(advertentie)

Bezoek het Titicacameer in Peru

Bewonder het Titicacameer en proef van de plaatselijke cultuur!

Het Titicacameer in Peru is met 3.820 meter het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Daarnaast is het Titicacameer met 3.840 vierkante kilometer het grootste meer van Peru. Het Titicacameer ligt in het beroemde Andesgebergte en wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Dit is natuurlijk niet voor niets, aan en om het schitterende meer is veel te zien. De natuur bij het Titicacameer is adembenemend mooi. Het meer in Peru is omringd door besneeuwde bergtoppen en in het water drijven de Uroseilanden, bewoonde eilandjes van riet! Het Titicacameer is opgedeeld in twee kleinere meren, die met elkaar verbonden zijn door een smalle opening, de Straat van Tiquina. Het grootste deel van het meer ligt in Peru, de rest ligt in het buurland Bolivia.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Op vakantie naar een verre bestemming?

De ruïnes van Tiwanaku

Ruïnes Tiwanaku, Titicacameer, PeruDe ruïnes van Tiwanaku, ook wel Tiahuanaco genoemd, liggen vlakbij het Titicacameer in het buurland Bolivia. De ruïnes van Tiwanaku zijn de overblijfselen van de hoofdstad van een rijk dat vroeger erg groot en bloeiend was. Het Tiwanakurijk heeft ongeveer vanaf het jaar 200 tot en met 1000 bestaan en bestond uit ongeveer een miljoen mensen. Zeer waarschijnlijk werd het Titicacameer gebruikt voor de voedsel- en watervoorziening, al zijn hier geen bewijzen van gevonden. Het is echter wel aannemelijk, aangezien de huidige bewoners, de Aymara, last hebben van erge droogte.

Van de eens zo glorierijke stad zijn nog een paar gebouwen bewaard gebleven. Deze ruïnes van Tiwanaku bestaan onder andere uit de Zonnepoort. De Zonnepoort staat vol met tekens en was zeer waarschijnlijk een kalender. Voordat de Zonnepoort verplaatst werd, scheen de zon er bij iedere zonnewende doorheen. Naast de Zonnepoort vind je bij de ruïnes van Tiwanaku ook de Verzonken Tempel. Deze bijzondere tempel is versierd met goud en beeldhouwkunst en ziet er erg indrukwekkend uit. Voor de Verzonken Tempel ligt een groot plein, het Kalasasaya.

Bewonder de Uroseilanden

Uroseilanden, riet, Titicacameer, Peru

De Uroseilanden zijn eilanden die gemaakt zijn door afstammelingen van de Uros-indianen. Ongeveer 40 van de Uroseilanden zijn bewoond, er wonen ongeveer 100 mensen. De Uroseilanden met huisjes, kerkjes en scholen zijn helemaal van riet gemaakt, daardoor blijven ze drijven op het Titicacameer. Zelfs de meubels van de Uros-indianen zijn van riet gemaakt! Voor de bouw van de Uroseilanden gebruiken de inwoners het Totorariet, dat langs de rand van het meer groeit. Oorspronkelijk bouwden de indianen de drijvende Uroseilanden om te ontsnappen aan de aanvallende Inca’s.

photo by: auntojoVandaag de dag leven de bewoners van de Uroseilanden van het toerisme. Ze leven van het geld dat de vele bezoekers betalen om bijvoorbeeld de kinderen liedjes te horen zingen. Ook kan je met een rieten bootje van het ene eiland naar het andere varen. Wanneer je langer op de Uroseilanden wilt blijven, is het ook mogelijk om te blijven overnachten in een rieten huisje! De Uroseilanden zijn te bereiken vanaf de stad Puno. Vanuit Puno gaan er veel boten naar de verschillende eilanden.

Bezoek Taquile

Inwoners Taquile, Titicacameer, PeruHet eiland Taquile ligt in het Titicacameer en is ook per boot te bereiken vanaf Puno. Taquile is een rustig, heuvelachtig eiland met een prachtig uitzicht over het Titicacameer. Vroeger was het eiland een gevangenis, nu wonen er zo’n 2200 dorpelingen die leven van de landbouw. De inwoners dragen opvallende klederdracht en ze maken handwerk van hoge kwaliteit. Op het eiland vind je een aantal ruïnes en veel schitterende bloemen. De bewoners zijn over het algemeen katholiek en erg vriendelijk. Op Taquile zijn geen auto’s en geen hotels. Toch is het mogelijk om hier te overnachten, dit kan bij de plaatselijke bevolking tegen een kleine vergoeding. Geniet dan van een traditioneel ontbijtje: 2 pannenkoeken met suiker.

Tips

  • De zon is bij het Titicacameer erg fel. Neem dus voldoende zonnebrand mee.
  • Het water ziet er erg aanlokkelijk uit, maar bedenk voor je erin springt dat het water koud is. Ook is het meer erg diep.
  • Neem wat geld of eten voor de Uros-indianen mee wanneer je de Uroseilanden bezoekt. De inwoners laten je meestal gratis overnachten, maar waarderen het erg wanneer je wat voor hen meeneemt.
  • Breng ook eens een bezoek aan de stad Arequipa! Hier vind je prachtige bouwwerken en nog meer schitterende natuur!

photo by: auntjojo