelf uit te kunnen voeren tijdens de vliegreis zoals:

  • stoelriem vastmaken
  • zuurstofmasker opzetten
  • reddingsvest omdoen
  • veiligheidsinstructies uitvoeren
  • toiletbezoek

Mocht je deze handelingen niet zelfstandig kunnen uitvoeren dan mag je niet alleen aan boord gaan zonder een begeleidend persoon mee te nemen tijdens de vlucht. Deze wordt niet voor je geregeld door de vliegmaatschappij of het vliegveld.

Accommodatie

Naast het regelen van je vlucht moet je ook de accommodatie boeken. Je wilt dus ook graag ergens op vakantie zijn waar ze je de hulp kunnen geven bij jouw handicap. Waarop zou je dan moeten letten bij het kiezen van een accommodatie?

De aanpassingen die je in je eigen omgeving hebt zijn niet altijd vanzelfsprekend terug te vinden op vakantiebestemmingen. Het vakantiepark / vakantiehuisje of hotel en kamer zouden uitgerust moeten zijn met toch wel de minimale inspanning. Zo zou er een personenlift aanwezig moeten zijn, een traplift of plateaulift bij het ontbreken van een personenlift, en de toegang tot de accommodaties moeten gelijkvloers zijn zonder bedrempeling.

Alhoewel hotels en andere soorten accommodaties steeds meer rolstoelvriendelijker zijn geworden betekent dit helaas niet dat dit voor iedereen even goed is aangepast. Het loont daarom zeker om van tevoren te kijken welke accommodatie aanbieders zich 100% naar jouw wensen heeft aangepast.

De top 5 benodigdheden waar vakantieaccommodaties in moeten voorzien zijn:

  1. ruime rolstoeltoegankelijkheid tot de accommodatie en de ruimten daarbinnen
  2. de accommodatie is voorzien van lift hulpmiddelen
  3. alles is bereikbaar op zithoogte
  4. aanpassing van meubilair en sanitaire installaties
  5. noodmelder in de accommodatie voor hulp

Openbaar vervoer

Naast de accommodatie en de vliegreis is er ook vervoer nodig die jou naar het vliegveld of de accommodatie brengt. Hierbij kunnen openbaar vervoer en rolstoeltaxi’s een uitkomst zijn.

In Nederland is het openbaar vervoer steeds beter ingesteld voor rolstoelgebruikers. De instaphoogten zijn verlaagd naar stoep- of perronhoogte waardoor er weinig tot geen hulp aan te pas komt om zelf het vervoermiddel te betreden. In het buitenland kan dit anders zijn geregeld of zelfs helemaal niet.

Alhoewel niet elke trein van de NS of Arriva hierop is gesteld bestaat de mogelijkheid om reisassistentie in te schakelen. Je geeft een uur van tevoren aan welke trein je neemt en dan staat er een assistent klaar op het perron die je de trein in help via een rolstoelbrug.

Vakantie in Frankrijk