(advertentie)

Vakantie Portugal aan de Costa da Prata

Lissabon, costa

De Costa da Prata ook wel the Silvercoast of de Zilverkust genoemd, loopt van Ericeira vlak boven Lissabon tot Espinho vlak onder Porto. De prachtige ruige rotskust wordt afgewisseld met heerlijke zilverkleurige stranden. Iets meer in het binnenland word je verrast door een prachtige groene natuur en lieflijke dorpjes met vriendelijke gastvrije Portugezen. De kleine vissersdorpjes groeien uit tot gezellige badplaatsen, maar behouden hun vroegere authenticiteit en gezelligheid. De stranden zijn brandschoon en de zee is glashelder.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Zin in een vakantie naar Portugal?

Het klimaat is er mild en heeft veel zonuren. Ook in de winter kun je nog vaak genoeg van het zonnetje genieten en op een terrasje genieten van een bica(koffie) of een Portugees biertje of een heerlijke Portugese wijn. Er zijn veel mogelijkheden om te verblijven aan de Costa da Prata. Bijvoorbeeld bij een authentieke Quinta, je kunt daar genieten van de rust en buitenlucht en toch zit je dichtbij het strand.

Centraal Portugal

Het centrale gedeelte van de Costa da Prata is een vakantie gebied in opkomst. Het is niet onopgemerkt gebleven bij toeristen, je kunt hier heerlijke strandvakanties combineren met cultuur en wandelingen in de natuur. Een aantal steden met hun stranden aan de Silvercoast van centraal Portugal zijn Peniche, Foz do Arelho, São Martinho do Porto en Nazaré.

Peniche

Bekend vanwege zijn spectaculaire rotskust en prachtige stranden. In de 17e eeuw is er een fort gebouwd om invasies vanaf zee tegen te gaan. In de dictatuur werd het fort als gevangenis gebruikt. Peniche is nog actief in de visserij en daar getuigen de vele verschillende visrestaurantjes van. Zeker een aanrader om er een een heerlijke caldeirada te eten. Dit is een soort vis stoofpot. Er zijn diverse mooie stranden, waar je kan zonnen, relaxen, zwemmen en surfen. Er zijn veel surfscholen waar je les kunt krijgen of tegen redelijke prijzen surfboards kunt huren.  Jaarlijks worden in Peniche de surf wereldkampioenschappen gehouden. Het is “the place to be”voor surfers.

Vanaf Peniche kun je vanuit de haven een tripje maken naar de Berlenga eilanden. Dit is een beschermd natuurgebied waar je na een spectaculaire overtocht (je gaat tenslotte over de Atlantische oceaan) een wandeling over het eiland kunt maken. Andere activiteiten zijn: zeevogels spotten, duiken in het glasheldere water of  in de kleine sprookjesachtige baai zwemmen en zonnen. Op het eiland is een kleine eetgelegenheid waar je een kleinigheid kunt eten of drinken.

Foz do Arelho

Gelegen aan de Atlantische kust én aan de lagune van Obidos vind je Foz do Arelho. Lagoa de Obidos is een heel bijzonder strand, ooit uitgeroepen tot één van de mooiste stranden van Europa. Je kunt er kiezen om of op het strand aan de Atlantische oceaan te gaan liggen waar je kan surfen op de woeste golven (strandwacht aanwezig) of op het strand langs de lagune te gaan zonnen, waar er weinig tot geen golfslag is en het veilig is voor de kleinere kinderen. Er is een zeil en surfschool, waar je lessen kan nemen of een kano kan huren. In de les prijs zitten pakken en de boards inbegrepen. Langs de boulevard zijn er voldoende cafeetjes en restaurants. De sfeer is er bijzonder relaxed. Beachvolleybal en andere strandspelen worden vaak in de zomer georganiseerd. Evenals ook strandfeesten die druk bezocht worden.

São Martinho do Porto

In de 19e eeuw was São Martinho do Porto al bekend bij de Portugese vakantieganger. De stadsmensen van Lissabon gingen vaak in de zomer met de trein naar deze heerlijke plek. Een schone lucht en een heerlijk verkoelende zeebries maakte het de badplaats bij uitstek voor de vakantiegangers uit Lissabon. Er zijn nog een aantal villa’s die getuigen van deze grandeur. Nu is het een vakantie badplaats voor zowel de Portugees als ook voor de ontdekkende toerist uit geheel Europa en daarbuiten.

São Martinho do Porto valt op door zijn prachtige schelpvormige baai. Door de beschutte ligging is het bij uitstek een kindvriendelijk strand.
De zee is er niet te onstuimig en het strand is overzichtelijk en in de zomermaanden zit er een strandwacht/reddingsbrigade. Er staan leuke speelobjecten voor kleine kinderen en er is een beachvolleybal veld. In plaats van strandbedjes kun je hier leuke kleine strandtentjes huren, zodat je in de schaduw kan zitten en uit de wind. Langs de baai loopt een prachtig mooi vlonder pad en kan je de gehele baai rondwandelen. Je komt dan uit in Salir do Porto. Een klein dorpje gelegen aan de andere kant van de baai, met een enorm zandduin waar kinderen kunnen zandsurfen. Direct aan de baai is een mooie boulevard met winkeltjes en restaurantjes. De sfeer is gezellig en gemoedelijk. Wil je niet in de drukte van Sao Martinho do Porto verblijven, maar toch binnen tien minuutjes aan het strand zijn, dan kun je ook verblijven in een leuke Quinta. Een authentieke Portugese boerderij waar je kunt genieten van de natuur en de rust, maar toch dichtbij het strand bent.

Nazaré

Deze vissersplaats aan de Costa da Prata heeft een van de oudste visserstradities van Portugal. Op het strand is een vissersboot museum ingericht, zodat je de specifieke bouw van deze bootjes kan bekijken. Nazaré heeft een lang maanvormig strand waar het heerlijk vertoeven is. Ook hier kun je strandtentjes huren of bedjes met parasolletjes. Langs de grote boulevard kun je je hart ophalen aan de kleine winkeltjes en goede (vis)restaurants. De straatjes achter de boulevard zijn ook zeker de moeite waard. De kleine cassada’s op de grond van de nauwe straatjes geven je een goede indruk hoe het oude dorpje eruit heeft gezien. De bewoners van Nazaré staan tussen de middag vaak voor hun huisje de sardines op ouderwetse manier te roosteren. Een bekende delicatesse van Portugal. Zo uit de zee op de hete kolen, verser kan niet.

De vissersvrouwen van Nazaré zitten langs de boulevard met hun gedroogde vissen of verkopen gedroogd fruit en nootjes. Hun traditionele kledij maakt het allemaal bijzonder leuk om te zien en is fotogeniek. Aan het einde van het strand zie je een enorme rotspunt uit de zee omhoog komen. Dit is de Sitio. Je kunt naar boven lopen, maar er is ook een kabeltram. Vanaf Sitio heb je een fantastisch uitzicht over de oceaan en over Nazaré. Soms zijn er dolfijnen te zien die langs de kust al spelend verder trekken. Nazaré heeft in het vakantieseizoen een zeer levendig nachtleven waar jong en oud zich kan uitleven. Hoewel er geen disco’s zijn, worden er wel druk bezochte strandfeesten georganiseerd.

Centraal Portugal en in het bijzonder de Costa da Prata heeft, behalve de badplaatsen, zoveel meer te bieden: Natuur en cultuur,…alles komt hier samen.

zonvakantie