(advertentie)

Brouwerijen bezoeken in Tsjechië

Bezoek de bierbrouwerijen in Tsjechie!

Wanneer je op vakantie in Tsjechië bent, kun je niet om de vele brouwerijen in het land heen. Bier is in Tsjechië ontzettend populair. De gemiddelde inwoner drinkt maar liefst 170 liter bier per jaar! De brouwerijen in Tsjechië zijn erg leuk om te bezoeken, er worden rondleidingen gegeven en daarna kan je in de brouwerij proeven van het vers gebrouwen bier. De bekendste soorten bier en pilsener die in Tsjechië gebrouwen worden zijn Budweiser Budvar, Pilsener Urquell, Radegast, Staropramen en Gambrinus Pilsener. In dit artikel lees je meer over brouwerijen, biermusea en bierfestivals die je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in Tsjechië!

Bier in Tsjechië

Het bier heeft een lange geschiedenis in Tsjechië. De eerste plaats waar bier gebrouwen werd, was in het Klooster van Brenov, in het jaar 993. De eerste echte brouwerij ontstond in 1118, in de plaats Cerhenice. Door de ligging en andere geografische kenmerken van Tsjechië is het land uitstekend geschikt voor de groei van graan en hop, twee belangrijke ingrediënten van bier. De vele brouwerijen in Tsjechië die rond de 12e en 13e eeuw ontstonden, waren belangrijk voor de economie. Voor veel plaatsen was de verkoop van bier de belangrijkste bron van inkomsten. Door onder andere oorlogen en de opkomst van het communisme nam het aantal brouwerijen in Tsjechië  af.

De allereerste pilsener is afkomstig uit de stad Pilsen in Tsjechië. Deze eerste pils werd gebrouwen door inwoners van Pilsen met een brouwvergunning. Het bier dat in de brouwerijen van Pilsen gebrouwen werd was van slechte kwaliteit. Dat zorgde ervoor dat deze inwoners, onder leiding van Josef Groll, besloten om zelf een brouwerij voor pils op te richten. De pilsener die ontstond, kreeg de naam Pilsener Urquell. In Tsjechië mogen alleen bieren die uit brouwerijen in Pilsen komen pilsener genoemd worden.

Brouwerijen en musea

Pilsener Urquell Brouwerij, Pilsen, TjechiëZoals gezegd vind je in Tsjechië veel soorten brouwerijen, waar je interessante rondleidingen kunt volgen. De drie interessantste brouwerijen die het productieproces van bier laten zien zijn de Pilsener Urquell Brouwerij, de Gambrinus Pilsener Brouwerij en de Budweiser Budvar Brouwerij. Tijdens een bezoek aan de Pilsener Urquell Brouwerij krijg je een rondleiding door de kelders en de oude en nieuwe brouwerij. Hier kan je meemaken hoe het bier op de ‘Beierse methode’ gebrouwen wordt. De gids vertelt in verschillende talen over de geschiedenis van de Pilsener Urquell Brouwerij en de manier van brouwen. Als afsluiter kun je in de brouwerij proeven van ongefilterde pils, die je niet in cafés kunt halen. Ook is er een leuk winkeltje in de brouwerij waar je de pilsener en souvenirs kunt kopen.

Vlakbij de Pilsener Urquell Brouwerij ligt de brouwerij van het populaire biermerk Gambrinus Pilsener. Ook een rondleiding door de Gambrinus Pilsener Brouwerij is een echte aanrader tijdens een vakantie in Tsjechië. Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over de grondstoffen en de productie van Gambrinus Pilsener. Na de rondleiding kun je in de brouwerij proeven van het bier en er is de mogelijkheid om een cursus bier tappen te volgen, gegeven door een specialist. Kortom, de Gambrinus Pilsener Brouwerij is een echte must-see!

Naast de Gambrinus Pilsener Brouwerij is ook de Budweiser Budvar Brouwerij zeker een bezoekje waard. Budweiser Budvar is geen pilsener, het wordt niet gebrouwen in Pilsen maar in Ceske Budejovice. Tijdens een rondleiding door de Budweiser Budvar Brouwerij kun je genieten van het heerlijke bier en leer je over de brouwmethoden en geschiedenis van Budweiser Budvar Brouwerij. Naast een rondleiding kun je ook de multimedia expositie en het Budvar Bierhuis in de Budweiser Budvar Brouwerij bezoeken, waar je kunt genieten van bier en de Tsjechische keuken.

Bier, PraagNaast Pilsener Urquell Brouwerij, de Gambrinus Pilsener Brouwerij en de Budweiser Budvar Brouwerij zijn er ook een aantal musea waar je van alles te weten kunt komen over bier en pilsener. In Pilsen zelf staat een bekend biermuseum, het Plzen Biermuseum. Tijdens een bezoek aan het Plzen Biermuseum maak je een tocht door een groot gangenstelsel. De gids vertelt over de vroegere situatie en de geschiedenis van pilsener en bier. In het Biermuseum in Praag (Prague Beer Museum) kun je proeven van alle bijzondere soorten bier in Tsjechië. Bij elk bier is uitleg te vinden over de geschiedenis en bereidingswijze. Het Biermuseum in Praag is een echte aanrader tijdens je vakantie in Tsjechië! En wanneer je toch aan het genieten bent van het bier in Praag kun je ook langs één van de vele bierhuizen gaan, waar je op een terrasje of aan de bar kunt genieten van het goudgele gerstenat.

Bierfestivals

Het Pilsner Fest is het bekendste bierfestival van Tsjechië. Het Pilsner Fest vindt plaats op het terrein van Pilsener Urquell Brouwerij. Er worden sportevenement, wedstrijden, dansevents en demonstraties over bier gehouden. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse massatoast met bier van Gambrinus Pilsener en Pilsener Urquell. Een ander jaarlijks bierfestival in Tsjechië wordt gehouden door de microbrouwerij Slunce Ve Skle, wat Zon in het Glas betekent. Het Slunce Ve Skle festival wordt gehouden in de plaats Pilsen-Cernice en er worden zo’n 150 soorten bier geschonken!

Het allergrootste bierfestival van Tsjechië is het Tsjechisch Bierfestival. Het Tsjechisch Bierfestival wordt elk jaar gehouden in Praag en duurt maar liefst 17 dagen! Het is een reactie op het Duitse Oktoberfest. Het Tsjechisch Bierfestival biedt plaats aan 10.000 bezoekers en is ieder jaar een groot succes. Het personeel loopt in traditionele klederdracht en er zijn 120 soorten bier te krijgen. Een bezoek aan het Tsjechisch Bierfestival is een ervaring om nooit te vergeten!

photo by: lendog64, jlascar

Vakantie in Tsjechië