(advertentie)

Stedentrip naar Krakau

Stedentrip naar Krakau

Krakau is na de hoofdstad Warschau de grootste stad van Polen, tot 1609 was Krakau zelfs de hoofdstad van Polen. De stad heeft een rijke historie, ligt aan de Wisla en is één van de belangrijkste culturele steden van Midden-Europa, de stad is volgens veel mensen ook één van de mooiste steden van Europa. Daarnaast is Krakau een van de weinige steden in Polen die ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. In dit artikel lees je alles wat je kunt doen en zien tijdens een stedentrip naar Krakau.

Je favoriete stad bezoeken?

Het historisch centrum

Krakau MariakerkWat absoluut niet mag ontbreken tijdens een stedentrip naar Krakau is een bezoek aan het historisch centrum. Midden in de stad vind je de ‘Grote Markt’, dit is een van de mooiste en grootste marktpleinen van Europa. Het plein is ongeveer 200 bij 200 meter en ontworpen in de 13e eeuw. Midden op het plein vind je de lakenhallen, dit is een grote bazaar waar je zeker zult slagen voor een souvenir. Het gebouw zelf is ook echt prachtig. Verder staan op het plein de Adalbertkerk, de Raadhuistoren en het monument van Adam Mickiewicz. Dit was de grootste romantische dichter van Polen. Rondom het plein vind je vele terrasjes waar je even heerlijk kunt uitrusten van je stedentrip naar Krakau.

Aan de rand van het plein vind je de prachtige Mariakerk. Deze kerk is in de 13e eeuw gebouwd en is zowel van buiten als van binnen erg mooi. De bouwers hebben er alles aan gedaan om het één van de mooiste kerken uit de regio te maken. Voor een paar euro kun je de kerk bezoeken en dat is absoluut de moeite waard. Het altaar in de kerk is uitzonderlijk mooi, hij is gemaakt door Veit Stoss en het grootste altaar van Europa. Vanuit de toren klinkt ieder uur een bugelsignaal dat halverwege de laatste toon stopt. Dit komt doordat in 1422 de toenmalige bugelspeler de stad wou waarschuwen voor een aanval en toen werd gedood.

Verder zijn in het centrum van de stad de Sint-Annakerk, ontworpen door de Nederlandse architect Tielman van Gameren, het park rondom het stadscentrum, de stadspoort Barbakan en het Slowacki-Theater  mooi om te bezichtigen.

De Wawelheuvel

Stedentrip naar Krakau Aan de oever van de rivier de Wisla en aan de rand van het centrum vind je de Wawelheuvel. Deze heuvel, van ongeveer 228 meter, bevat een aantal historische gebouwen. De belangrijkste gebouwen zijn de kathedraal en het koninklijk paleis. Beide gebouwen kun je bezoeken en dat is absoluut de moeite waard. In de kathedraal kun je ook de toren in klimmen en je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad.

Onder de Wawelheuvel vind je de ‘Drakengrot’. Het verhaal achter de drakengrot is dat hier vroeger een draak woonde en dat koning Krak beloofde dat degene die de draak versloeg met de prinses mocht trouwen. Uiteindelijk heeft een schoenmaker de draak verslagen door een schaap te slachtten, dit te vullen met zwavel en zo te voeren aan de draak. De draak vloog hierdoor in brand en sprong in de Wisla. Tegenwoordig staat er voor de grot een koperen beeld van de draak, die om de zoveel tijd vuurspuwt. Erg leuk om mee op de foto te gaan!

Andere bezienswaardigheden

Naast het historisch centrum en de Wawelheuvel heeft een stedentrip naar Krakau nog veel meer te bieden. Op 5 à 10 minuten lopen vanaf de Wawelheuvel ligt de voormalige Joodse wijk Kazimierz. Eerst was het een eigen stad, maar vanaf 1971 werd de stad een wijk van Krakau. Voor de Tweede Wereldoorlog was deze wijk één van de grootste Joodse nederzetting van Europa, maar hier werd bruut een einde aan gemaakt door de Holocaust. De wijk Kazimierz is tegenwoordig een erg gezellige wijk met veel restaurantjes, barretje en terrasjes.

Tijdens je stedentrip naar Krakau zijn er ook een aantal musea die je kunt bezoeken. Allereerst het Nationaal Museum (Muzeum Narodowe), dit museum heeft bijzondere collecties met Poolse kunst en militaire attributen uit de geschiedenis. Daarnaast heb je ook de Schindlerfabriek, dit is een museum over de bezetting door de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De fabriek is vernoemd naar Oskar Schindler die tijdens de oorlog van vele Joden het leven heeft weten te redden. In 1993 werd zijn verhaal verfilmd, de film heet ‘Schindler’s List’. Het museum is zeer indrukwekkend, maar wel aan te raden.

Zoals je kunt lezen vind je in Krakau veel historie. En zeker op het gebied van de Tweede Wereldoorlog kun je hier veel zien. Op ruim een uur rijden vanaf Krakau vind je Auschwitz. Een bezoek aan Auschwitz is erg indrukwekkend, maar wel heel belangrijk.

Cultuurvakantie