(advertentie)

5 tips: Goedkoper reizen met de trein

Vakantie in Nederland

Binnenkort een dagje weg, uitje of evenement? Reizen met de trein kan goedkoper! Lees daarom de onderstaande vijf tips en ontdek hoe jij kan besparen op de reiskosten. Denk aan groepskorting, reizen met kinderen of treinkaartjes met korting. Daarbij hebben wij enkele tips toegevoegd voor het boeken van internationale treinreizen. Ga jij regelmatig met de trein? Kijk dan eens naar het Dal Voordeel abonnement (tip 4)! Voor de incidentele reiziger zijn er natuurlijk treinkaartjes met korting (tip 1).

Je favoriete stad bezoeken?

De leukste vakantieplekken in Nederland!

1. Goedkope treinkaartjes

Er zijn eigenlijk het hele jaar door goedkope treinkaartjes verkrijgbaar. Verschillende reisproducten worden met fikse korting aangeboden door partijen als ActieVanDeDag, SocialDeal, de NS Spoordeelwinkel, VakantieVeilingen en Albert Heijn. Reisproducten als de NS dagkaart, dagretour en enkele reis worden al vanaf €10 aangeboden. Eigenlijk kan iedereen hiermee besparen. Zeker op langere trajecten kan dit tientallen euro’s schelen. Een voorbeeld van een doorlopende aanbieding is de NS enkele reis voor €10 per stuk voor een traject naar keuze. Altijd handig om in huis te hebben en binnen enkele minuten te verzilveren. Wel zijn treinkaartjes met korting altijd gebonden aan een vaste reisperiode met een uiterste reisdatum. Lees de voorwaarden daarom altijd goed door!

2. Reizen met kinderen

Kinderen vakantie

Een uitje gepland? Ook voor kinderen zijn er voordelige opties. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar is er de NS Railrunner voor €2,50. Hiermee reist jouw kind een hele dag mee tegen een minimale prijs. Kan goed worden gecombineerd met een goedkoop treinkaartje (tip 1).

Daarnaast is er het Kids Vrij abonnement. Deze is gratis aan te vragen bij NS en kan worden geladen op een eigen OV Chipkaart. Met het Kids Vrij abonnement reizen kinderen gratis met je mee.

Voor kinderen van 12 t/m 18 jaar is er 2 keer in het jaar de NS Tienertoer, maar kinderen in deze leeftijd kunnen natuurlijk ook een treinkaartje met korting kopen (tip 1). Deze zijn namelijk niet alleen voor volwassenen bedoeld.

3. Groepskorting in de trein

Binnenkort met 4 of meer personen op stap? Dan is het mogelijk om te profiteren van groepskorting in de trein. Met de NS Groepstickets reis je voordelig in de daluren tegen een vaste prijs ongeacht het traject. Reizen er meer mensen met je mee? Dan krijg je nog meer korting! In de onderstaande tabel is de prijs per persoon per enkele reis te zien.

Aantal ReizigersPrijs Enkele reisPrijs persoon
4€ 32€ 8
5€ 33,50€ 6,70
6€ 35€ 5,85
7€ 36,50€ 5,21

4. Dal Voordeel abonnement

Met het Dal Voordeel abonnement reis je altijd met 40% korting in de daluren en het weekend. Normaal verkrijgbaar voor €59, maar in de actie al voor €29. Iedereen zou het Dal Voordeelabonnement eigenlijk moeten aanschaffen. Je hebt hem er namelijk binnen enkele ritten uit.

Ook biedt NS een Flex abonnement aan, voor daluren en andere tijdstippen. Bekijk hier de abonnementen van NS Flex voor jouw dagje uit.

Voorbeeld

Kosten van traject Den Haag – Amsterdam is €24,40 voor een dagretour. Met Het Dal Voordeel abonnement is de prijs voor een retour slechts €14,64. Hiermee bespaar je ongeveer €10. Zo heb je het abonnement er al binnen drie of zes keer reizen uit! Ga jij regelmatig met de trein? Dan is dit een absolute must-have!

5. Voordelig naar het buitenland

Moet je nou juist vroegboeken of zijn er last-minute deals? Het is voor reizigers vaak onduidelijk waar je op moet letten en het voordeligste kaartje kan kopen. De treinreis is uiteindelijk hetzelfde, want je zit allemaal in dezelfde trein ongeacht waar je het ticket hebt gekocht.

Voor de prijs van een treinkaartje naar het buitenland zijn verschillende factoren van toepassing. Zo hebben factoren als de reisklasse, wijzingsmogelijkheden en het traject invloed op het tarief. Het belangrijkste aspect is echter het moment van boeken. De voordeligste treinkaartjes naar het buitenland boek je namelijk met vroegboekkorting. Dit is altijd het geval, want last-minute deals bestaan niet bij treinreizen. Kijk daarom even naar het onderstaande overzicht, waarbij per land is aangegeven hoe vroeg je moet boeken voor de goedkoopste tickets.

  • Voor bestemmingen in België boek je 3 tot 4 maanden voor vertrek
  • Voor bestemmingen in Frankrijk boek je 3 tot 4 maanden voor vertrek
  • Voor bestemmingen in Groot Brittannië boek je al tot 6 maanden voor vertrek. Goedkoopste kaartjes vind je 3 tot 4 maanden voor vertrek.
  • Voor bestemmingen in Duitsland boek je tot 180 dagen voor vertrek. Goedkoopste kaartjes vind je 3 tot 6 maanden voor vertrek. Ditzelfde geldt voor Oostenrijk en Zwitserland.

Ook voordelig met de trein naar het buitenland? Houd dan vooral rekening met het moment van boeken!