(advertentie)

5 dingen die je nog niet wist over Kaapverdië

Aanschouw en beklim de vulkaan op Fogo eiland

Vooraleer op vakantie te vertrekken naar Kaapverdië is het leuk jezelf wat in te lezen over de bestemming. Wij hebben 5 interessante weetjes op een rij gezet zodat jij alvast een completer beeld krijgt van de Kaapverdische eilanden groep.

1.  Kaapverdië kent 9 verschillende eilanden met een eigen karakter

Kaapverdië is een archipel bestaande uit 9 bewoonde en 3 onbewoonde eilanden. Een groot aantal eilanden waarop heel wat te ontdekken valt. Sommige eilanden waaronder Fogo, Santo Antão en Santiago zijn bergachtig met oude vulkaankraters, groene valleien en kale bergflanken. Op Fogo kan je de enige actieve vulkaan van het land beklimmen. Andere eilanden waaronder Sal en Boa Vista zijn vlak en woestijnachtig met lange witte zandstranden. Er zijn kleine vissersdorpen en ook 2 grote steden, Mindelo en Praia met een bijzondere cultuur. Elk eiland is anders en heeft zijn typerend landschap. Om een volledig beeld te krijgen van Kaapverdië maak je best een rondreis om meerdere eilanden te ontdekken (eilandhoppen).

2.  Kaapverdië heeft een gemixte bevolking met een Portugees-Afrikaanse cultuur

De oorspronkelijke bevolking van Kaapverdië is een mix tussen West-Afrikaanse slaven en hun Portugese handelaars. Kaapverdianen hebben daardoor een speciaal uiterlijk met een licht getinte huid, soms lichte ogen en blond krullend haar. De mengeling zie je niet alleen terug bij de bevolking, maar ook in de cultuur. Kaapverdië is sinds 1975 onafhankelijk, maar nog steeds vind je invloeden uit Portugal terug; oude koloniale huizen, Mediterraanse restaurants, geïmporteerde goederen en inwoners uit Zuid-Europa die zich vestigden in Kaapverdië.

Portugees is dan ook de officiële landstaal die in het onderwijs aan de kinderen wordt aangeleerd. Kaapverdianen praten wel steeds Creools met elkaar. Creools is een makkelijkere versie van het Portugees, gemixt met Afrikaanse, Franse en Engelse woorden.

3. Broedgebied voor de Loggerhead (Caretta-Caretta) schildpad

De stranden van Kaapverdië zijn één van de belangrijkste broedgebieden voor de met uitsterven bedreigde loggerhead schildpadden. De schildpadden komen s’ nachts aan land tussen juni en november om hun eieren te leggen in een nest in het zand. Als de eieren uitkomen is het aan de baby schildpadden hun weg te zoeken naar de oceaan. Op verschillende eilanden zijn hulporganisaties die de schildpadden en de nesten beschermen. Een bijzondere ervaring tijdens je verblijf is mee te gaan op een excursie om de schildpad eieren te zien leggen op het strand in haar natuurlijke omgeving.

4.  De eilanden vangen zand uit de Sahara woestijn

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Senegal voor de Afrikaanse Westkust en dicht bij de Sahara woestijn. De wind die steeds uit Noordoostelijke richting waait neemt veel Sahara zand mee wat dan neervalt op Kaapverdië. De eilanden Sal, Boa Vista en Maio liggen het dichtst tegen het vasteland en hebben daardoor lange witte zandstranden. Op Boa Vista vind je zelfs een zandwoestijn van 5 km lang en hoge zandduinen naast de zee.

5.  Kaapverdië kent een klein tijdsverschil met Europa

Een groot voordeel dat je hebt bij een vakantie naar Kaapverdië is het kleine tijdsverschil met Nederland en België. De eilandengroep ligt onder de Canarische eilanden, in het Zuidwesten onder Europa. Afhankelijk van zomer of winter heb je er slechts 2 of 3 uur tijdsverschil. Last van een jetlag zal je niet hebben. En ook de vliegtijd naar deze tropische bestemming is korter dan de Caraïben en bedraagt zo’n 6 uur.

Vulkaan op Fogo