(advertentie)

Hier moet je opletten wanneer je kiest voor een huurauto op vakantie

Auto

Met de zomer voor de deur kunnen veel mensen niet wachten om er lekker tussenuit te gaan. Lekker bakken aan de Spaanse kust, een roadtrip maken in Italië of op avontuur in Azië gaan. Omdat Nederlanders steeds meer geld besteden aan hun vakanties kiezen zij vaak voor de extraatjes. Denk hierbij aan het huren van een huurauto op de plaats van bestemming, hoewel sommige mensen dit nog wel een beetje spannend vinden. Er zijn namelijk een paar dingen waar je op moet letten wanneer je kiest voor autohuur in het buitenland. In dit artikel hebben we de belangrijkste punten voor je verzameld, zodat je onbezorgd op vakantie kunt gaan.

Creditcard nodig voor autohuur

Bij het huren van een auto in het buitenland heb je vrijwel altijd een creditcard nodig. Hierbij maakt het niet uit of je de reservering al in Nederland maakt of pas daar gaat kijken naar een huurauto. De reden dat dit bij de meeste aanbieders verplicht is, is omdat de creditcard kan gelden als een soort waarborg. Mocht er schade ontstaan of mocht er een boete binnenkomen, dan kan de verhuurder beroep doen op het saldo van je creditcard. Ook wordt de borg en het eigen risico vaak geregeld via een creditcard-account. Er zijn diverse creditcards waar je uit kunt kiezen: creditcards online vergelijken helpt wanneer je niet weet voor welke je moet gaan. Let hierbij op dat prepaid creditcards voor autohuur bijna nooit worden aangenomen.

Let op je eigen risico

Een auto huren in het buitenland verschilt per land wanneer we kijken naar het eigen risico. Check daarom altijd de voorwaarden van de verhuurder in het desbetreffende land. Wist je bijvoorbeeld dat Europeanen in Amerika geen eigen risico hebben? En dat terwijl wanneer je bijvoorbeeld in Australië bent je eigen risico kan oplopen tot in de duizend euro. In de meeste Europese landen gelden dezelfde regels als in Nederland omtrent het eigen risico bij het huren van de auto. Toch kan het geen kwaad om voor jezelf driedubbel te controleren wat de voorwaarden exact zijn, zodat je niet tegen onverwachte kosten aanloopt.

Internationaal rijbewijs nodig?

Bekijk daarnaast altijd van tevoren of je een internationaal rijbewijs nodig hebt in het land van je vakantie. Veel mensen vergeten dit en denken alleen aan de regels omtrent het huren van een auto. Mocht je in een land waar het verplicht is geen internationaal rijbewijs hebben dan kan het zo zijn dat je de huurauto helemaal niet mee mag nemen. Daarom is het des te belangrijker om hier even naar te kijken. Het rijbewijs dat je nu hebt is reeds beschikbaar in enkele talen: Duits, Frans, Engels en uiteraard Nederlands. De ANWB is de plek in Nederland waar je een internationaal rijbewijs aan kunt vragen. Zij hebben online een handige lijst gemaakt met landen waar je wel of geen internationaal rijbewijs nodig hebt. Raadpleeg deze lijst dus altijd ruim voor je vakantie. Zo’n rijbewijs kost slechts 18,95 euro en is een jaar geldig, dat scheelt je in ieder geval veel geld voor een eventuele boete.

Goedkoop is aantrekkelijk, maar niet altijd handig

Tot slot: hoe aantrekkelijk het ook is om een kleine en goedkope auto te huren, is dit niet altijd de juiste keuze. Ben je bijvoorbeeld van plan om met je huurauto de bergen in te gaan of ga je met meerdere mensen een week of twee op pad? Huur dan zeker geen te kleine auto: er moet genoeg ruimte zijn voor de passagiers én hun bagage. Daarnaast is het wel een prettig idee dat je de berg op komt met een fatsoenlijke auto. Omdat de prijzen van verhuurders regelmatig wijzigen, is het aan te raden om vooraf prijzen te vergelijken en op een goed moment te wachten. Vlak voor de vakantie stunten aanbieders vaak met de prijzen omtrent huurauto’s, zodat je alsnog voordeliger met een goede auto kunt roadtrippen.

Vakantie in Frankrijk