(advertentie)

Populaire vakantiebestemmingen in Zweden

Zweden

Scandinavië, misschien wel de koudste landen van Europa maar zeker de mooiste. Met de uitgestrekte stranden en grote naaldbossen is Zweden een uniek land van alle andere Europese landen. Er zijn altijd genoeg dingen te doen en te beleven, van picknicken tot wildwatervaren, het kan allemaal in Zweden!

1. Småland

Wie droomt er nou niet van om vrij te zijn in de natuur. Door het heuvelachtige landschap en grote bossen is dit de juiste plek voor mensen die wel van een stevige wandeling houden. Småland is de grootste provincie van Zweden en ook de thuisbasis van Astrid Lindgren en haar beroemde boekenfiguur Pipi Langkous, vooral om het laatste staat Småland hoog op de lijst van gezinnen met kinderen. Met ruim 5000 meren, tientallen rivieren en met een kustlijn van 200 km kan dit plaatsje haast niet ontbreken aan je bucketlist!

2. Stockholm

De hoofdstad van Zweden, of ook wel het ‘Venetië van Scandinavië’ genoemd. Stockholm is heel anders dan alle andere steden, omringd door water en met een middeleeuws stadscentrum is de ervaring uniek en niet te vergeten. Omdat Stockholm gebouwd is op 14 eilanden en verbonden is door 57 bruggen zijn er veel waterattracties zoals rondvaartboten. Ook is Stockholm bekend door het ABBA museum, er is dus voor ieder wat wils.

3. Höge Kusten

De naam zegt het al, hoge kust. Eigenlijk is het ook niks anders dan een hoge granieten kust in het midden van Zweden, tegen de oostkust aan en vlak naast de Botanische Golf. Deze kust is ontstaan doordat het ijs in de ijstijd zijn zwaartekracht heeft uitgeoefend. Toen het ijs eenmaal ging smelten is de aardkorst omhoog getrokken. Nog steeds wordt de kustlijn per jaar ongeveer 1 centimeter hoger. Het gebied is ruim 100 kilometer en bestaat ook grotendeels uit Nationale parken. De Hoge kust is zelf op de werelderfgoedlijst gekomen in 2000 en is dus een beschermd natuurgebied.

4. Dalarna

Deze provincie ligt in het midden van Zweden en reikt met haar vele bergen in het westen helemaal tot Noorwegen. Alhoewel deze provincie ongeveer net zo groot is als België heeft Dalarna maar een bevolkingseenheid van 300.000 mensen.

Het is dus een mooie plek om heen te gaan als je houdt van een rustige omgeving. Dalarna heeft ook een prachtige natuur en de titel voor grootste waterval in Zweden op haar naam staan. Met vele uitgestrekte bossen en glasheldere beken en meren is dit het meest authentieke stukje van zweden die je ooit tegen zal komen.

5. Ystad

Aan de zuidkust van Zweden ligt Ystad, Ystad is een klein stadje dat bekend staan om haar vakmanhuizen. Deze huisjes zijn enorm populair onder toeristen die het liefst allemaal in zo’n huisje overnachten. Ook werd Ystad gebruikt als decor voor een aantal Romans van Henning Mankell en de bekende serie Wallander. Ook is er richting het oosten een prachtig monument te vinden die bestaat uit 59 keien in de vorm van een schip, toegewijd aan Ales Stenar.

6. Malmö

Dit is een van de eerste plekken die je tegen zal komen als je besluit om met de auto naar Zweden toe te gaan. Deze brug is namelijk een van de weinige manieren om dit prachtige land binnen te komen, de brug verbind Denemarken met Zweden en is in totaal 16 kilometer lang. Malmo heeft door de vele universiteiten veel studenten. Geliefd onder de studenten zijn de hippe cafés en restaurants. Ook is er vaak live muziek en kan je uitgebreid shoppen in de binnenstad.

7. Värmland

Vlotvaren, wilde dieren spotten, een dagje op de pedalen of een lange wandeling. Värmland heeft het echt allemaal. Ook is dit mooie plaatsje de thuisbasis van een bijzondere elandsoort, de witte eland. Dit diertje is heel speciaal omdat deze bijna nergens voorkomt. Maar als je er niet in slaagt om de eland te zien kun je altijd nog naar Värmland Moose Park gaan, dit is een soort dierentuin toegewijd aan de eland. Deze plek is gezinsvriendelijk en er valt voldoende te doen!

8. Skåne

De perfecte vakantie voor iemand die echt liefst zo dicht mogelijk bij huis blijft. Met maar 800 kilometer verwijderd van Utrecht is dit de ultieme plek. Desondanks dit het meest zuidelijke puntje van Zweden is, is het typisch Zweeds. Dit mooie plaatsje heeft ongeveer 5 zomermaanden waar de temperatuur op kan lopen tot 30 graden Celcius. Ook staat Skåne bekend om de korrelachtige parelwitte stranden over de hele kust en is dus de ultieme plek voor iemand die een zonnige vakantie wilt in een Scandinavisch land.

9. Helsingborg

Zodra je van de Ferry afkomt begint het avontuur in Helsingborg. Dit is wat je nou mag noemen een echte winkelstad. Ook is er ‘Väla centrum’, dit is een van de grootste winkelcentra van het zuiden van Zweden en ligt op slechts 6 km ten noordoosten van het centrum van Helsingborg. Er zijn ruim 110 winkels te vinden over 47.000 m2. Samen met de vele cafés en het leven op de straat is dit de ultieme plek voor iemand die houd van geld uitgeven.

10. Swedish Lapland

Een plek waar het zomers +30 is en ’s Winters -40 kan zijn, ook al is het een stukje verder weg, het is zeker de moeite waard. Dit is de plek van de 8 seizoenen, het noorderlicht en de middernachtzon. Het arctische klimaat zorgt voor hoge bergen, diepe bossen, moerasgebied en kolkende rivieren die zich een weg banen naar de archipel in de Baltische Zee. Er is zelfs een ijshotel waar je in kan overnachten, je slaapt onder rendierhuiden, gelukkig is er wel thermoskleding.

Vakantie in Zweden