(advertentie)

Vaticaanstad bezoeken

Vaticaanstad bezoeken - Brug

Tijdens je bezoek aan Rome in Italië moet je zeker Vaticaanstad bezoeken. Vaticaanstad is de hoofdstad van staat Vaticaanstad, ’s werelds kleinste onafhankelijke staat. Deze prachtige stad ken je waarschijnlijk van het Vaticaan, de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein. Terecht, want dit zijn unieke bezienswaardigheden in de stad. Maar er zijn meer redenen waarom Vaticaanstad bezoeken hoog op je lijstje moet komen. Lees in dit artikel alles over deze bijzondere stad, midden in de historische stad Rome.

Beste reisperiode

Wanneer kan je het beste Vaticaanstad bezoeken? Als je naar het klimaat kijkt, kan je iedere maand het Vaticaan bezoeken. Het is het hele jaar door lekker weer. Houd er rekening mee dat het in de zomermaanden juli en augustus erg warm kan zijn. De temperatuur kan dan oplopen tot gemiddeld zo’n 30°C. Wil je liever wat koeler weer? Ga dan vooral in de maanden april, mei, oktober en november. Het weer in Vaticaanstad is dan erg aangenaam met zo’n 20°C.

Sint-Pietersplein

Vaticaanstad bezoeken begint op het Sint-Pietersplein. Dit plein, ontwerpen door Gian Lorenzo Bernini, is omringd door 284 zuilen en 88 pilaren. De rij zuilen zijn neergezet in ellips vorm, wat een heel rijk en imposante sfeer creëert. Sint Pietersplein RomeOp de zuilengang zijn 140 beelden van heiligen geplaatst. Midden op het Piazza San Pietro staat een obelisk van 40 meter hoog. Op de grond rondom de obelisk liggen marmeren stenen die de windrichtingen aanduiden. Verder vind je op het Sint-Pietersplein twee fonteinen. Het hele plein is totaal symmetrisch, wat een heel tof effect heeft. Het plein is immens groot en zeker de moeite waard om even goed op je in te laten werken. Als de Paus in Rome is, bidt hij iedere zondag om 12:00 met alle mensen die op het Sint-Pietersplein staan en geeft hen een zegen mee. Met Kerst en Pasen staat dit plein vol met mensen die luisteren naar het Orbi et Urbi, het bekende gebed wat de Paus de menigte toespreekt. Aan het Sint-Pietersplein ligt de bekende Sint-Pietersbasiliek, het Vaticaan.

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek, oftewel het Vaticaan, is een grote katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein en is gebouwd tussen 1506 en 1626. Vaticaanstad bezoeken staat gelijk aan de Sint-Pietersbasiliek bezoeken of het Vaticaan bezoeken. Dit zijn allemaal namen voor één en hetzelfde gebouw. Deze prachtige basiliek, die gebouwd is op de plek waar Petrus begraven zou liggen wordt de mooiste kerk ter wereld genoemd. Binnen in het Vaticaan is alles van goud, en sta je versteld van alle pracht en praal. De graftombe van Petrus vind je onder de grote koepel. Deze koepel kan je overigens tegen een kleine vergoeding bezoeken, dat is zeker de moeite waard! De akoestiek in deze koepel is werkelijk fantastisch. Als je tegen de muur fluistert, kan iemand aan de andere kant van de koepel het horen. Mits het niet al te druk is natuurlijk. In de Sint-Pietersbasiliek zijn alle overleden pausen bijgezet. Deze liggen in de crypte, onder het zogenaamde middenschip van de basiliek. Ga je Vaticaanstad bezoeken en wil je de Sint-Pietersbasiliek betreden? Zorg dan dat je armen en benen bedekt zijn.

Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea is een groep musea waar de kunstschatten van Vaticaanstad te bewonderen zijn. Dit zijn kunstwerken die door pausen zijn aangekocht of veroverd. In de musea zie je schilderkunst uit de Renaissance. Bekende werken van onder andere Leonardo da Vinci, Caravaggio en Rafael zijn in deze musea te bewonderen. Verder zijn alle koetsen en rijtuigen van de Paus, waaronder de Pausmobiel, te zien. De Vaticaanse musea zijn erg populair bij toeristen. Dit is samen met de Sint-Pieterbasiliek de enige manier om letterlijk Vaticaanstad te bezoeken. Wil je de Vaticaanse musea in en daarmee Vaticaanstad bezoeken? Dan raden wij aan om online een ticket te boeken. Dit is iets duurder, maar kan je meer dan twee uur wachtrij schelen.

Sixtijnse Kapel

Het bekendste van de Vaticaanse musea is de Sixtijnse Kapel. Hier komen ieder jaar duizenden toeristen op af. In de Capella Sistina vind je prachtige fresco’s van Michelangelo. Sixtijnse Kapel, de scheppingDe bekendste schildering is het plafond. Hier zie je meer dan driehonderd figuren, met als hoogtepunt De Schepping. Een ander bekend fresco van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel is Het laatste oordeel.  De Sixtijnse Kapel wordt nog steeds gebruikt. Als er een nieuwe Paus moet worden gekozen, wordt dit conclaaf in deze kapel gehouden. Tijdens dit conclaaf komt er zwarte rook uit de schoorsteen. Zie je vanaf het Sint-Pietersplein witte rook uit de schoorsteen komen? Dan weet je dat er een nieuwe Paus gekozen is.

Verder vind je in Vaticaanstad nog het Apostolisch Paleis en de Vaticaanse Tuinen. Het Apostolisch Paleis is het woon- en werkpaleis van de Paus, hier ontvangt hij zijn gasten. De Vaticaanse tuinen liggen achter de Vaticaanse musea. Deze tuinen zijn zo’n 23 hectare groot en daarmee meer dan de helft van heel Vaticaanstad.

Rondleiding Vaticaan

Wil je het Vaticaan bezoeken en alle ins en outs weten, ga dan mee met een rondleiding. Er is zo ontzettend veel te vertellen over het Vaticaan, dat het verstandig is om een Nederlandstalige gids te kiezen. Een rondleiding door het Vaticaan duurt ongeveer 3 uur en kost €56,- per volwassenen, dit is inclusief €20,- aan entreebewijzen. Het voordeel aan een rondleiding met een gids is dat de gids overal gewoon door kan lopen en je nergens in de rij hoeft te staan! Tijdens een rondleiding door het Vaticaan bezoek je onder andere de Sint Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea. Iedere zaterdag vindt er een rondleiding door het Vaticaan plaats om 13:30. In de zomer en in vakanties is er ook een rondleiding op andere dagen. Kijk voor actuele rondleiding altijd even op de site.

Ga je Vaticaanstad bezoeken? Combineer het dan met een stedentrip naar Rome!