(advertentie)

De gouden cirkel

Thingvellir

Ruige natuur, bijzondere natuurverschijnselen en uitgestrekte landschappen kenmerken IJsland. En de reisafstanden zijn nooit groot. Zo vormen de drie bekendste hoogtepunten van IJsland samen de bekende Gouden Cirkel. Dit zijn het nationaal park Thingvellir, hetebronnengebied Geysir en de waterval Gulfoss. Tijdens een rondreis IJsland zijn dit de absolute must see’s!

Nationaal Park Thingvellir

Het Nationaal Park Thingvellir is een plaats van ecologisch, geologisch en historisch belang. Omringd door het prachtige vulkanische landschap met bergen en lava, is het park gelegen aan de oever van het grootste meer in IJsland. Ten oosten en ten westen begrenzen kloven en scheuren dit gebied. Het park maakt deel uit van een verzakking tussen de 2 platen van het Europese en het Amerikaanse continent. Elk jaar drijven de aardplaten uit elkaar en wordt het land dus iets groter. Het park is eveneens de plaats waar het oudste parlement in Europa is ontstaan, het Alþingi. Gesticht in de vlakte van Thingvellir in 930, vonden hier, gedurende een periode van 750 jaar, de belangrijkste momenten in de IJslandse geschiedenis plaats. In de loop van de 18e eeuw werd het parlement vervolgens naar de hoofdstad verplaatst.

In Thingvellir mag je het volgende absoluut niet missen:

Lögberg: rots van de wetten. Vanaf deze rots vertelde de wetspreker ieder jaar de wetten aan het volk. Er waren toen nog geen wetten neergeschreven en dus werden deze mondeling verkondigd. De plaats herkent u aan het houten platform met de IJslandse vlag.

Neðrivellir: ten oosten van de Almannagjá liggende vlaktes waar de Lögrétta was: de belangrijkste instantie van het oude parlement Alþingi. Hier kwamen de volksleiders “Goðar” en de bisschoppen samen om te debatteren, om nieuwe wetten op te stellen en om oude wetten te veranderen.

Öxarárfoss waterval: een 20 meter hoge waterval die van de Almannagjá kloof in de rivier Öxará valt.

Þingvallakirkja: het kerkje, afkomstig uit het jaar 1859, staat op de plaats waar in 1016 één van de eerste kerkjes op IJsland gebouwd werd. Dit was kort nadat IJsland zich tot het christendom bekeerd had.

Hetebronnengebied Geysir

Aan weg #35 ligt Geysir, wellicht de bekendste geiser ter wereld. Het woord geiser komt hier vandaan. Geysir vormt het middelpunt van dit geothermische park dat 3 km² groot is. Vroeger spoot Geysir één keer per half uur, maar tegenwoordig is hij alleen in slapende toestand te bewonderen. Geysir is ontstaan in de loop van de 13e eeuw. Zijn waterkom is 18 meter in diameter en het reservoir ligt op 20 meter diepte. De kleinere Strokkur, is echter heel actief. Met een interval van 5 minuten spuit hij een waterstraal van 10 tot 20 meter omhoog. Andere warmte bronnen omringen Strokkur en Geysir en geven een mooie kleur aan het warme bronnen gebied. Hier kun je heerlijk rondkijken. Verder is er nog een bezoekerscentrum met een interessant museum en een souvenirshop. De tentoonstelling gaat vooral over de geothermische werking van het gebied en vertelt bovendien ook hoe de bevolking van IJsland vroeger leefde.

Waterval Gullfoss

Aan het einde van weg #35 ligt de prachtige waterval Gullfoss, de Gouden Waterval. Het water valt in 2 trappen naar beneden, 32 meter de diepte in. De rivier Hvítá stroomt door het ravijn dat 2,5 kilometer lang en op sommige plaatsen wel 70 meter diep is. Er zijn 2 parkeerplaatsen, één onder bij de waterval en één boven bij het informatiecentrum.

Hoe kom je er?

De 300 kilometer lange route ligt relatief dicht bij de hoofdstad Reykjavik en de luchthaven Keflavík en is gemakkelijk te rijden met een eigen (huur-)auto, ook met een 2WD. Alle bezienswaardigheden op de route zijn gratis te bezoeken en ook het parkeren kost niets. Wie niet over een auto beschikt, kan vanuit Reykjavik een dagtocht per touringcar boeken.

Rondreizen