(advertentie)

Funchal, de hoofdstad van Madeira

Uitzicht over Funchal

Funchal is de mooie hoofdstad van het eiland Madeira. Madeira is een Portugees eiland en wordt liefkozend Bloemeneiland genoemd. Tijdens je bezoek aan het Portugese eiland Madeira moet je ook zeker de hoofdstad Funchal bezoeken. Funchal is, met haar ruim 100.000 inwoners, tegen een berg gebouwd en staat net als het gehele eiland vol mooie bloemen. De stad kent veel bezienswaardigheden waarvan de kathedraal van Funchal en Cabo Girao toch wel de hoogtepunten zijn. In dit artikel geven we je tips welke bezienswaardigheden je zeker moet bezoeken tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Madeira.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Je favoriete stad bezoeken?

Zin in een vakantie naar Portugal?

Vakantie Funchal

Steeds meer toeristen weten de mooie Bloemenstad Funchal te vinden tijdens een vakantie. Een vakantie naar Funchal kan je op verschillende manieren besteden. De populairste vakanties naar Funchal zijn:

 • Rondreis
 • Zon- en strandvakantie
 • Wandelvakantie
 • Stedentrip
 • Fly and drive vakantie
 • Cruise vakantie

TIP: Wil je een vakantie naar Funchal boeken? Bekijk de beste reisaanbieders en actuele aanbiedingen!

Klimaat Funchal

Een belangrijke rede voor een vakantie naar de hoofdstad van Madeira Funchal is het klimaat. Funchal kent een subtropisch klimaat. Het hele jaar door is het lekker weer in Funchal. In de zomermaanden augustus en september wordt het zo’n 23°C. Het koudst wordt het in de wintermaanden januari en februari. De temperatuur blijft dan steken rond de 13°C, maar dit is alsnog veel warmer dan in Nederland. De beste reisperiode om vakantie naar Funchal te gaan ligt erg aan de besteding van je vakantie. Overwinteren in Funchal is erg populair, dit doe je in de maanden dat het in Nederland erg koud is. De beste reisperiode voor overwinteren zijn dus de maanden november tot en met februari. Kom je naar de hoofdstad van Madeira voor het lekkere weer? Dan is de beste reisperiode de zomermaanden juli, augustus en september.

Vliegen naar Funchal

Uitzicht over FunchalAls je op vakantie naar Madeira gaat, kom je aan op het vliegveld van Funchal: Funchal International Airport. Er zijn ontzettend veel vliegtuigmaatschappijen die vliegen naar Funchal. Na ongeveer 4 uur vliegen vanaf Schiphol kom je aan op de mooie luchthaven van de hoofdstad van Madeira. Funchal International Airport ligt ongeveer 10 kilometer buiten de stad. Vanaf het vliegveld ben je in ongeveer 25 minuten met de bus in het centrum van Funchal. Voor deze busrit betaal je €5,- voor een volwassene en €2,50 voor een kind. Het is ook mogelijk om met de taxi naar het centrum te rijden, dit kost ongeveer €25,-.

Vakantie naar Funchal boeken? Aanbiedingen bekijken

Bezienswaardigheden Funchal

De bloemenstad Funchal heeft een heel aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

 • De kathedraal van Funchal
  Het symbool en één van de bekendste bezienswaardigheden van Funchal is de kathedraal van Funchal. Deze kathedraal, Se do Funchal, is gebouwd in de 15e en 16e eeuw en is één van de oudste bouwwerken van de hoofdstad van Madeira.
 • Cabo Girao in FunchalCabo Girao
  Cabo Girao is met 589 meter, de hoogste klif van Madeira. Vanaf deze hoge klif heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en over Funchal. Bijzonder aan deze bezienswaardigheid in Funchal is de glazen loopbrug. Voor mensen met hoogtevrees misschien iets minder leuk, maar vanaf het glazen uitkijkplatform kijk je zo de oceaan in. Tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Madeira mag Cabo Girao niet ontbreken!
 • Monte Palace Tropical
  Het eiland Madeira staat bekend om haar vele prachtige bloemen. In de tuinen van Monte Palace Tropical Garden komen deze bloemen terug. In de aangelegde terrastuinen vind je veel tropische bloemen en planten. Palace Tropical Garden is één van de mooiste bezienswaardigheden van Funchal. Je kunt hier uren heerlijk wandelen en je blijven verbazen over de flora.
 • Varen met de Santa Maria
  De Santa Maria is een replica van het zeilschip uit de 15e eeuw van Christopher Columbus. Met dit prachtige schip kan je een boottocht maken langs de mooie kustlijn van Funchal. De tocht duurt ongeveer 3 uur en tijdens deze uren leer je van alles over de geschiedenis van het schip en zijn schipper. Onderweg kan je dolfijnen en walvissen tegenkomen!
 • Dolfijnen en walvissen spotten
  Dolfijnen, FunchalOver dolfijnen gesproken. Op Funchal is het mogelijk om dolfijnen en walvissen te spotten. Vanuit de haven van Funchal kan je met een boottocht de zee op om de prachtige dieren te spotten. Grote kans dat je deze bijzondere dolfijnen of walvissen tegenkomt en dat ze vrolijk mee zwemmen met de boot. Een waanzinnige ervaring!
 • Markt in Funchal
  De hoofdstad van Madeira heeft een leuke markt die de moeite waar is om te bezoeken: Mercado dos Lavradores. Op de markt in Funchal kom je werkelijk van alles tegen. Groente, fruit, vis, specerijen. Allerlei lekkere geuren komen je tegemoet. Leuk detail: de verkopers zijn allemaal gekleed in het mooie klederdracht van Madeira.
 • Jardim Botanico
  Bloemeneiland Madeira staat bekend om haar prachtige bloemen en planten. Uiteraard kan je deze ook ontdekken op de hoofdstad van het eiland. In de indrukwekkende tuin Jardim Botanico vind je meer dan 200 bloemen- en plantensoorten. Werkelijk een prachtig gezicht!
  TIP: Neem de kabelbaan naar boven om de Jardim Botanico te bewonderen. 

Wat te doen in Funchal?

Toboggan, FunchalWat te doen in Funchal? Er zijn leuke activiteiten te doen in de hoofdstad van Madeira. Zo kan je met de kabelbaan van Funchal naar Monte. De tocht duurt ongeveer 20 minuten en in die 20 minuten kan je genieten van prachtige vergezichten en natuurlijk de berg met dichtbebouwde huizen. In Monte kan je nog een aantal bezienswaardigheden van Funchal bezoeken. Hier vind je de kerk van Monte en de botanische en tropische tuin. Tevens kan je in Monte met een toboggan naar beneden. Wat is een toboggan? Een toboggan is een rieten slee die door de straten naar beneden glijdt. Begeleidt door twee Madeirese mannen kom je na 8 minuten weer beneden aan. Carros de Cesto, een tocht met de toboggan, kost €25. Dan mag je met z’n tweeën naar beneden.

Funchal centrum

Tijdens een vakantie naar Funchal mag een bezoek aan het gezellige centrum zeker niet ontbreken. Dit is het culturele middelpunt van Madeira, je vindt hier ontzettend veel mooie bezienswaardigheden en musea. Het centrum is vaak redelijk druk, veel toeristen weten dit centrum te vinden. Je kunt hier tijdens je vakantie terecht voor een heerlijk hapje en een drankje. Daarnaast kan je in het centrum ook een dansje wagen en winkelen.

Goedkoop een auto huren

Ga je op vakantie naar Funchal en wil je ter plekke graag een auto huren? Dat kan! Er zijn verschillende verhuurbedrijven in de stad, je vindt er direct al een aantal bij het vliegveld. Wil je alles al in Nederland regelen? Bekijk dan ons artikel over goedkoop een auto huren. Eenvoudig en snel geregeld!

photo by: maguisso, mgaylard