(advertentie)

Ontdek Robbeneiland – Zuid-Afrika

Gate of Robben Island, Cape Town, South Africa

Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika genoemd, is een land in het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent. Het land is bij toeristen zeer geliefd door de fascinerende natuur. De bekendste toeristische attracties in Zuid-Afrika zijn onder andere het Kruger National Park, Kaap de Goede Hoop, de Tafelberg en natuurlijk Robbeneiland. Robbeneiland is een eiland dat voor de kust van Kaapstad ligt. Het is een echte must-see wanneer je in Kaapstad bent.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Op vakantie naar een verre bestemming?

Robbeneiland werd al zo’n 400 jaar lang gebruikt om mensen vast te zetten, van gevangenen tot lepralijders. Op het eiland vind je dan ook een gevangenis en een kalkmijn. In de kalkmijn moesten gevangenen werken. Robbeneiland is vooral bekend geworden doordat Nelson Mandela hier een groot deel van zijn 27 jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten. Mandela moest hier ook werken in de kalkmijn. Robbeneiland wordt nog steeds bewoond. Er leven nog zo’n 200 mensen, de meesten hiervan werken op het eiland. Robbeneiland ligt zo’n 11 kilometer ten noorden van Kaapstad, midden in de Atlantische Oceaan.

Met de ferry naar Robbeneiland

Poort van Robbeneiland, Kaapstad, Zuid-Afrika

Robbeneiland is te bereiken per boot. Vanaf de Clock Tower in de Victoria & Albert Waterfront gaat er elke 2 uur een ferry naar het eiland. De tocht duurt een klein halfuurtje. Wanneer je aangekomen bent, kun je een rondreis maken in een bus. De bus rijdt in ongeveer een uur tijd langs de mooiste plekjes van Robbeneiland. Je bezoekt onder andere het dorpje waar de bewakers van de gevangenis woonden. Onderweg wordt er verteld over de Apartheid en Nelson Mandela.

Rondleiding op Robbeneiland

Tijdens een rondleiding op Robbeneiland kun je een kijkje nemen in de cel waar Nelson Mandela 19 jaar lang gevangen zat. Ook kun je een bezoek brengen aan de beruchte kalkmijn waar de gevangenen moesten werken. Wanneer je het boek van Nelson Mandela, A long walk to freedom, hebt gelezen, zul je veel herkennen tijdens de rondleiding op Robbeneiland.

Tijdens de rondleiding op Robbeneiland bezoek je ook de isoleercel van Robert Sobukwe. Robert Sobukwe was, net als Mandela, een belangrijke anti-apartheidactivist. Het is zeer waarschijnlijk dat de rondleiding verzorgd wordt door een ex-gevangene, dat zal er aan bijdragen dat het een bezoek wordt om nooit te vergeten. Wanneer je op Robbeneiland bent voel je meteen de zwaarte van de geschiedenis.

Natuurschoon op Robbeneiland

Zeehonden op RobbeneilandNaast de indrukwekkende geschiedenis heeft Robbeneiland nog veel meer te bieden; het eiland heeft een bijzondere natuur. Sinds de sluiting van de gevangenis in 1991 wordt hier de aandacht dan ook meer op gevestigd. Op Robbeneiland vind je pinguïns en een aantal zeldzame vogelsoorten. Ook vind je er een grote groep zeehonden. Hier heeft Robbeneiland zijn naam aan te danken. In het meest zuidoostelijke puntje van Robbeneiland kun je vanuit de verte de Tafelberg bewonderen en genieten van het schitterende uitzicht over de omgeving!

photo by: April Killingsworth, David Rosen