(advertentie)

Bagan Myanmar

Luchtballonnen boven tempels

Bagan, ook wel Pagan genoemd is een stad in Myanmar(Birma). In Bagan staan meer dan 4000 tempels, op ongeveer 40 vierkante kilometer. Ongelooflijk indrukwekkend. Het is vergelijkbaar met Angkor in Cambodja, maar Bagan is groter en wordt als nog mooier ervaren.

Bagan is een vroegere hoofdstad van Myanmar, en is opgericht in 849. De stad werd in 1287 verlaten door haar bewoners, toen de Mongolen eraan kwamen. De Mongolen hebben de lege stad vrijwel niet verwoest. De tempels kregen in 1975 wel te maken met een aardbeving, waardoor meerdere tempels onherstelbare schade opliepen.

ballonnen boven tempelsBagan vanuit een luchtballon

Als je nu naar Bagan gaat vind je hier ongeveer 2000 ruïnes, en meer dan 2000 gave tempels. Deze kun je op verschillende manieren bezichtigen, bijvoorbeeld door een luchtballontocht. Dan zie je pas goed hoeveel tempels er staan.

Met een luchtballon vertrek je ’s ochtends vroeg, zodat je tijdens de zonsopkomst al boven de tempels zweeft. Dit levert de mooiste plaatjes en vooral herinneringen op.

Een luchtballontocht boven Bagan is wel vrij prijzig. De kosten liggen rond de € 300, en het is verstandig om dit vooraf te reserveren. In het regenseizoen zijn er geen luchtballontochten.

Top 3 tempels in Bagan

Het mooiste in Bagan is het uitzicht over alle tempels. Hier zie je, zover als je kan kijken alleen maar tempels. Maar daarnaast zijn er ook nog een paar bijzondere tempels die je ook van dichtbij moet bekijken. Hier een top 3.

  • Tempel met gouden pagodaAnada tempel

Dit is een van de grotere en meest heilige tempel. De tempel is gebouwd in 1091 en heeft binnen 4 gouden Boeddhabeelden, die elk in een andere windrichting staan.

 

  • Gouden gebouwShwezigon Pagoda

In deze oogverblinde tempel zijn volgens de verhalen een stuk bot en tand van de boeddha verwerkt. De blinkend gouden stoepa zie je op veel ansichtkaarten van Myanmar terug.

 

  • monnik kijkt naar tempelDhammayangi Tempel

Deze reusachtige tempel mist het topje van de stoepa. Koning Narathu liet deze bouwen, na hij zijn vader en oudste broer vermoordde om aan de macht te komen. Zelf werd hij echter ook vrij snel vermoord waardoor de bouw van de tempel uiteindelijk werd gestopt.