(advertentie)

Het eiland Saaremaa in Estland

Angla Windmolen

Ben je op vakantie in Estland? Overweeg dan zeker om het eiland Saaremaa te bezoeken. Dit eiland hoort bij Estland en is het op één na grootste eiland in de Oostzee. Het eiland Saaremaa is 2673 km2 groot en er wonen ruim 36 duizend inwoners. Het eiland vormt samen met het naastgelegen eiland Muhu de provincie Saaremaa van Estland. Typisch voor het eiland zijn de authentieke windmolens in Angla en de spa in Kuressaare, het hoofddorp van het eiland. De natuur op het eiland is heel divers. Je vindt er veel bossen, maar ook hoge rotsen zoals de Panga Cliff en bij goed weer kan je zeehonden spotten! Op Saaremaa vind je veel van de vroegere cultuur van Estland. Lees hier meer over dit prachtige en grootste eiland van Estland.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Klimaat Saaremaa

Saaremaa kent net als heel Estland een zeeklimaat. Dat betekent dat het in de wintermaanden erg koud is, en in de zomermaanden een stuk warmer. In de maanden januari en februari kan het flink vriezen op het eiland. Deze maanden is er ook de meeste kans op neerslag. Op het eiland Saaremaa kan het flink sneeuwen. De zomermaanden zijn een stuk aangenamer. In juli en augustus wordt het gemiddeld zo’n 19 °C. De beste reisperiode voor een vakantie op Saaremaa zijn de maanden juni t/m september. De temperatuur is dan het fijnst en ook in de avond blijft het boven het vriespunt.

Vervoer naar Saaremaa

Catharinakerk in Liiva - EstlandHet eiland Saaremaa is op verschillende manieren te bereiken. Het makkelijkste is met de veerboot vanaf het vasteland van Estland. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten. Het is ook mogelijk om te vliegen vanaf de hoofdstad van Estland, Tallinn naar Kuressaare. Saaremaa heeft een vaste verbinding met buureiland Muhu. Via een brug rijd je zo het prachtige eiland op. Vanaf de buureilanden en Letland varen ook veerboten naar Saaremaa. Saaremaa kent veel kleine havens. Je kunt hier met je eigen boot aanleggen en genieten van het eiland. In het noorden van Saaremaa leggen veel cruiseschepen aan vanwaar ieder jaar veel toeristen het eiland komen bezoeken.

Muhu

Het grootste eiland van Estland Saaremaa is het makkelijkste te bereiken vanaf Muhu. Muhu is het tweede grootste eiland van Estland en ligt tussen het vasteland en Saaremaa. Sinds 1896 ligt er een dam tussen Muhu en Saaremaa, hierdoor is het grotere eiland goed te bereiken. Maak je op weg naar Saaremaa een tussenstop op het eiland Muhu, neem dan zeker even een kijkje in de Catharinakerk in Liiva. Deze historische kerk staat midden op het eiland en is bijzonder om te zien. Verder vind je op dit eiland kleine vissersdorpjes, schattige huizen met rieten daken, elanden en herten. Een bijzondere stop onderweg naar Saaremaa.

Natuur Saaremaa

Natuur op SaaremaaSaaremaa heeft een prachtige en erg diverse natuur. Zoals al genoemd, Saaremaa is een bosrijk gebied met hoge rotsen en heuvels. Op het eiland vind je populaire natuurgebieden waar veel flora en fauna te vinden zijn. Vislandi National Park en Viidumae Natural Reserve bieden onder andere leefomgeving aan grijze zeehonden. Tijdens een bezoek aan deze parken heb je kans dat je deze zeehonden kunt spotten. Verder vind je er duizenden zeevogels, 150 eilanden en veel bijzondere planten. In Vislandi National Park is een bezoekerscentrum waar je veel informatie vindt over fossielen, het leven in de zee en de lokale natuur.

Vakantie naar Saaremaa boeken? Aanbiedingen bekijken

Bezienswaardigheden Saaremaa

De mooie natuur met veel wilde dieren is een belangrijke rede voor veel toeristen om het eiland Saaremaa te bezoeken. Naast de bossen en mooie zandstranden heeft het eiland vakantiegangers nog meer te bieden. Saaremaa heeft ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden:

  • Panga Cliff op SaaremaaDe windmolens bij het dorpje Angla zijn een typisch voorbeeld van de Estse cultuur op Saaremaa. De molens doen erg aan Nederland denken, ze zijn gebouwd in Nederlandse stijl. De 5 windmolens zijn gebouwd in het begin van de 20e eeuw en inmiddels open voor publiek. Als je geluk hebt, zie je een molenaar aan het werk. De molens bezoeken kost €3,50 voor volwassenen en €1,50 voor kinderen. Dit is een erg leuk uitje als je met kinderen op vakantie naar Estland bent!
  • Het kasteel Kuressaare Episcopal is één van de populairste bezienswaardigheden op Saaremaa. Het middeleeuwse kasteel in de hoofdstad van het eiland is prachtig om te zien. Het kasteel in Kuressaare werd gebouwd in de 14e eeuw en is het kasteel dat de tijd het beste overleefd van de Baltische Staten.
  • De Panga Cliff is een klif van ruim 21,3 meter hoog. Deze klif in het noordwesten van Saaremaa is ongeveer 2,5 kilometer lang en je kijkt uit over de Oostzee. De Panga Cliff is een prachtige klif van leisteen. Op de klif staat een altaar waar vroeger mensen ritueel geofferd werden aan de zee. De Panga Cliff is zeker een bezoekje waard.
  • Op het eiland vind je de Kali-krater. Deze is ontstaan door een meteorietinslag en heeft een doorsnee van 110 meter. De meteoriet is waarschijnlijk in 9 stukken ingeslagen, vandaar dat er 9 kraters te zien zijn. De Kali-Krater is de best bereikbare meteorietkrater van Europa.
  • De Spa op Saaremaa is erg populair. Dit is één van de trekpleisters voor toeristen om naar dit mooie eiland te komen. De spa vind je in het hoofddorp Kuressaare. In de omgeving zitten verschillende hotels en resorts waar je een heerlijke overnachting kunt boeken.

photo by: BerntRostad, Maurice