Op vakantie naar het mystieke Myanmar (Birma)
Op zoek naar een uniek land? Dan moet je naar Myanmar. Myanmar was een soort ‘onontdekt landje’ in Azië. Die tijd is geweest, want steeds meer toeristen ontdekken dit prachtland!
Myanmar is het land van de gouden ‘pagodes’, torentjes in boeddhistische tempels. Er bestaat zelfs een gebied waar 4000 tempels staan! Door hier met een ballonvlucht overheen te zweven zie je pas goed hoe indrukwekkend dit is.
Vakantie in Myanmar
Hoewel de temperaturen in Myanmar geschikt zijn voor een zonvakantie hoef je hier niet te rekenen op toeristische all-inclusive taferelen. Naar Myanmar ga je om het echte Azië te ontdekken, waar mannen nog steeds rokken dragen en vrouwen witte make-up. Dit fascinerende land leer je pas echt kennen tijdens een rondreis, per groep of individueel!
Klimaat
Het grootste deel van Myanmar heeft een tropisch savanneklimaat met een gemiddelde temperatuur van 27°C. Hiervan zijn de maanden februari tot en met april heet en droog, de maanden juli en augustus regenachtig en de maanden oktober tot en met januari een koelere en droge periode. Oktober tot en met januari zijn daarom heel geschikt om door Myanmar te reizen.
Belangrijk verschil met landen zoals Thailand en Indonesië is dat het hier ’s nachts behoorlijk afkoelt. Naast je zomerkleding kun je dus ook een trui en lange broek goed gebruiken!
Bevolking
In de ‘Republiek Unie van Myanmar’ wonen ruim 55.000 inwoners op een oppervlakte van 676.578 km². Het overgrote deel, 89% is boeddhistisch, 4% is christelijk, 4% is islamitisch en een procent is animistisch (geloven in geesten). De inwoners leven voornamelijk van de landbouw en van de mijnbouw. De officiële taal in Myanmar is Birmees, maar er word ook wel Engels gesproken. Ook heeft elke etnische groep nog weer hun eigen taal.
Top 3 bezienswaardigheden
- Bagan – De oude hoofdstad van Myanmar, die bestaat uit 400 verlaten tempels.
- Inlemeer – Beenroeiers, drijvende boomgaarden en op palen gebouwde dorpen.
- Schwedagonpagode – Een tempel van 98 meter hoog, bedekt met kilo’s bladgoud en duizenden edelstenen.
Geschiedenis
Myanmar werd na Britse kolonisatie in 1948 eindelijk weer onafhankelijk. De democratische regering die toen werd opgericht is helaas nooit stabiel geweest, en werd in 1962 door een militaire coup overgenomen. Dat was het begin van de dictatuur in Myanmar. In die periode werd bijna iedereen toegang tot Myanmar ontzegd.
In 2007 startten monniken een protestbeweging, waar zich al snel veel burgers bij aansloten. De militaire machtshebbers probeerden dit de grond in te boren door hen gevangen te nemen of van het leven te beroven. Uiteindelijk kwam er in 2011 een nieuwe grondwet, die formeel een einde maakt aan het dictatuur.
De militaire machtshebbers traden alleen ten dele terug en het land bleef in een lastige positie. De democratische transitie gaat hand in hand met met veel interne (gewelddadige) conflicten en de mensenrechtensituatie is nog altijd zorgelijk. Door te reizen in Myanmar kan je alleen juist de lokale inwoners steunen.
Let erop dat je geen winkels en hotels van de overheid bezoekt, maar juist de kleinschalige hotels/winkels van de bevolking. Zij hebben de toeristen nodig voor hun dagelijkse inkomsten.
Visum aanvragen
Reis je af naar Myanmar voor een prachtige vakantie? Vraag dan een visum aan. Je kunt dit online regelen voor € 15.

Bagan Myanmar
Bagan, ook wel Pagan genoemd is een stad in Myanmar(Birma). In Bagan staan meer dan 4000 tempels, op ongeveer 40 vierkante kilometer. Ongelooflijk indrukwekkend. Het is vergelijkbaar met Angkor in Cambodja, maar Bagan is groter en wordt als nog mooier…
Lees verder
YourWay2Go
YourWay2GO is dé reisspecialist voor individuele reizen naar meer dan 30 landen. Voor iedere bestemming is er een aparte landenwebsite. YourWay2GO biedt rondreizen, bouwstenen, startpakketten en excursies aan.
Direct bekijken Lees meer
Reis je dit jaar nog naar Myanmar? Vraag dan tijdig je visum aan!
Alle vakantiegangers die naar Myanmar reizen hebben een toeristenvisum nodig. Het is aan te raden om dit op tijd te regelen. Nederlanders en Belgen kunnen het visum gemakkelijk en snel online aanvragen. Het is verder niet nodig om paspoorten op…
Lees verder