(advertentie)

Beklim de Tafelberg – Zuid-Afrika

Prachtig uitzicht op de Tafelberg, Kaapstad, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika genoemd, is een land in het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent. Het land is bij toeristen zeer geliefd door de fascinerende natuur. De bekendste toeristische attracties in Zuid-Afrika zijn onder andere Robbeneiland, het Kruger National Park, Kaap de Goede Hoop en de Tafelberg. De Tafelberg is een van de meest bekende bergen van Zuid-Afrika. Deze berg is een van de 7 wereldwonderen van de natuur.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Op vakantie naar een verre bestemming?

De Tafelberg kijkt uit over de stad Kaapstad en is vanuit de gehele omgeving te zien. De berg is 3 kilometer breed, 1086 meter hoog en heeft een opmerkelijke, platte bovenkant.  Hieraan heeft hij dan ook zijn naam te danken, de berg lijkt op een tafel. Ook heeft de Tafelberg een tafelkleedje; wanneer het bewolkt is, is hij bedekt door een tafelkleed van wolken.

Devil’s Peak, Lion’s Head en Signal Hill

Devils Peak TafelbergNaast de Tafelberg liggen nog drie indrukwekkende hoogtepunten. Aan de linkerkant van de Tafelberg ligt de Devil’s Peak, een berg van 1000 meter hoog. Devil’s Peak heeft zijn naam te danken aan een oude legende. Volgens deze legende was er een rookwedstrijd tussen de duivel en een piraat, Jan van Hunks genaamd. Degene die met een pijp de meeste rook produceerde won, hierdoor is volgens de legende het ‘tafelkleed’ van wolken ontstaan. Jan van Hunks is na de wedstrijd verdwenen, maar de duivel bleef; vandaar de naam Devil’s Peak.

Tijdens een wandeling op Devil’s Peak kom je veel zeldzame bloemen en planten tegen, die je nergens anders in Zuid-Afrika vindt. Enkele wandelroutes voor Devil’s Peak zijn:

  • Tafelberg Road
  • Newlands Ravine
  • Mowbray Rigde

Aan de rechterkant van de Tafelberg ligt Lion’s Head. Deze berg is 669 meter hoog. In het Zuid-Afrikaans wordt Lion’s Head ‘Leeukop’ genoemd. Van de drie bergen is Lion’s Head het makkelijkst te beklimmen. Het begin van de route vind je bij de Signal Hill Road. De voet van de berg wordt omringd door de buitenwijken van Kaapstad. Een echte aanrader is om een zonsop- of ondergang vanaf Lion’s Head te bekijken. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Kaapstad en de andere bergen!

Ten noorden van de Tafelberg vind je nog een bekende heuvel: Signal Hill. Deze heuvel is 350 meter hoog en wordt in het Zuid-Afrikaans Seinheuwel genoemd. Dit komt doordat tijdens de koloniale bezetting door Nederland vanaf Signal Hill schepen gewaarschuwd werden voor slecht weer door middel van seinvlaggen.

De Tafelberg ontdekken

Zoals gezegd zijn er veel wandelroutes naar de bergen Devil’s Peak en Lion’s Head. Naar de Tafelberg zelf zijn natuurlijk ook verschillende routes, onder andere:

  • Platteklip George
  • Kasteelsport via Valley of the Gods
  • Skeleton Gorge via MacLear’s Beacon
  • Skeleton Gorge & Nursery Ravine

Onder deze routes kom je bijzondere planten en dieren tegen, een unieke belevenis!  Voor degenen die wel naar de top willen maar dit niet via een klim willen of kunnen doen is er een andere oplossing: de kabelbaan. Via de kabelbaan ben je met ongeveer 10 minuutjes op de top van de Tafelberg, terwijl je ondertussen van een fantastisch uitzicht kunt genieten!

photo by: MichaelClarke