(advertentie)

Vakantie Almería, de zonnigste streek van Europa!

Vakantie Almería

Zoek jij graag de zon op in Spanje, maar houd je niet van drukke stranden? Dan is een zonvakantie naar Costa de Almería voor jou weggelegd. Almería is namelijk de zonnigste regio van Europa! De Costa de Almería is één van dunbevolkste costa’s in Spanje en is dus ‘lekker’ rustig. De kust is zo’n 219 kilometer lang en heeft ontzettend veel prachtige stranden. Een vakantie naar Almería mag je dus met recht een zonvakantie noemen. Maar, er is veel meer dan alleen de kust. In dit artikel vind je de mooiste plekken en beste tips voor een vakantie naar Almería.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Vakantie boeken in Spanje?

Vakantie naar Almería

De provincie Almería ligt in de bekende regio Andalusië, in Zuid-Spanje. De stad Almería is de hoofdstad van deze gelijknamige provincie. De betekenis van de naam Almería komt af van het Arabische begrip Al-Mariya: ‘Spiegel van de Zee’. Dat heeft de stad natuurlijk te danken aan de ligging aan de golf van Almería. De hoofdstad heeft een kleine 200.000 inwoners en is een gemoedelijke, authentiek Spaanse kustplaats. Er zijn verschillende manieren waarop je een vakantie naar Almería kunt indelen. Die keuze ligt bijvoorbeeld aan jouw budget, de lengte van je vakantie en het vervoersmiddel wat je wilt gebruiken. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden voor een vakantie naar Almería.

  • Zonvakantie
  • All inclusive
  • Stedentrip
  • Rondreis door Andalusië
  • Wandelvakantie

Bezienswaardigheden

Voor je vakantie naar Almería is het handig om van tevoren te weten welke plekken de moeite waard zijn om te bekijken. Omdat Almería een grote regio is hebben we hieronder een variërend lijstje van bezienswaardigheden gemaakt. Om dit lijstje iets overzichtelijker te maken verdelen we het in verschillende categorieën.

ALMERÍA | HOOFDSTAD

Almería vliegtickets

De hoofdstad Almería is een prachtige stad voor een stedentrip in combinatie met zon, zee en strand. Of voor een dagje uit, als je in de regio verblijft. De stad heeft een rijke geschiedenis en is voor lange tijd één van de belangrijkste steden van Spanje geweest in de tijd van de Moren. De invloed van de Moren is nog op vele plekken terug te zien, dit geeft de stad een eigen identiteit en een enorme schat aan historie en cultuur. De klassieke binnenstad wordt afgewisseld door de moderne straat La Rambla met prachtige fonteinen. Je kunt in Almería uitstekend eten, shoppen, rondlopen over de brede boulevard (Paseo Marítimo Carmen de Burgos) of ontspannen aan de prachtige witte stadsstranden.

  • Alcazaba AlmeríaBezienswaardigheden Almería

Het meest bezochte monument van Almería en één van de belangrijkste Arabische monumenten in Spanje mag je tijdens een vakantie naar Almería zeker niet missen! De bouw van het Arabische fort, in opdracht van kalief Abd ar-Rahman III begon in 955. Het fort diende de grootste stad op dat moment, Pechina, te beschermen. Het Alcazaba heeft een enorme historie en je kijkt hier je ogen uit. Het merendeel van de archeologische vondsten in de Alcazaba worden bewaard in het Museo de Almería. Het fort geeft daarnaast ook nog eens geweldig uitzicht over de stad Almería.

  • Plaza de TorosStedentrip Almería

De gemiddelde Spaanse stad heeft wel een stierenvechtersarena, zo ook Almería. Als gevolg van de mijnbouw en wijnhandel in de negentiende eeuw groeide de welvaart in Almería. Deze welvaart bracht meer vrije tijd met zich mee, er kwam steeds meer vraag naar vermaak. Mede daardoor werd in 1888 de stierenvechtersarena gebouwd met daarin plaats voor ruim 9000 toeschouwers. Je kunt hier een gevecht bijwonen maar natuurlijk ook het prachtige gebouw bewonderen.

  • Kathedraal van AlmeríaZonvakantie Costa de Almería

Het ‘Catedral de la Encarnación’ (Kathedraal van Icarnatie) ligt midden in het hart van Almería. In 1562 werd de bouw van het kathedraal na 38 jaar voltooid. De bouw van het kathedraal zorgt ervoor dat je hier niet zomaar even voorbij loopt. Het kathedraal is opgebouwd uit een mix van de late gotiek, barok en heeft de structuur van een fort. Het kathedraal staat symbool voor de vele aanvallen die de kuststad te verduren heeft gekregen. Als je in Almería bent is het je dan ook zeker aangeraden om een kijkje te gaan nemen.

CABO DE GATA | NATUURPARK

Het Cabo de Gata natuurpark is een bescherm nationaal park en is het grootsteVakantie Costa de Almería beschermde kustgebied van Andalusië. Van diepe kloven tot onaangetaste baaien en van natuurlijke zoutmeren tot indrukwekkende duinen: in het Cabo de Gata natuurpark ontdek je de meest unieke locaties en prachtige uitzichten. Het landschap is heel afwisselend. Je hebt in het natuurpark een berg- en rotsachtig landschap maar ook grote onaangetaste kuststroken. Je kunt in deze uitgestrekte omgeving dagen rondzwerven en enorm veel dingen doen. Het park is ligt 30 km ten oosten van Almería en met de auto ben je er in ongeveer 25 minuten. Voor elk type is hier wel wat wils, naartoe gaan dus!

MOJÁCAR | TRADITIONEEL SPAANS

Aan de oostkant van het Cabo de Gata natuurpark ligt het Spaanse dorp Mojácar. Dit is misschien wel één van de mooiste dorpen van Spanje. Het dorp ligt op de top van een heuvel, zo’n 170 meter boven zeeniveau. Dit bijzondere stadje is onderverdeeld in twee gebieden. Het Mojácar Pueblo is het oorspronkelijke, typisch Spaanse dorp op de top van de heuvel. Dit dorp bestaat volledig uit wit geschilderde huizen, smalle en steile straatjes en gezellige kroegjes, restaurants en pleintjes. Het dorp heeft een enorme geschiedenis, je kunt hier van alles bezichtigen. Naast het dorp is er ook het Mojácar Playa, het meer toeristische gedeelte. Mojácar Playa bestaat uit de beste stranden van de provincie en maakt deel uit van het natuurpark. Hier vind je ook veel toeristenvoorzieningen als restaurants, pubs en hotels. Mojácar heeft dus het typisch Spaanse dorpsgevoel én het Spaanse kustgevoel in één.

ROQUETAS DE MAR | BADPLAATS

Roquetas de Mar is de meest toeristische badplaats van de Costa de Almería. Het is één van de twee grootste resorts aan de eerder genoemde kust. Je vind hier veel restaurantjes, toeristenwinkeltjes en een uitgestrekte boulevard. Roquetas de Mar is een authentiek vissersdorp en ondanks dat het de meest toeristische plek is van de regio is het hier over het algemeen vrij rustig. De stranden zijn hier zeer goed verzorgd en schoon. Het ontbreekt je, ook hier, niet aan de zon. Wil je dus genieten van goede zon-, zee- en strandfaciliteiten in een niet al te drukke omgeving? Dan is Roquetas de Mar de plek voor jou!

TABERNAS | MINI-HOLLYWOOD

Tabernas is een dorp in het gelijknamige woestijngebied van 280 vierkante kilometer. Het dorp bevind zich in een woestijnlandschap dat ontstaan is doordat het tussen twee bergketens in ligt. Tabernas is bekend doordat hier een aantal ‘spaghettiwesterns’ zijn opgenomen. Spaghettiwesterns zijn westerns die voornamelijk door Italianen zijn gemaakt. Deze westerns waren in de jaren ’60 en ’70 heel populair. Zo is The Good, The Bad and the Ugly in Tabernas opgenomen. In Tabernas is een heus Mini-Hollywood opgezet, een thema-park. Hier vind je saloons, banken en alles wat je in een echt westerndorp verwacht. Je kunt je hier dus helemaal inleven in je favoriete westernfilms. Met de trein ben je vanuit Almería binnen 45 minuten in Tabernas.

Zonnigste streek van Europa

De provincie Almería is de streek met de meeste zonuren en de minste neerslag van Europa. Met een jaarlijks gemiddelde van ongeveer 3000 zonuren is het ook de thuisbasis van de Solar Platform van Almería (PSA), de grootste zonne-energiecentrale van de Europese Unie. Almería heeft een woestijnklimaat, het heeft relatief warme winters (9°C – 17°C) en zomers (24°C – 33°C). Soms komt de temperatuur zelfs boven de 40°C uit. Met een gemiddelde van 2994 zonuren en 108 compleet onbewolkte dagen, is Almería één van de zonnigste steden van Europa. Genoeg redenen dus voor een zonovergoten vakantie naar Almería!

Vliegen naar Almería

Almería heeft een eigen vliegveld, het vliegveld ligt op 10 kilometer van het centrum van Almería. Er zijn vanuit Nederland geen directe vluchten naar Almería. Wel kun je vanaf 130 euro vanaf Amsterdam via een kleine overstap op Barcelona naar Almería vliegen, en weer terug. Je doet hier door deze overstap zo’n kleine vijf uur over. Je hebt ook de optie om via Málaga te boeken. Een retourtje Amsterdam-Malaga is al beschikbaar vanaf 90 euro. De reis van Málaga naar Almería is twee uur rijden, of drie uur met het openbaar vervoer. In Almería zelf kun je het beste gebruik maken van het busnetwerk.