(advertentie)

Stedentrip naar Boedapest

Stedentrip Boedapest - Parlementsgebouw Hongarije

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en met zijn 1,7 miljoen de grootste stad van het land. Dit westerse metropool bestaat uit twee delen waar de Donau doorheen stroomt. Bijna 20% van de Hongaarse bevolking woont in deze enorme stad. Boedapest is in 1873 gevormd door het samengaan van Boeda en Obuda aan de westelijke over van de Donau, en Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde mensen de steden samen Pest-Boeda, maar na 1873 is dat dus het huidige Boedapest geworden. Kenmerkend voor deze prachtige stad en bezienswaardigheden die je absoluut moet zien tijdens een stedentrip naar Boedapest zijn de 11 bruggen over de Donau die Boeda met Pest verbinden en de vele burchten en badhuizen in Boedapest. Ontspan ook zeker op Margaretha eiland; een favoriete plek onder Hongaren. Ontdek deze en meer tips voor een heerlijke vakantie naar Boedapast!

Je favoriete stad bezoeken?

Vakantie Boedapest

Een vakantie naar Boedapest kan je op verschillende manieren besteden. Veel mensen zullen direct aan een stedentrip of weekendje weg denken. Logisch; de stad leent zich uitstekend voor een citytrip. Maar naast een stedentrip kan je de hoofdstad van Hongarije ook bezoeken tijdens één van de volgende vakantievormen:

  • Rondreis door Hongarije
  • Fly drive vakantie Hongarije
  • Festivalreis Sziget
  • Wellness vakantie
  • Cultuurvakantie
  • Busreis
  • Treinreis
  • Autovakantie

Vervoer naar Boedapest

Veel vliegtuigmaatschappijen vliegen naar de hoofdstad van Hongarije, deze verschillen wel erg in prijs. In ongeveer twee uur vliegen ben je op bestemming. Ga je voor een goedkope stedentrip naar Boedapest, let hier dan op! Verder is het ook mogelijk om met een busreis mee te gaan. Veel organisaties bieden een vakantie naar Boedapest aan met de bus. Binnen 24 uur ben je in deze prachtige stad. Wil je sneller op de plaats van bestemming zijn? Je kunt ook met de trein beginnen aan je vakantie naar Boedapest. Een paar keer per week is er een directe verbinden tussen Amsterdam en Boedapest. Uiteraard is het ook een optie om met eigen vervoer richting de Donau te reizen. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1300 kilometer rijden.

Bezienswaardigheden Boedapast

Boedapest bestaat nog steeds uit twee delen, Boeda en Pest. In het deel Boeda vind je veel oude, historische bezienswaardigheden. Maar ook het nieuwere deel Pest heeft veel bijzonderheden die zeker het bezoeken waard zijn.

Bezienswaardigheden Boeda

Budapest BrugIn stadsdeel Boeda bevindt zich een ommuurde Burchtwijk, een must see tijdens je stedentrip naar Boedapest. In deze wijk staan tientallen historische gebouwen, kerken en smalle steegjes. De Burchtwijk ligt op de Burchtheuvel waar je een prachtig uitzicht hebt over de Donau en de hele stad. Op deze heuvel bevinden zich ook Koninklijke paleizen, het Vissersbastion met zijn vele trappen en smalle steegjes en de Matthiaskerk met zijn prachtige dak. Alle drie ook meer dan de moeite waard om te bekijken tijdens je stedentrip naar Boedapest.

Bezienswaardigheden Pest

Het stadsdeel Pest is het zaken- en winkelcentrum van Boedapest. Maar ook in dit deel bevinden zich veel bezienswaardigheden voor tijdens je stedentrip naar Boedapest. Het Heldenplein met het Milleniummonument, meteen daarachter ligt het prachtige stadspark Városliget en natuurlijk het enorme Parlementsgebouw van Hongarije. Voor een dagje winkelen tijdens je stedentrip naar Boedapest moet je in dit gedeelte van Boedapest zijn. In Pest vind je de Fashion Street en allerlei andere winkelstraten, met onder andere de Grote Markthal, de grootste overdekte markthal die de Hongaren voorziet in levensmiddelen.

Stedentrip naar Boedapest boeken? Aanbiedingen bekijken

Tips stedentrip naar Boedapest

Alle hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn echte aanraders en enorm toeristisch, maar er zijn ook wat nog onbekendere bezienswaardigheden in Boedapest die zeker de moeite waard zijn. Wil je tijdens je stedentrip naar Boedapest ook ontspannen? Ga dan naar één van de velen thermen waar deze stad bekend om staat. Of huur een fiets en maak een fietstocht door deze bijzondere stad. Een indrukwekkend museum in Boedapest is het Terror Háza Museum, het Huis van de Terreur. Dit is een museum over de relatie van Hongarije met nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie ten tijde van het fascisme en het communisme. Niet het leukste uitje, maar erg indrukwekkend!

Badhuizen in Boedapest

SzéchenyibadEen stedentrip naar Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan één van de vele badhuizen. De stad staat bekend om zijn thermaalbaden en Turkse badhuizen. Hongaren springen na hun werk even snel in het water om weer helemaal tot rust te komen. Ook worden er in de badhuizen in Boedapest veel poolparty’s georganiseerd. De bekendste badhuizen in Boedapest zijn Széchenyi Baths and Pool, Rudas, Kiraly en Gellert. In deze luxe zwembaden kan je heerlijk ontspannen in het warme water. De badhuizen in Boedapest zijn zeker het bezoeken waard tijdens een bezoek aan deze prachtige stad.

Winkelen in Boedapest

Wil je tijdens je stedentrip graag winkelen in Boedapest? Dan zit je in deze stad goed! Ga bijvoorbeeld naar Váci Utca. Dit is de bekendste en tevens autovrije winkelstraat van Boedapest. Alle bekende modeketens hebben hier een filiaal zodat jij heerlijk kunt shoppen. De Centrale Markthal, Nagy Vásárcsarnok, is ook een aanrader. In deze grote, overdekte markthal kopen veel Hongaren hun vlees, groenten en fruit. Een dag winkelen in Boedapest is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan winkelcentrum Allee. In dit winkelcentrum met wel 4 verdiepingen vind je alle grote, bekende modemerken.

Margaretha eiland

De Hongaren hebben naast de badhuizen en thermen een andere manier om helemaal te ontspannen: Margaretha eiland. Margaretha eiland is een klein eilandje in de Donau, tussen Boeda en Pest. Dit eiland is ongeveer 3 kilometer lang, 500 meter breed en is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Dit grote park is erg leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Boedapest. De Hongaren recreëren hier graag in één van de openluchttheaters, de aangelegde tuinen of lekker op het gras. Op Margaretha eiland zijn verschillende mogelijkheden om te zwemmen. Midden op Margaretha eiland vind je een grote fontein, met mooi weer kunnen kinderen hier lekker in zwemmen en jij pootjebaden. Verder is er een groot zwembad en kuuroorden. Op het eiland zijn verschillende fietsverhuurbedrijven waar je tandems, fietsen en overdekte fietsen kunt huren. Een aanrader tijdens je vakantie naar Boedapest!

Sziget Festival

Ieder jaar vindt in Boedapest het bekende Sziget Festival plaats. Dit muziekfestival is meestal in de eerste week van augustus en duurt 7 dagen. Een week lang komen duizenden bezoekers genieten van één van de grootste festivals van Europa. Bekende bands, Dj’s en singersongwriters komen naar Boedapest om samen met de bezoekers één groot feest te vieren. Sziget is Hongaars voor eiland. Het Sziget Festival wordt dan ook gehouden op Obúda-eiland, iets ten noorden van Margaretha eiland. Mocht je begin augustus Boedapest bezoeken, houd er dan rekening mee dat het extra druk kan zijn.

Met trein, bus of vliegtuig

Een stedentrip naar Boedapest kan je met verschillende vervoersmiddelen plannen. Je kunt kiezen uit eigen vervoer, vliegtuig, auto of trein. Boedapest heeft een eigen vliegveld; dus je kunt vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar Boedapest. Vanaf Eindhoven in Nederland vliegen er rechtstreekse vluchten naar de luchthaven van Boedapest. Naast het vliegveld, kan je ook kiezen voor de trein of de bus. Met de trein en de bus doe je er wel iets langer over. Met de trein is het ongeveer 14 uur reizen, met de bus doe je er zo’n 24 uur over.

photo by: Molesworth II