(advertentie)

Van Oslo naar Bergen met de Bergensbanen

Bergensbanen Trein Oslo

Noorwegen is een prachtig land om tijdens de zomermaanden te verkennen met je eigen auto of camper. Via Denemarken rij je over bruggen naar Zweden of met een van de vele ferry’s vaar je rechtstreeks naar Noorwegen. Vandaar start je direct je rondreis Noorwegen, door het land van de prachtige fjorden, hoge bergen en ruige natuur. Een andere unieke manier om dit prachtige land te verkennen is per trein. De rit van Oslo naar Bergen met de Bergensbanen is een van de mooiste treinreizen die je in Europa kunt maken, aldus Lonely Planet.

Oslo

Met een begin of eind van je reis is Oslo kun je de tijd nemen om deze bijzondere hoofdstad van Noorwegen te ontdekken. Tussen de uitgestrekte Noorse bossen en aan het Oslofjord ligt Oslo prachtig. In de stad is er veel te zien, van natuur, cultuur tot moderne architectuur. Het Stadhuis ligt prachtig aan de haven van Oslo. In dit markante gebouw wordt elk jaar de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.

Vervolg je weg naar het Akershus. Dit kasteel werd 1299 gebouwd en is in de jaren daarna diverse keren aangepast. Vroeger beschermde het kasteel Oslo en het Oslofjord van indringers. Tegenwoordig is het te bezichtigen en is er een museum is gevestigd.

Een andere prachtige bezienswaardigheid in Oslo is het moderne Operahuis. Het Operahuis ligt net als zijn iconische Australische tegenhanger aan het water en is een prachtig gebouw aan de boulevard en dichtbij het stadhuis gelegen. Er kunnen maximaal 1.364 personen een voorstelling bijwonen. Op het dak van het Operahuis kunnen skaters zich uitleven, maar het zal voor andere mensen ook een prachtig uitzicht over Oslo geven.

Bergensbanen

Na een paar dagen Oslo vervolg je je reis met de Bergensbanen. De Spoorlijn Oslo – Bergen. Het is tevens de hoogst gelegen hoofdspoorlijn in Europa en bereikt een maximale hoogte van 1200 meter boven zeeniveau. Het is tijdens de reis van 6-7 uur puur genieten. Neem vooral niet de tijd voor een boek, maar kijk naar buiten en geniet van het uitzicht wanneer de trein zich een weg door het Noorse landschap boort. Langzaam maar zeker komt de trein hoger en hoger en van het “warme” Oslo zie je zelfs midden in de zomer de sneeuw nog op de toppen van de Noorse bergen liggen. Geweldig!

Bergen

De reis van 6-7 uur zal ongetwijfeld voorbij zijn gevlogen wanneer je op het station van Bergen aankomt. Het is qua grootte de tweede stad van Noorwegen, maar wanneer je door het centrum heen loopt voel het net als een klein dorp. In het centrum zie je al snel de gekleurde huisjes aan de haven. De Bryggen zijn reeks van oude handelshuizen, waar tegenwoordig winkeltjes in zijn gevestigd. Sinds 1979 staan de gebouwen samen ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Om een wandeling te maken en tegelijk een prachtig uitzicht over de stad Bergen te krijgen ga je met de kabelbaan Fløibanen omhoog naar de top van de Fløyen. Een van de zeven Bergen, waaraan de stad haar naam dankt. Aan het eind van de kabelbaan vind je een prachtig uitkijkpunt en een restaurant. Vanaf hier starten ook diverse wandelroutes over de berg.

Cruise

Vanuit de haven van Bergen vertrekken dagelijks vele cruises door de nabij gelegen Fjorden van Bergen. Een cruise op een van de schepen is een relaxte manier om nog iets meer van de omgeving te zien en vanaf het water. Zo zie je watervallen het fjord instromen en zeevogels. Al met al een prima afsluiter van een bijzondere Noorwegen reis.