(advertentie)

Spitsbergen: een Arctisch wonderland!

Spitsbergen

Het onverzettelijke pakijs, de beweeglijke gletsjers en scherp gekante bergtoppen maken Spitsbergen een fascinerende bestemming. Bovendien heb je een goede kans om poolvossen, zeehonden, walrussen en niet in de laatste plaats ijsberen te zien. Het landschap van Spitsbergen is puur en rauw, maar de aantrekkingskracht van deze indrukwekkende omgeving, ver weg van ons alledaags bestaan, is magisch.

Spitsbergen

Spitsbergen is een eilandengroep die alle eilanden omvat tussen de 10e en 35e lengtegraad en tussen de 74e en 81e noordelijke breedtegraad. Het ligt een slordige duizend kilometer van de noordpool en heeft een totale oppervlakte die ongeveer gelijk is aan Nederland en België samen. Er wonen een paar duizend mensen op Svalbard in vijf kleine en soms zelfs heel erg kleine nederzettingen. Spitsbergen valt bestuurlijk onder Noorwegen.

Longyearbyen

Longyearbyen telt iets meer dan 2.000 inwoners en is de hoofdplaats en zetel van de Gouverneur van Svalbard. Naast de Noren wonen er circa 900 Russen in de mijnnederzetting Barentsburg. Ny-Ålesund is een onderzoekstation waar in de zomer zo’n 40 wetenschappers uit allerlei verschillende landen verblijven, waarvan er ongeveer 20 ook overwinteren. Verder wonen er 210 Noren in Sveagruva en 8 Polen op het onderzoekstation Hornsund. Daarnaast is er een aantal verlaten nederzettingen. Deze nederzettingen stammen uit de tijd van de eerste bewoners. Een voorbeeld hiervan is Smeerenburg. Smeerenburg ligt in de uiterste noordwesthoek van Spitsbergen. de nederzetting bij Smeerenburg werd het symbool van de 17e eeuwse walvisvaart van Nederland.

Schepen

De perfecte manier om tijdens een vakantie Spitsbergen, de eilanden te ontdekken is per schip. Het schip waarmee je op reis gaat bepaalt een groot deel van de sfeer en de mogelijkheden onderweg. Zo zijn er kleine zeilschepen met maximaal 32 passagiers of grotere expeditie schepen die weer makkelijker door het ijs kunnen breken. Met welk schip je het beste Spitsbergen kunt verkennen is natuurlijk heel persoonlijk. Wel varen ze stuk voor stuk op nog geen 1000 kilometer van de Noordpool, door de verbluffende natuur van een Arctisch wonderland.

Beste reistijd vakantie Spitsbergen

Door het extreem koude klimaat is het tijdens onze zomer de beste tijd voor een vakantie Spitsbergen. Mede doordat er veel ijs ligt buiten deze periode is het haast onmogelijk om er te varen. Aan het begin van de zomer (juni) worden de eerste scheepsreizen georganiseerd, maar door het vele drijfijs wordt de koers hier mede door bepaald.

De maanden juli en augustus lenen zich het beste om het eiland Spitsbergen rond te varen. Zeker dat je het hele rondje haalt is het niet (de kansen in augustus zijn overigens weer hoger dan die in juli). Het risico bestaat altijd dat je in het ijs vastloopt in de Hinlopenstraat.

Flora & fauna

Ongeveer 60% van Spitsbergen is met ijs bedekt. De talrijke gletsjers behoren tot de mooiste die er in dit deel van de wereld te vinden zijn. De noord- en westkust van Spitsbergen kenmerken zich door diepe fjorden waaronder Isfjorden, de diepste fjord met een lengte van circa 100 kilometer. De hoogste bergtop is circa 1.700 meter.

Grote delen van Spitsbergen zijn beschermd en hebben de status van nationaal park waarvoor strenge regels gelden. Gelukkig maar, want de natuur is erg kwetsbaar in deze noordelijke regionen. De vegetatie komt vooral voor in de fjordengebieden en heeft een zeer korte groeiperiode, de temperaturen zijn laag, er is weinig neerslag (200/300 millimeter per jaar!) en een arme weinig vruchtbare bodem. Alleen de bovenlaag van de grond wordt vorstvrij in de zomer. Toch is er een verrassende variatie in plantenleven.

 

Het vogelleven kenmerkt zich door vele broedkolonies en vogelkliffen langs de kusten in de zomer. Duizenden vogels bevolken de kliffen waaronder de alken, zeekoeten, stormvogels, papegaaiduikers en meeuwensoorten. Op het land komen veel ganzen, strandlopers en andere waadvogels voor. Ook duizenden eidereenden broeden langs de kust. Voor vogelaars is het dan ook een zeer aantrekkelijk gebied. Op het land leven verder rendieren, de poolvos en de ijsbeer. De zee wordt bevolkt door zes zeehondensoorten, vier soorten walvissen en gelukkig ook weer door de walrus.