(advertentie)

Atlantic Road, de Atlantische weg door Noorwegen

Atlantic Road Noorwegen storseisundbrua storeisundbrug

De Atlantische weg, Atlantic Road of Atlanterhavsveien in het Noors is één van de populairste toeristische attracties van Noorwegen. De Atlantische weg is letterlijk een route door de Atlantische Oceaan. Deze 8 kilometer lange weg verbindt de twee dichtstbevolkte steden van de provincie Møre, Kristiansund en Molde. Atlantic Road is een vaste verbinding tussen het eiland Averøy en het vasteland van Noorwegen. In totaal gaat de Atlantische weg over 8 bruggen. De bekendste brug en het symbool van de Atlanterhavsveien is de Storseisundbrug. Het bijzondere aan de Atlantische weg zijn de scherpe bochten van de route en het woeste landschap dat je passeert. Vanaf de route heb je een waanzinnig uitzicht over de Atlantische Oceaan en alle fauna die de oceaan rijk is. Langs de Atlantic Road heb je kans dat je walvissen spot. Deze route is werkelijk prachtig en een aanrader als je in Noorwegen bent.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Mooiste toeristische route ter wereld

AtlanterhavsveienDe Britse krant The Guardian heeft de Atlantic Road in 2006 uitgeroepen tot mooiste toeristische route ter wereld. Mede door de bizarre omstandigheden die deze weg moet doorstaan. Tijdens de bouw van de weg tussen 1 augustus 1983 en 7 juli 1989 hebben de bouwvakkers 12 orkanen meegemaakt in het gebied. Nu nog steeds zijn de weersomstandigheden in dit gebied erg spectaculair. De meeste toeristen berijden de Atlanterhavsveien in de herfst. Zo ervaar je de woeste stormen die deze route tot een unieke ervaring maakt. Je ziet de wilde oceaan hard opslaan tegen de rotsen en tegen de weg.
De Noren zelf hebben de Atlanterhavsveien in 2005 uitgeroepen tot bouwwerk van de eeuw. De Atlantische weg wordt door velen geprezen. De route is op veel lijstjes terug te vinden zoals: de mooiste autoroute van Noorwegen, beste plekken ter wereld en de beste fietsroutes van Noorwegen.

Uitkijkpunten

Huizen langs Atlantic RoadLangs de Atlanterhavsveien zijn vier uitkijkpunten gemaakt. Op deze plekken kan je even rustig een broodje eten en je verwonderen over de prachtige natuur en de constructie van de bruggen. De uitkijkpunten worden ook gebruikt door vissers en walvisspotters. En uiteraard kan je op de uitkijkpunten de mooiste foto’s maken.

De bruggen

De Atlantic Road gaat van eiland naar eiland over in totaal 8 bruggen. De hoogste brug is de Storseisundbrug. Deze brug maakt een bijzondere bocht. Door deze bocht lijkt het tijdens het rijden alsof de Atlantische weg van vorm verandert. Heel bijzonder! De bruggen die je passeert zijn van oost naar west:

  • Lille Lauvøysundbrug
  • Store Lauvøysundbrug
  • Geitøysundetbrug
  • Storseisundbrug
  • Hulvågen bruggen, dit zijn drie bruggen
  • Vevangstraumenbrug

Ben je een rondreis door Scandinavië aan het maken? Op vakantie in Noorwegen? De Atlanterhavsveien is zeker een aanrader. De combinatie van natuur en de constructie van de bruggen maak het tot een heel bijzonder schouwspel! Noorwegen kent veel indrukwekkende autoroutes. Naast Atlantic Road ook de spectaculaire route Trollstigen door de ongerepte natuur van Noorwegen.

Tip: Het is leuk om de naar de top van Melen te wandelen. Na 1,5 uur lopen over een makkelijk pad, heb je een uniek uitzicht over de Atlanterhavsveien en het typisch Scandinavische dorpje Hustadvika.

Bekijk de pagina met Reisorganisaties en vind organisaties voor jouw ideale roadtrip door Noorwegen!

photo by: Nick, denisbin