(advertentie)

Beren spotten in Denali Nationaal Park

Denali National Park

Denali National Park heeft eigenlijk geen introductie nodig. Alaska’s beroemdste nationale park ontvangt jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers uit de hele wereld, die hier komen voor het wildleven en de uitbundige natuur. Het park mag dan ook niet ontbreken tijdens uw rondreis Alaska. De uitgestrekte taiga en toendra zit vol met dieren en de besneeuwde toppen van de Alaska Range zijn voor iedereen een must-see tijdens hun reis.

Op vakantie naar een verre bestemming?

Kies je droomvakantie naar Amerika!

Denali National Park is ruim 2,4 miljoen hectare groot en opent zijn poorten van eind mei tot medio september voor bezoekers. De rest van het jaar is het park beperkt toegankelijk, om de natuur en het wild zo veel mogelijk haar gang te kunnen laten gaan. Er is slechts 1 weg het park in, deze is 90 mijl lang en slechts tot mijl 15 per eigen auto bereikbaar. Het letterlijke hoogtepunt van het park is Mount Denali, met 6.194 meter de hoogste berg van Noord Amerika. De berg wordt omgeven door enkele andere besneeuwde pieken van de Alaska Range en door uitgestrekte toendra en taiga. Het is een bijzondere plek en geliefd door reizigers uit de hele wereld.

Historie

Mount DenaliDenali betekent in het Athabascaans ook wel “de grote” of “de hoge”, wat duidt op Mount Denali. Over het ontstaan van de naam Denali zijn 2 verschillende verhalen. Volgens het eerste verhaal is de berg ontstaan tijdens een gevecht tussen twee magische vechters, Totson de Raven War Chief en Yako. Totson gooide zijn magische speer naar Yako die daarna veranderde in een gigantische golf die versteende en daardoor de speer afketste. De versteende massa werd de berg die men Denali noemde. In het tweede verhaal betekent Denali “het huis van de zon”. Tijdens de langste dag van het jaar (21 juni) maakt de zon een complete cirkel en verdwijnt achter de horizon voor enkele uren. Vanuit enkele plaatsen lijkt het of de zon opkomt en ondergaat achter Denali.

De Amerikaan William Dickey noemde tijdens een bezoek aan het park in 1896 de berg Mount Denali als eerbetoon aan William Denali, de president kandidaat die later de verkiezingen won. In 1906 bracht Charles Sheldon een bezoek aan dit gebied om de Dall sheep te bestuderen en was bang dat de komst van mensen het voortbestaan van de schapen in gevaar zou brengen. In 1908 diende hij een petitie in bij het Congres om een beschermd leefgebied voor de schapen te creëren en zo ontstond Mount Denali National Park uiteindelijk in 1917. Omdat er steeds meer toeristen kwamen die over de enige weg het park in reisden, werd in 1972 besloten een bussysteem in te voeren om de fragiele natuur zo goed mogelijk te beschermen. In 1980 heeft het Congres de grootte van het park verdriedubbeld en hernoemd tot Denali National Park and Preserve.

In het park

U mag Denali tot mijl 15 met uw eigen auto in, hierna is de toegang beperkt tot speciale bussen die u naar verschillende plaatsen in het park vervoeren. Het is te adviseren om uw ticket al van tevoren te boeken zodat u er zeker van bent dat u mee kunt op een van de tochten.

De ingang van het park ligt bij mijl 237 aan de George Parks Highway. Al binnen enkele honderden meters komt u de Riley Creek campground tegen en het Backcountry Information Center. Dit laatste centrum is handig om te bezoeken, indien u in het park wilt gaan kamperen.

Bij de ingang van het park zijn diverse korte wandeltrails. Een prachtige maar pittige wandeling is die naar de Mount Healy Overlook. De tocht is 4,5 mijl per enkele reis en vertrekt vanaf het Visitors Center (via de Taiga Trail). Trekt u voor deze tocht een halve dag uit. Indien u verder in het park wilt wandelen bent u aangewezen op uw eigen creativiteit. Indien een bepaald gebied niet toegankelijk is voor wandelaars zal dit duidelijk aangegeven zijn. Bij Eielson kunt u de Alpine Trail lopen, geschikt voor fitte wandelaars. Binnen 1 mijl klimt u 300 meter naar de top van Thorofare Ridge. Bij mooi weer heeft u fantastische uitzicht op Denali.

Mount Denali

Daar Mount Denali erg overheersend is in het gebied, creëert het zijn eigen weersomstandigheden. De berg verandert de vochtige lucht afkomstig uit de Golf van Alaska hier in regen of in de hoger gelegen gebieden in sneeuw. Het achtergelegen gebied is droger omdat de regen vaak aan de westkant valt. Het weer in het park is daarom volkomen onvoorspelbaar. U kunt op dezelfde dag regen, ijzel, hagel, sneeuw, mist, maar ook warm zonnig weer meemaken!

De kans dat u Denali ziet tijdens uw reis is klein; hij zit ten minste 5 van de 7 dagen per week in de wolken. In het park is de kans om Denali te zien ongeveer 30%, de kans om een beer te zien daarentegen is 95%. De meeste kans maakt u ’s morgens vroeg wanneer het helder is. Gelukkig is Mount Denali niet alleen te zien vanuit het park, dus u maakt meerdere dagen kans om deze bergreus in levende lijve te aanschouwen.

Verenigde Staten Amerika USA