(advertentie)

Het meer van Loch Ness

Loch, Ness

Het meer van Loch Ness is misschien wel het beroemdste meer ter wereld. Dit grote en diepe meer in Schotland is 37 kilometer lang. Op het breedste gedeelte is het meer 1,6 kilometer breed. Het meer is op zijn diepste punt 226 meter diep, dat is dieper dan de Noordzee. Het meer van Loch Ness is qua volume het grootste meer van Schotland. Qua oppervlakte, na Loch Lomond het op één na grootste meer van Schotland. Het loch bevindt zich in de Schotse Hooglanden, een heuvelachtig gebied. Het meer van Loch Ness is vooral bekend vanwege de Schotse legende over het monster van Loch Ness. Mede door deze mythe is het meer een toeristische trekpleister en komen er ieder jaar veel wandelaars op dit meer af.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Great Glen

Natuur rondom meer van Loch NessHet meer ligt midden in het Great Glen, het grote dal. Dit dal is de breuklijn tussen twee aardplaten. De aardplaten bewegen in tegengestelde richting van elkaar, waardoor er een dal ontstaat. De breuklijn loopt kaarsrecht door het landschap. De Great Glen scheidt de Northern Highlands van de Grampians. Veel wandelaars zullen de Great Glen kennen van de bekende Great Glen Way. Dit is een wereldberoemde meerdaagse wandeltocht van Fort William naar Inverness. Fort William ken je misschien als eindpunt van die andere beroemde wandelroute in Schotland, de West Highland Way. De Great Glen is voor wandelliefhebbers een prachtige plek om te wandelen. Een groot deel van de vallei bestaat uit meren en rivieren. Je kunt in de Great Glen wandelen langs de lange meren en over smalle paadjes. Het is de perfecte bestemming voor een heerlijke wandelvakantie!

Rondom het meer

Urquhart CastleRondom het meer zijn verschillende dorpen en bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Ga zeker kijken bij Urquhart Castle. Urquhart Castle is een 13e-eeuws kasteel vlakbij het dorp Drumnadrochit. Drumnadrochit is een zeer toeristisch plaatsje en zeker even het bezoeken waard. Aan de zuidwestelijke oever van het meer staat Fort Augustus. Dit pittoreske plekje is een populaire toeristische bestemming. Vanaf Fort Augustus heb je een prachtig uitzicht over het meer van Loch Ness.

Nessie, het monster

Volgens een sage over Loch Ness, zou er een monster in het meer zitten. Het monster, Nessie, is nog nooit aangetoond of gezien. Er circuleren onduidelijke foto’s onder wetenschappers, maar een duidelijk antwoord op de vraag ‘bestaat het monster van Loch Ness echt?’ is er niet. Ben je op vakantie in Schotland, dan is het zeker de moeite waard om dit verschijnsel te aanschouwen. Wie weet vang je een glimp van Nessie op. Rondom het meer zijn veel souvenirshops die van alles van Nessie verkopen. Sleutelhangers, knuffels, bekers. Allerlei leuke aandenkens aan je bezoek aan deze trekpleister van Schotland!

photo by: conner395, sodele