(advertentie)

Eten en drinken tijdens je Nepal reis

Nepalese curry

Nepalese keuken

In Nepal is de gastronomische keuken vrij eenvoudig maar zeer smakelijk en bestaat hoofdzakelijk uit curry-gerechten. Toch zult u meer ontdekken naarmate u het land beter leert kennen.

Op vakantie naar een verre bestemming?

Elke Nepalees eet gewoonlijk twee maal per dag dal bhat; linzenpap met gekookte rijst. Een heerlijk gerecht wat u overal in Nepal kunt krijgen en wat er overal net iets anders uitziet en smaakt. Er wordt meestal met de rechterhand gegeten, de linkerhand wordt als onrein beschouwd. Tot het dagelijkse voedingspatroon behoren, behalve flinke hoeveelheden bonen- of linzensoep, seizoengebonden groentesoorten, die gestoomd tarkaari worden genoemd. Daaronder vallen ook aardappels, die in Nepal tot de groentesoorten wordt gerekend. De gerechten worden op smaak gebracht met een kleine hoeveelheid achar, een soort pasta van scherp gekruide, een soort ingemaakte groente of fruit. In plaats van rijst worden vaak platte broodjes gegeten, bijvoorbeeld chapatti of puri, die zijn gebakken van verschillende soorten meel. Vlees wordt gewoonlijk alleen bij bijzondere gelegenheden gegeten. Vrijwel alle maaltijden worden bereid met knoflook, uien en gember. Met masala duidt men de kruiden aan, die in alle groente- en vleesgerechten voorkomen: komijn, koriander, geelwortel, fenegriek, chili en peper.

De samenstelling van de maaltijd is geheel afhankelijk van de streek. In het zuiden treft men gerechten als chana chiura (kikkererwten in kerriesaus met rijst), puri julebi (plat broodje met groente), halawa (gezoete deegwaar van rijst of griesmeel, op smaak gebracht met boterolie en noten) en pakora (gefrituurde kaas- en groenteballetjes).

In het hooggebergte eet men veel dhedo, met water en boter gekookt gerste- of boekweitbrij, die met groente wordt genuttigd. Rijst wordt vervangen door maïs, gerst of gierst, daarentegen groeien de meest uiteenlopende bonen- en linzensoorten hier. Veel voorkomende gerechten zijn tsampa (een brij van geroosterd gerstemeel, waarbij zoute boterthee wordt geserveerd) en momos (broodjes gevuld met vlees of groente).

Een speciale vermelding verdienen momo’s. Een pakketje van deeg met een vulling en saus. De vulling bestaat meestal uit vlees of groente. Momo’s zijn volop verkrijgbaar door heel Nepal en populair onder reizigers.

Westerse keuken

Tijdens een rondreis Nepal hoeft u niet alleen Nepalese gerechten te eten. In veel restaurants worden ook Europese maaltijden geserveerd. De variëteit is groot. Vooral in Thamel, Kathmandu zijn vele goede en goedkope restaurants. U treft er vrijwel alle Aziatische keukens aan, maar kunt er ook een flinke steak of een pizza eten. Voor het dessert kunt u naar een van de vele ‘taartwinkels’ gaan. Nogmaals waarschuwen wij u voor het eten van rauwe groente en ongewassen en ongeschild fruit.

Restaurants

De eerste dagen kunt u beter geen Nepalese gerechten eten die met veel olie en kruiden zijn bereid. De meeste restaurants in de Kathmandu vallei en in Pokhara bieden veel culinaire heerlijkheden en u kunt er tot ongeveer 22:00 uur terecht. De etenswaren van de kraampjes op straat zien er weliswaar heel aanlokkelijk uit, maar kunt u beter vermijden, evenals de vele eethuisjes.

Drinken

Een glas mineraalwater mag bij geen enkel hoofdgerecht ontbreken. Bij gerechten, die erg scherp zijn, wordt een glas yoghurt geserveerd. Lokale producten zijn sterke vruchtenbrandewijnen, todi (melkachtige drank met 5% alcohol), chang (drank gemaakt van maïs, rijst of tarwe) en tongwa (drank van gegist gierst). Het is verstandig om ijsklontjes te vermijden. Deze zijn niet altijd van gezuiverd mineraal water gemaakt.