(advertentie)

De Koningsgraven van Petra

Petra

In het stadje Petra is ontzettend veel te zien op het gebied van cultuur en historie. Petra ligt in Jordanië en is een van de grootste attracties van het land. De stad was vroeger zeer welvarend, dat is te zien aan de vele indrukwekkende ruïnes die het stadje bevat. Petra was een belangrijk handelsknooppunt, wat een reden was voor de bloeitijd van de stad. Vroeger was Petra de hoofdstad van de Nabateeërs.

De Koningsgraven van Petra zijn vijf hoge, indrukwekkende graven. Door weer en wind zijn verschillende stukken van de graven afgebroken, dat is duidelijk te zien bij bijvoorbeeld de pilaren en gevels. De Koningsgraven zijn zeer waarschijnlijk gemaakt voor de koningen van de Nabateeërs, een volk dat vroeger in Petra leefde. De graven dateren uit de eerste en tweede eeuw na Christus. Hieronder staan ze op een rijtje:

  • Graf van de Urn
  • Zijden Graf
  • Corintische Graf
  • Paleisgraf
  • Graf van Sextius Florentinus

Graf van de Urn

Urn Tomb, Petra, JordanHet Graf van de Urn heeft een zeer indrukwekkende gevel. Het Graf van de Urn ligt hoog op een berg, de Al-Khubtha genaamd. Om bij het graf te komen moet je eerst wat trappen beklimmen. Het Graf van de Urn heeft lege, maar indrukwekkende binnenkamer. Dit komt door de prachtige kleuren van de rots waarin ze is uitgehakt.

Het Graf van de Urn heeft op vele manieren dienst gedaan. Eerst deed ze dienst als graf, waarschijnlijk voor koning Malchus II of Aretas IV. Daarna werd het Graf van de Urn gebruikt als rechtsgebouw, de catacomben werden toen waarschijnlijk gebruikt als gevangenissen. Na die periode werd het Graf van de Urn gebruikt als kerk.

Zijden Graf en Corintische Graf

Aan de linkerkant van Graf van de Urn ligt een wat kleiner graf, het Zijden Graf genaamd. Het Zijden Graf heeft haar naam te danken aan de prachtige kleuren van het zandsteen. Het Corintische Graf ligt rechts van het Graf van de Urn. Dit graf is erg mooi versierd en lijkt ontzettend veel op een ander bouwwerk in Petra, Al Khazneh. Men denkt dat het Corintische Graf is gebouwd voor Aretas III.

Het Paleisgraf en het Graf van Sextius Florentinus

Koningsgraven bij PetraHet Paleisgraf is het jongste en meest complex gebouwde graf. Het heet het Paleisgraf omdat het erg op een paleis lijkt (zie afbeelding). Ook lijkt het Paleisgraf erg op Nero’s Gouden Huis in Rome. Het heeft drie verdiepingen en is erg breed gebouwd. Binnen in het Paleisgraf bevinden zich vier grote kamers.

Het enige graf waarvan we zeker weten voor wie het is gebouwd is het graf van Sextius Florentinus. Dit komt door de inscripties boven de ingang. Het Graf van Sextius Florentinus bevat twee verdiepingen en een grote kamer. De bovenste verdieping is versierd met een boog, waarin een adelaar is uitgehakt.

Andere bezienswaardigheden

Naast de Koningsgraven heeft Petra nog veel meer te bieden. Breng ook een bezoekje aan Ad Deir, Beidah, het Amfitheater en Al Khazneh. Een stedentrip naar de Koningsgraven van Petra en andere prachtige monumenten is zeker de moeite waard!

photo by: eviljohnius