(advertentie)

Vakantie op de Wadden in Nederland

Vakantie op de Wadden in Nederland

Nederland kent 5 bewoonde Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden in de waddenzee worden ook wel de Wadden genoemd en lenen zich uitstekend voor een heerlijke vakantie. Wat houdt een vakantie op de Wadden in? Tijdens een vakantie op de Waddeneilanden kan je even lekker tot rust komen. De eilanden hebben een prachtige natuur, mooie fietsroutes en unieke bezienswaardigheden. De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Extra reden om eens te gaan kijken, op één van de Nederlandse Waddeneilanden!

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

De leukste vakantieplekken in Nederland!

De Nederlandse Waddeneilanden

De Nederlandse Waddeneilanden bestaan uit 5 bewoonde eilanden en 3 onbewoonde eilanden. De bewoonde Nederlandse Waddeneilanden zijn bij elkaar 405 km2 groot. In totaal wonen er bijna 24.000 inwoners op de Wadden. De volgende eilanden behoren tot de Nederlandse waddeneilanden:

Tvtas eilanden

Een handig ezelsbruggetje om de eilanden en de volgorde ervan te onthouden is tvtas. Wanneer je de eerste letters van de waddeneilanden pakt vanaf Noord-Holland richting Friesland vormen de letters het woord tvtas. Daarom worden de wadden ook wel de tvtas eilanden genoemd. Naast de tvtas eilanden behoren ook nog 3 onbewoonde eilanden tot de wadden: Rottermeroog, Rottermerplaat en Noorderhaaks. Deze waddeneilanden worden samen ook wel de Razende Bol genoemd.

Natuur op de Wadden

Veruit de meeste mensen plannen een vakantie op de Wadden vanwege de prachtige natuur. De Nederlandse Waddeneilanden behoren tot een beschermd natuurgebied. Hierdoor blijft de natuur mooi in stand en kan je genieten van de rust, de dieren en planten. Dit unieke stuk land is leefgebied voor ruim 10.000 verschillende soorten dieren en planten.

Zeehonden op de waddeneilanden

Zeehonden op de WaddenRondom de waddeneilanden heb je grote kans om zeehonden te zien. Op verschillende plekken op de waddeneilanden zijn uitkijkpunten ingericht speciaal om zeehonden te spotten. Houd ook zeker tijdens de boottocht naar één van de Waddeneilanden goed je ogen open. Zeker tijdens de overtocht heb je veel kans op zeehonden spotten. De zeehonden liggen op zandbanken te zonnen of je ziet ze met hun kop bovenwater komen. De meeste zeehonden populaties zie je rond Terschelling. Wil je tijdens je vakantie op de wadden er zeker van zijn om zeehonden te spotten? Boek dan een speciale rondvaart.

Vakantieparken Waddeneilanden

Een vakantie op de Wadden kan je goed besteden in één van de vele vakantieparken. Grote vakantieparken op de Waddeneilanden zijn onder andere de vakantieparken van Landal GreenParks en Roompot. Je verblijft op een bungalowpark en hebt alles dichtbij. Een winkel voor je dagelijkse boodschappen, een leuk zwembad op het vakantiepark en speeltuinen voor de kinderen. Er zijn ook kleinschaligere vakantieparken op de Waddeneilanden. Een groep vakantiehuizen bij elkaar, of een kleiner bungalowpark.

Er zijn ook vakantieparken op de Waddeneilanden van kleinere ketens of particulieren. Dit zijn minder grootse en minder massale parken waardoor je meer contact kunt hebben met de eigenaar.

Vakantiepark in Nederland boeken? Aanbiedingen bekijken

Wat te doen op de Waddeneilanden?

Op de Nederlandse Wadden is van alles te doen. Er zijn tal van activiteiten die je tijdens je vakantie kunt doen.

Wandelen en fietsen op de Wadden

De eilanden lenen zich uitstekend om heerlijk te fietsen of te wandelen. Alle eilanden hebben verschillende fiets- en wandelpaden waar je eindeloos kunt genieten van wat de natuur te bieden heeft. Er zijn voldoende fietsverhuurbedrijven aanwezig. Dus mocht je liever geen fietsen mee nemen op vakantie is dat geen probleem!

Zwemmen in zee

Rondom alle Waddeneilanden ligt genoeg zee waar je heerlijk in kunt zwemmen. Houd goed rekening met eb en vloed zodat je niet voor verassingen komt te staan. Op de stranden aan zee liggen ’s zomers vele toeristen te genieten van de zon. Op het strand zijn voldoende activiteiten te ondernemen. Je kunt er een (zeil)boot huren om te varen, vissen, , vogels of zeehonden spotten en natuurlijk gewoon lekker beachballen of een boek lezen.

Vuurtoren bezoeken

Vuurtoren van TexelAlle Nederlandse waddeneilanden hebben hun eigen vuurtoren. Dus naar welk eiland je ook met vakantie gaat, je kunt altijd een vuurtoren bezoeken. Zeker als je met kinderen op vakantie naar de wadden gaat, is dit een aanrader. De vuurtoren staat op het hoogste punt van het eiland, waardoor je erg mooie uitzichten hebt. Vanaf de vuurtorens kan je vaak andere eilanden zien liggen.

Vakantie op de Wadden met kinderen

Ga je lekker met de kinderen op vakantie naar een waddeneiland? Voor zowel kleine als grotere kinderen is er van alles te beleven op de eilanden. Wat te denken van een vroege strandjutterstocht, of in alle vroegte wadlopen van eiland naar eiland. Of ga lekker met ze vliegeren, schelpen zoeken of fietsen op een tandem. Tips voor een vakantie op de Wadden met kinderen:

  • Ecomare op Texel. Hier spotten de kinderen zeehonden, zeevogels en allerlei andere zeedieren.
  • Kabouterbos. Zowel Texel als Vlieland hebben een Kabouterpad of Kabouterbos. Een leuk een leerzaam uitje waar je dingen leert over de kabouters en hoe zij leven in de natuur.
  • Het piratenschip op Texel. Een mega speeltuin met als thema piraten. Allerlei netten, scheepstouwen, een uitkijktoren en nog veel meer!

TIP: Naast de Nederlandse Waddeneilanden, bestaan er in Duitsland ook nog Duitse Waddeneilanden. Een vakantie op de Wadden in Duitsland is ook zeker een aanrader!