(advertentie)

Rusland

Als je aan Rusland denkt denk je natuurlijk aan… Ja, waarover eigenlijk? Veel mensen weten dat Rusland bestaat en dat het koud is. Eigenlijk is dat heel erg jammer, Rusland is namelijk een heel erg mooi land met genoeg dingen te doen. Zoals je misschien wel weet is Rusland het grootste land ter wereld, dat mag ook wel met maar liefst 143.975.923 inwoners (gemeten in 2015). Rusland heeft 17.098.246 km², Nederland zou met gemak 458 keer in Rusland kunnen. Ook zal je denken dat er in Rusland alleen Russisch gesproken wordt. Als je dat denkt heb je het namelijk fout, Russisch word het meest gesproken, maar 28 andere talen spelen ook een rol.

Klimaat

meer, bossen, bergenRusland kent het landklimaat, Rusland staat bekend om haar lange, koude en donkere winters. Niets is minder waar. De winter kan op sommige plekken wel 6 maanden lang duren, als je dus houd van kou kun je het beste naar Rusland gaan. Het plaatsje Ojmjakon staat bekend als de koudste bewoonbare plaats ter wereld, daar komt de temperatuur in januari gemiddeld niet boven −50 °C.

Veel gebieden rondom rivieren komen in de zomer ook onder water te staan omdat de bevroren rivieren geen water kunnen afvoeren in de winter. Gelukkig is er wel 1 voordeel te noemen over Rusland. In sommige gebieden kan het er heel erg warm worden in de zomer, dit komt door het landklimaat. Er is zelfs een subtropisch klimaat, geloof het of niet. In het meest Zuidelijke stukje van het Europese deel van het land, bij de Kaukasus en de uitlopers aan de kusten van de Zwarte zee en Kaspische Zee is die te vinden.

Landschap

Besneeuwd bos in RuslandOmdat Rusland zo’n extreem groot land is, komen er niet allen veel talen voor, maar ook landschappen. Eigenlijk kun je Rusland in 8 delen opsplitsen, ruwweg gezegd dan. Deze verdeling wordt de Russische  Grootlandschappen genoemd. Het westen van Rusland wordt ook wel het laagland genoemd. het ligt tussen Oost-Europa en het Oeralgebergte in. In vergelijking met de rest van dit enorme land is dit gebied heel vlak, maar niet even vlak als Nederland of België.

In het noorden van het Laagland zijn er veel uitgestrekte toendra’s en naaldbossen te vinden, terwijl in het zuiden weer vooral veel landbouw wordt gedaan. Maar in werkelijkheid wonen de meeste mensen in het midden, aangezien hier de grote steden liggen. Aan de andere kant van het noordelijke Oeralgebergte ligt het West Siberische laagland. Ook dit gebied is erg vlak en overstroomt ook in voorjaar.  Zo zijn er veel gebieden met een eigen landschap, eigenlijk te veel om te beschrijven.

Flora en fauna

Bruine beer (welp)In Rusland zijn er ruim 100 natuurparken en reservaten. Ook heeft Rusland veel plantendoorten, evenals dierensoorten. De meest voorkomende diersoort is ook het nationale dier van Rusland, de bruine Beer. Dit heeft ermee te maken dat dat Rusland en (vroeger) ook de Sovjet-Unie als een beer werd uitgebeeld op tekeningen en spotprenten.

Op de toendra’s in het noorden komt Arctische fauna voor, zoals poolvossen, ijsberen, walrussen, zeehonden en robben. Hier komt ook de nationale vogel van Rusland voor, de steenarend. Meer naar het zuiden zijn de uitgestrekte Taiga’s te vinden, waar onder meer bruine beren, lynxen,wolven, hermelijnen en vele vogels, zoals haviken, uilen en vinken. In de gemengde en loofbossen is de flora en fauna vergelijkbaar met die van Europa.

Belangrijke steden

Koets op bevroren meer RuslandDe grootste stad van Rusland is Moskou, met 11.514.330 inwoners de leider. Daarna komt Sint-Petersburg met 4.848.742 inwoners een eerlijke 2e plaats. De hoofdstad van Rusland is tot op vandaag de dag Moskou. Eerder was dit Sint-Petersburg, maar door harde besluiten en gebeurtenissen heeft de regering besloten om Moskou te benoemen tot nieuwe hoofdstad. Moskou heeft 2.511 km² en haar burgermeester is Sergej Sobjanin. Omdat Moskou in het westen van Rusland ligt, is Mouskou dus technisch gezien Europees.

Vakantie naar Rusland

Rusland is steeds meer in het nieuws en wordt daarom ook steeds bekender onder de diehard natuurliefhebbers. Door de kou, de gure dagen en het extreme weer komen hier veel thrillseekers op af. In Rusland is veel meer te beleven dan alleen wandelen, er zijn vele bezienswaardigheden die ook leuk zijn voor mensen die niet van de natuur houden. Ook zijn er verschillende types vakanties voor naar Rusland:

  • Wandelvakantie, door de eindeloze natuur en bergen is hier zelfs een goede plek te vinden voor een berkbeklimmer
  • Zonvakantie, in het meest zuidelijke stukje van Rusland is een subtropisch klimaat. Het ligt zelfs nog in Europa.
  • Wintervakantie, in de winter kan de tempratuur oplopen tot -50°C, voor een echte ijsvisser of eskimo dus de juiste plek.
  • Natuurvakantie, voor degene die alleen wilt genieten van de uitgestrekte toendra’s.

Bezienswaardigheden in Rusland

Hoe groter het land, hoe meer leuke dingen te doen al zeg ik het zelf. Als je niet houd van ijsvissen, elle lange wandelingen of stoeien met een beer zijn er altijd nog de oude vertrouwde restaurants of musea. Zelfs als je wel komt om te wandelen is het volgende lijstje echt een dikke aanrader, je weet maar nooit waar je passie ligt.

  • kathedraal alle religiesDe tempel van alle religies, Desondanks Rusland veel verschillende meningen heeft en soms nogal nors uitkomt, heeft dit prachtige land veel respect voor andere religies. Een lokale kunstenaar genaamd Khanof heeft geprobeerd alle religies samen te smelten in 1 prachtig en kleurrijk gebouw in Kazan. Wat je er ook van vind, kleurrijk is het zeker, misschien een bezoekje waard?
  • De Hermitage, gelegen in de 2e grootste stad in Rusland vind men de Hermitage. In het winterpaleis is dit prachtige museum te vinden, maar of de architectuur niet mooier is, is nog maar de vraag. Dit museum is misschien wel de meest bekende en meest bezochte ter wereld! Als je dan een museum wilt bezoeken kun je het beste naar deze gaan!
  • Het rode plein in RuslandDe Basiliuskathedraal aan het Rode Plein, als je dan toch in de hoofdstad Moskou bent nu je misschien net zo goed even een bezoekje brengen aan de Basiliuskathedraal en het rode plein. het kathedraal is mooi aangekleed met vrolijke kleuren en daarbinnen is genoeg te beleven.

Er zijn genoeg leuke dingen te beleven in dit prachtige land, er is voor ieder wat te beleven en te doen. Iedereen zou een vakantie naar Rusland moeten nemen om daar achter te komen! Of je nou jong bent of oud, of je houd van avontuur of geschiedenis, in Rusland is genoeg te vinden om iemand zijn dromen waar te maken.

zonvakantie