(advertentie)

Borromeïsche eilanden in Lago Maggiore

Isola Madre Lago Maggiore

In Lago Maggiore liggen meerdere eilandjes. De bekendste eilanden zijn de Borromeïsche eilanden, deze liggen in een grote uitham naar het westen bij Verbania. In het meer liggen nog meer eilandjes, in het Zwitserse deel liggen de Brissago eilanden en verspreid over het meer vind je nog enkele kleine eilandjes. Deze eilandjes zijn bijna allemaal onbewoond en onbebouwd. Vaak mag je ook niet aanleggen met je boot bij deze eilanden.

Zin in een vakantie naar Italië?

De Borromeïsche eilanden bestaat uit vijf eilanden:

  • Isola Bella
  • Isola Madre
  • Isola Superiore dei Pescatori
  • Isolino di San Giovanni
  • Scoglio della Malghera

De eilanden zijn goed bereikbaar. Vanuit o.a. Stresa, Canobbio, Baveno en Pallanza varen dagelijks verschillende veerboten naar de eilanden. Vaak is het mogelijk om een combinatie ticket voor meerdere eilanden te kopen.

Isola Bella

De naam zegt het al; dit eiland is echt prachtig. Het wordt voor het grootste deel ingenomen door het paleis is barok-stijl en de terrastuin. Deze kun je bezoeken tegen een vergoeding. De prijs is redelijk hoog, maar zeker de moeite waard. Het paleis is één van de mooist en best bewaarde barokke paleizen in dit deel van Italië. Ook de terrastuinen zijn erg mooi en stralen veel rijkdom uit. Op de delen die niet zijn ingenomen door het paleis en de terrastuin zijn aanlegsteigers en wat winkeltjes te vinden.

Isola Madre

Isola Bella Lago MaggioreHet grootste Borromeïsche eiland is Isola Madre. Het eiland is ongeveer 8 hectare groot en is vooral bekend om de Botanische tuinen die op het eiland te vinden zijn. De tuinen zijn rijk aan vele soorten zeldzame planten en exotische bloemen en je vindt hier ook een kolonie Monaens Elic papegaaien. Midden in de tuinen vind je het herenhuis van de Borromeo familie, die de Borromeïsche eilanden in de zeventiende eeuw kochten. De botanische tuinen en het herenhuis zijn in de zomer tegen betaling te bezoeken.

Isola Superiore dei Pescatori

Dit eilandje is de enige van de Borromeïsche eilanden die niet meer in bezit is van de familie Borromeo. Isola dei Pescatori is een visserseiland en wordt door de lokale bevolking vaak Isola Superiore genoemd. Het eiland wordt permanent bewoond, er wonen ongeveer 50 mensen en ze leven voornamelijk van visserij en toerisme. Op het eilandje zijn verschillende restaurantjes te vinden die bekend staan om de uitstekende visgerechten. In de zomermaanden is het eiland één van de drukst bezochte plaatsen aan het Lago Maggiore.

Isolino di San Giovanni

Op dit eiland heeft de Italiaanse componist Arturo Toscanini een groot deel van zijn leven gewoond. Hierdoor is het eiland bekend geworden. Op het eiland zijn mooie tuinen, een paleis en een uit de twaalfde eeuw stammende kapel te vinden. Het eiland is helaas niet toegankelijk voor bezoekers.

Scoglio della Malghera

Dit is het allerkleinste eilandje van de Borromeïsche eilanden. Het is eigenlijk niet meer dan een soort rots van 200 m². Scoglio della Malghera ligt tussen Isola dei Pescatori en Isola Bella in, je kunt het zelfs zwemmend bereiken vanaf Isola Bella. Op het eiland staan een paar bomen en is een klein kiezelstrandje.