(advertentie)

San Marino – de dwergstaat

Kasteel op de berg

San Marino, daar heb je vast wel eens van gehoord of gezien op een bord als je op vakantie ging. Deze vakantiebestemming wordt steeds populairder, en dat is niet gek. In de winters is het iets koeler en in de zomer kan het wel net zo lekker warm zijn als in Spanje. Dat is ook niet gek als het midden in Italië ligt.

Zin in een vakantie naar Italië?

Geschiedenis

Volgens de boeken is San Marino al in het jaar 301 gesticht door Marinus van Rimini, hij was een Christen terwijl hij in het Romeinse Rijk leefde. Destijds werden mensen zoals Rimini vervolgd door de keizer Diocletianus. Toen is hij gevlucht en heeft hij een onafhankelijke republiek in de bergen gesticht, San Marino. Hierom is Rimini heilig verklaard door de Rooms-Katholieke kerk, als dit echt gebeurd is zou San Marino de oudste nog bestaande republiek zijn. Later werd San Marino beschermd door de kerkelijke staat, en vervolgens door het grote land van de paus. Frankrijk heeft in 1797 het kleine landje erkend, de rest van de Europese landen op het congres van Wenen in 1815. Toen Napoleon was verslagen en uit Italië was gedreven werd Italië weer een groot land, toen had San Marino ineens een hele grote buurman. Een politicus heeft er later voor gezorgd dat San Marino zelfstandig kon en mocht blijven.

Bevolking

Zoals de titel al zegt is San Marino een dwergstaat, dit betekend dat het inwoneraantal onder de 100.000 is en de overlakte ook niet bepaald groot is. San Marino heeft een oppervlakte van 61 km² en heeft maar 33.537 (2017) . De oorspronkelijke inwoners zijn de zogeheten San Marinezen, eigenlijk zijn dat niks anders dan oorspronkelijke Italianen die al generaties in San Marino wonen. 81,1% van de bevolking is San Marinees. Een andere grote bevolkingsgroep zijn de Italianen, met zo’n 12%. Veel San Marinezen wonen overigens in het buitenland, meestal in Italië, dit zijn er naar schatting zo’n 13.300.

Taal en Godsdienst

De officiële taal in San Marino is het Italiaans, er wordt ook wel Emiliano-Romagnolo gesproken. Dat is een streektaal uit het Italiaanse dorpje Emilia-Romagna, dat grenst aan San Marino. De inwoners spreken overigens een goed woordje Duits, Engels en zelfs Frans. In San Marino is er geen staatskerk of een eigen geloofstype. Maar desondanks dat is vrijwel heel de staat Rooms-Katholiek, bijna 97,2%

Klimaat en landschap

San Marino klinkt heel erg zonnig, en niets is minder waar! Het klimaat type van dit prachtige landje is een Mediterraan klimaat. Omdat dit land precies op een berg ligt is het in de winter helaas wel iets koeler dan in de zomer. Je kan dit land een beetje vergelijken met Spanje, warme zomers en Koelere winters. De ligging nabij de Adriatische zee zorgt hier onder andere voor. Ook ligt San Marino niet al te ver bij de populaire badplaats Rimini, op zo’n 5 kilometer afstand zal je deze vinden. hierdoor zijn er veel toeristen in dit landje te vinden. Zoals ik al eerder benoemde ligt San Marino midden op een berg. Monte Titano is het hoogste punt, op 749 meter boven de zeespiegel. Geen enkel stukje in dit kleine paradijsje is vlak, ook zijn er geen meren te vinden in de gehele omgeving.

Hoofdstad

De hoofdstad is San Marino Città. Het stadje ligt in de gemeente (castello) Città di San Marino, als je dit letterlijk vertaald kom je uit bij de meest logische vertaling ooit. Het betekend namelijk: De stad van San Marino. De stad heeft een oppervlakte van 7,09 km² en heeft een inwonersaantal van 4.493 (2003). De hoogste van dit plaatsje is maar liefst 675 meter boven zeespiegel. Ook zijn hier veel bezienswaardigheden, je kan namelijk de berg beklimmen waar dit landje op is gesticht of eindeloos wandelen door de oude straten.

Vakantie naar San Marino

Deze vakantieplek wordt dus steeds bekender, niet alleen onder de typische Italië fans maar ook onder mensen die op stedentrip zijn of van plaatsje naar plaatsje rijden.

  • Zonvakantie, met de hete zomers is dit een mooie plek om even bij te komen en rustig aan te doen terwijl je geniet van ene ijskoude cocktail op een terrasje.
  • Wandelvakantie, de eindeloze straten of paden door de bergen is dit de ultieme vakantie voor degene die houd van een stevige wandeling.
  • Actieve vakantie, door de rotsen, heuvels en dichte bossen is deze plek ideaal voor een wandelaar, mountainbiker of backpacker.

Ook als je houd van shoppen ben je hier aan het juiste adres. Met leuke winkeltjes, extreem lange winkelstraten, veel winkelcentra en een outletcentrum is San Marino ideaal om de bankpas te voorschijn te halen. En wat nou als ik je vertel dat je hier ook nog is belanstingvrij kunt shoppen….

Bezienswaardigheden

Door de middeleeuwse indruk van deze stad zijn er genoeg dingen te doen. Voor iedereen is er iets te doen, van actieveling tot iemand die het liefst lekker genieten.

Castello’s

San Marino is dus niet heel erg groot, dat is een welbekend feit. Het leuke hieraan is dat je het gehele land in 1 dag door kunt kijken. Het makkelijkst is hierbij met de auto, die zijn niet heel erg moeilijk te huren. Of misschien ben je al wel met de auto, omdat het natuurlijk niet extreem ver rijden vanaf ons mooie landje. San Marino heeft 8 gemeenten, ik heb er een paar op een rijtje gezet waar je lekker door heen kunt scheuren en de cultuur op kunt snuiven.

  • Serravalle, hier staat een super belangrijk stadion waar je de grote wedstijden kunt bekijken, voor de voetbalfans onder ons natuurlijk.
  • Fiorentino, hier zijn echte graven en standbeelden uit de middeleeuwen en de Romeinse tijd te vinden.
  • Borgo Maggiore, hier is elke donderdag een echte typische traditionele markt te vinden. Hier kun je uren over struinen en leuke traditionele dingetjes kopen.
  • Città di San Marino, de gemeente waar de enige echte hoofdstad ligt, hier kun je ook ongelofelijk goed schoppen.

Wisseling van de wacht

In het midden van San Marino kun je het Piazza della Libertà ofwel het Vrijheidsplein vinden. Samen met het Palazzo Pubblico zijn dit de 2 grootste en populairste bezienswaardigheden. Op dit plein is ook het Statua della Libertà, het vrijheidsbeeld te vinden. Palazzo Pubblico staat bekend om de wisseling van de wacht, de wachters staan voor dit stadshuis wat nog echt wordt gebruikt voor belangrijke vergaderingen of bijeenkomsten. Tussen 09:00 en 17:00 is dit plein geopend en voor u te bezoeken, de entree bedraagd €3,00.

De Drie torens van San Marino

Deze drie torens vormen een belangrijk symbool voor de republiek, ze staan op de 3 toppen van Monte Titano. 2 Van de 3 torens zijn ook daadwerkelijk te bezoeken. Tijdens een bezoek aan deze 2 torens kun je meer te weten komen over hoe de torens een belangrijke rol speelden tijdens de verdediging van de stad.

Kortom

Kortom zijn er veel leuke dingen te doen in San Marino, er zijn zoveel dingen te doen dat het lijstje ingekort moest worden naar 3 bezienswaardigheden. Er is voor ieder wat wils, ene voetbalfan, een backpacker of iemand die het liefst de hele dag geld uitgeeft aan belastingvrij shoppen. Er is telkens weer een uitdaging en een nieuw avontuur te bekennen.