(advertentie)

Vakantie op Schiermonnikoog

Vakantie op Schiermonnikoog

Wil je lekker op vakantie in eigen land? Fijn uitwaaien tijdens een vakantie op de Wadden? Overweeg dan een vakantie op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is naast Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland 1 van de 5 bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Dit Waddeneiland is onderdeel van de provincie Friesland en ligt op 45 minuten varen van Lauwersoog in Groningen. Schiermonnikoog, ook wel Schier genoemd, is 199 km2 groot en met 922 inwoners de kleinste gemeente van Nederland. Alle inwoners van het eiland wonen in het dorp Schiermonnikoog. In het dorp vind je alle winkels, restaurantjes en gezellige terrasjes. Zeker in de zomer is het hier altijd gezellig druk.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

De leukste vakantieplekken in Nederland!

Vakantie op Schier

Een vakantie op Schiermonnikoog wordt gekenmerkt door rust, natuur en vrijheid. Toeristen komen naar dit prachtige eiland om heerlijk te wandelen, fietsen of lekker tot rust te komen. Kenmerkend voor de rust op het eiland is de autoluwte. Toeristen komen met de boot naar het eiland en moeten hun auto in Groningen laten staan. Wat is er te doen op Schiermonnikoog? Lees hier alles over een vakantie op Schiermonnikoog. Van boottochten tot bezienswaardigheden en van natuur tot overnachtingen.

Varen naar Schiermonnikoog

Een vakantie op Schiermonnikoog begint in Lauwersoog. Vanaf Lauwersoog in de provincie Groningen vaart er om de 3 uur een boot naar Schiermonnikoog. De eerste overtocht vindt plaats om 6:30 uur en de laatste mogelijkheid om het eiland te bereiken vertrekt om 18:30 uur. Met uitzondering van zondag, dan is de eerste mogelijkheid om 9:30 uur. De boottocht duur ongeveer 45 minuten. In de zomer kost een retourtje naar Schiermonnikoog €15,- voor volwassenen en €8,35 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar. Buiten het hoogseizoen is het goedkoper, dan betaalt een volwassene €12,75 en een kind €7,20. Varen naar Schiermonnikoog kan met twee verschillende boten, de m.s. Rottum en de m.s. Monnik. Beiden boten nemen 48 passagiers mee. Geen auto’s, want Schiermonnikoog is een autovrij eiland. Kijk voor actuele prijzen en vaartijden van de boot naar Schiermonnikoog altijd even op de site van Wagenborg Passagiersdiensten. Het is niet mogelijk om een ticket op de boot naar Schiermonnikoog te reserveren. In het hoogseizoen worden er extra boten ingezet om alle toeristen veilig naar Schier te brengen.

Tip: Houd onderweg op de boot naar Schiermonnikoog je ogen goed open, je hebt kans om zeehonden te spotten!

Natuur op Schiermonnikoog

Natuur op SchiermonnikoogHet eiland Schiermonnikoog kent het eerste Nederlandse nationale park. Nationaal Park Schiermonnikoog is ongeveer 72 km2 groot en beslaat ongeveer het hele eiland. De natuur op Schier is werkelijk prachtig. Je vind er allerlei soorten landschappen. Zee, bos, strand, duinen, wadplaten, polder. Tijdens je vakantie op Schiermonnikoog kom je het allemaal tegen. Deze mooie natuur is een rijke leefomgeving voor verschillende dieren. Op Schier komen jaarlijks ruim 300 verschillende vogelsoorten voor en ontzettend veel verschillende soorten planten. Voor natuurliefhebbers is Schiermonnikoog een waar walhalla.

Overnachten

Tijdens een vakantie op Schiermonnikoog kan je op verschillende manieren overnachten. Er zijn tal van vakantiebungalows, hotels, bed & breakfasts en een camping. Kamperen op Schiermonnikoog doe je bij camping Seedune. Camping Seedune ligt midden in de duinen en vlakbij zee. Je kunt zelf je tent meenemen, of gebruik maken van een ingerichte tent. Kamperen op Schiermonnikoog is ontzettend populair en erg goed geregeld. Het is ook mogelijk om tijdens je vakantie op Schier te overnachten in 1 van de vele vakantiehuizen. Er staan veel verschillende huizen voor allerlei groepsgroottes en budgetten.

Tip: Bekijk onze pagina over Reisorganisaties en ontdek welke organisaties vakantiehuizen verhuren op Schiermonnikoog. Boek direct jouw ideale vakantie op Schier!

Wat te doen op Schiermonnikoog

Wat is er te doen op Schiermonnikoog? Je kunt tijdens je vakantie op Schier van alles doen. Fietsen, wandelen, wadlopen, vliegeren, zwemmen, paardrijden, strandzeilen, powerkiten, strandjutten, strandgolf. Op Schiermonnikoog is het allemaal mogelijk. In Nationaal Park Schiermonnikoog vind je verschillende fiets- en wandelroutes waar je heerlijk kunt genieten van de rust en de prachtige natuur. Op het eiland zijn verschillende fietsverhuurders, waardoor je niet je eigen fiets mee hoeft te nemen. Het strand van Schiermonnikoog leent zich uitstekend om heerlijke activiteiten te ondernemen. Tijdens je vakantie op Schiermonnikoog hoef je je geen moment te vervelen!

Paardrijden op Schiermonnikoog

Paardrijden op schiermonnikoogWat te doen op Schiermonnikoog? Ga lekker paardrijden. Paardrijden op Schiermonnikoog is ontzettend populair. Er zijn verschillende plekken waar je voor een uur of een (halve) dag een paard kunt huren en heerlijk kunt genieten van de prachtige natuur op het eiland. Op het eiland zijn verschillende ruiterroutes uitgezet waar je heerlijk kunt draven of galopperen. Overweeg tijdens je vakantie op Schiermonnikoog zeker om lekker rond te rijden op een paard. Samen ontdekken jullie de bossen, duinen, het strand en de vrijheid. Paardrijden op Schiermonnikoog gebeurt in de meeste gevallen onder begeleiding. Op deze manier hoef je niet zelf de weg te kennen op het eiland en kom je langs alle mooie, verborgen plekjes. Paardrijden op Schiermonnikoog, dat maakt je vakantie op dit waddeneiland helemaal compleet!

Fietsen huren op Schiermonnikoog

Het eiland Schier leent zich uitstekend om mooie fietstochten te maken. Fiets tijdens je vakantie op Schiermonnikoog bijvoorbeeld heerlijk door de duinen, of ontdek de prachtige natuur van het eiland. Het is ook mogelijk om het hele eiland rond te fietsen. Een rondje Schiermonnikoog is ongeveer 12 km lang. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven op Schiermonnikoog. Bij alle verhuurbedrijven is het mogelijk om verschillende soorten fietsen te huren. Bakfietsen, kinderfietsen, tandems, fietsen met kinderzitje. Vraag de verhuurder naar de mogelijkheden. Je kunt je fietsen huren op Schiermonnikoog bij:

 • Fietsenverhuur Schiermonnikoog
 • Fietsverhuur Soepboer
 • Fietsverhuur Schierfiets
 • Fietsenverhuur Veerdam

Tip: Op de website van VVV Schiermonnikoog kan je gratis mooie fietsroutes downloaden. 

Bezienswaardigheden

Op het eiland Schiermonnikoog zijn verschillende bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezoeken tijdens je vakantie. Hieronder hebben we de hoogtepunten van het eiland voor je op een rijtje gezet. Deze bezienswaardigheden zijn erg leuk om te bezoeken tijdens een vakantie op Schiermonnikoog.

 • Bankje van Banck
  Het Bankje van Banck is een bank neergezet door John E. Banck op zijn vroegere favoriete plekje op de door hem aangelegde dijk.
 • Rode vuurtoren op SchiermonnikoogBunker Wassermann
  De Bunker Wassermann is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is de bunker open voor publiek.
 • Eendenkooi
  In de Eendenkooi op Schiermonnikoog wordt gedemonstreerd hoe vroeger eenden en andere vogels werden gevangen.
 • Haven
  De gezellige jachthaven biedt plaats aan 120 schepen en is erg leuk om te bezoeken tijdens je vakantie op Schiermonnikoog.
 • Rode vuurtoren
  De 37 meter hoge rode vuurtoren is een van de populairste bezienswaardigheden op Schiermonnikoog. Op het eiland staan 2 vuurtorens, een witte en een rode. De rode vuurtoren is nog in gebruik en wordt druk bezocht door toeristen.
 • Vakantie op SchierStandbeeld De Monnik
  In het dorp Schiermonnikoog staat het standbeeld De Monnik. Dit standbeeld staat er ter herinnering aan de monniken van het Cisterciënzerklooster Claercamp. Dankzij de monniken uit dat klooster in hun grijze kleding dankt het eiland haar naam. Zij hebben het eiland drooggelegd. Schier betekent grijs, monnik staat voor monnik en oog stamt van hetzelfde woord als ei in eiland. Vandaar Schiermonnikoog. Tijdens je vakantie op Schier mag een blik op dit standbeeld dus niet ontbreken.
 • Vogelkijkhut bij de Westerplas
  De Westerplas is een mooi natuurgebied net iets ten zuidwesten van het dorp. Je vindt hier veel bijzondere vogels, riet en veel water. In de vogelkijkhut heb je de mooiste uitzichten over de prachtige water- en rietvogels.