(advertentie)

Bezoek aan Auschwitz

Auschwitz arbeit macht frei

Als je lekker ontspannen op vakantie in Polen bent, denk je er niet zo snel aan om Auschwitz te bezoeken. Het is een wat minder gezellig uitje, maar absoluut de moeite waard. Het is ontzettend indrukwekkend en daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in wat er in het verleden is gebeurd, zodat wij ons kunnen beseffen dat dit nooit meer mag gebeuren. Dagelijks komen er veel groepen en individuen die een bezoek aan Auschwitz brengen. In dit artikel kunt u meer lezen over een invulling van een bezoek aan Auschwitz.

Auschwitz is de benaming voor een aantal concentratie- en vernietigingskampen die door de Nazi’s zijn gebouwd bij de Poolse stad Auschwitz. De verzameling van kampen was de grootste van alle Duitse kampen. In de periode van 1940 tot 1945 zijn er in totaal meer dan 1,1 miljoen mensen omgebracht en het grootste gedeelte hiervan waren Joden. Auschwitz bestond uit drie grote kampen en nog een aantal subkampen. De grote kampen heten Auschwitz I (basiskamp), Auschwitz II – Birkenau (vernietigingskamp) en Auschwitz III – Momowitz (werkkamp). Auschwitz I en II zijn toegankelijk voor een bezoek.

Bezoek aan Auschwitz I

Voor Auschwitz I ligt een grote parkeerplaats waar dagelijks veel bussen arriveren. Bij deze parkeerplaats vind je ook de ingang van het eerste kamp. De toegang is gratis. Je kunt ook met een groep mee met een gids, deze rondleidingen worden aangeboden in veel verschillende talen. Het is verstandig om vooraf een rondleiding te reserveren, omdat er dagelijks veel bezoekers komen. Houd er wel rekening mee dat de geadviseerde minimale leeftijd van kinderen 14 jaar is. Bij de ingang kun je ook kaartjes kopen voor een filmvoorstelling die wordt vertoond. Deze film laat o.a. opnames zien van de eerste minuten na de bevrijding van het kamp. Om een goed beeld te krijgen van het kamp wordt geadviseerd om er zeker 1,5 uur rond te lopen. Bij de parkeerplaats zijn een aantal plekken waar je iets te drinken of te eten kunt kopen.

Zodra je eenmaal door de ingang bent, kom je bij de toegangspoort met het bekende ‘ARBEIT MACHT FREI’. Auschwitz I bestaat uit barakken gemaakt van bakstenen, een aantal van deze barakken zijn ook open. In de blokken zijn een aantal exposities opgesteld. In de blokken 4 en 5 zie je de bewijzen van de misdaden (stapels bewaarde schoenen, tassen en andere persoonlijke artikelen) en de blokken 6 en 7 laten het leven en de omstandigheden in het kamp zien. Tussen blok 10 en 11 vind je een reconstructie van de dodenmuur en in blok 11 kun je de kampgevangenis bekijken. De route door Auschwitz I leidt ook langs een gaskamer met crematorium.

Auschwitz II bezoeken

Auschwitz Polen treinAuschwitz II is het kamp waar de meeste mensen aan denken als ze Auschwitz horen. Dit is het vernietigingskamp en werd gebouwd omdat Auschwitz I te klein werd. Auschwitz II is vele malen groter. Er werden hier paardenstallen omgebouwd tot barakken, de leefomstandigheden waren hier nog veel slechter dan in Auschwitz I. De gevangenen kwamen hier aan met treinen en moesten dan nog lopen naar het kamp. Ze werden gelijk ‘gesorteerd’, het grootste gedeelte van de mensen ging direct door naar de gaskamers. De mensen die sterk en fit genoeg waren moesten werken.

Wanneer je bij Auschwitz II aan komt, zie je gelijk de poort met daardoor het treinspoor, dit is een bekend beeld van Auschwitz II. Aan de rechterkant van het kamp zie je een aantal houten barakken die weer opnieuw zijn opgebouwd naar de oorlog om een indruk te geven van hoe het leven was in deze kampen. De Nazi’s hebben aan het eind van de oorlog het kamp zoveel mogelijk proberen te vernietigen, zodat er geen bewijzen meer waren. Ook de vele gaskamers in dit kamp zijn verwoest door de Nazi’s.

Om een goed beeld te krijgen is het aan te raden om Auschwitz II met een gids te bezoeken. Je krijgt dan veel informatie over het kamp en hoe het leven daar was. Daarnaast moet je ook zeker 1,5 uur de tijd nemen om hier rond te lopen, maar als het mogelijk is, loop dan wat langer rond.

Beide kampen

Bezoek aan AuschwitzEen bezoek aan Auschwitz I en II kan goed gecombineerd worden. De kampen liggen ongeveer 3 kilometer uit elkaar, je kunt dit per voet afleggen, maar er rijden ook verschillende busjes heen en weer tussen de kampen.

Een bezoek aan Auschwitz wordt vaak gecombineerd met een stedentrip naar Krakau. Auschwitz is vanuit Krakau gemakkelijk te bereiken, er rijden veel bussen en je bent voor een retourtje ongeveer €5 kwijt. Daarnaast rijdt er ook een trein, maar deze stopt precies tussen de twee kampen. Je moet dus nog wel een stukje lopen of met een taxi gaan. Ook vanuit andere omliggende plaatsen rijden regelmatig bussen naar Auschwitz.

Vaak wordt een bezoek aan Auschwitz als heftig en indrukwekkend ervaren, stel je hier vooraf dus echt op in.