(advertentie)

Bloemeneiland Mainau, meer dan alleen bloemen

Mainau

In het zuidwesten van Duitsland, tegen de grens met Zwitserland en Oostenrijk ligt het Bodenmeer, of Bodensee zoals Duitsers het noemen. Middenin dit grote meer ligt een 45 ha groot eiland: Mainau. Eiland Mainau wordt ook wel Bloemeneiland Mainau genoemd, vanwege de grote hoeveelheid aan bloemen die je hier vindt. Jaarlijks komen er ruim een miljoen bezoekers genieten van de prachtige bloeiende bloemen, planten en bomen. In dit artikel geven we je informatie en tips als je het eiland Mainau in Duitsland wilt bezoeken.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Vakantie naar Duitsland boeken?

Waar ligt het eiland Mainau?

Het eiland Mainau ligt in het puntje van zuidwest Duitsland, midden in het Bodenmeer. Het bloemeneiland ligt vlakbij de grens met Zwitserland en Oostenrijk. Bloemeneiland Mainau is op verschillende manieren te bereiken. Je kunt met de fiets, auto, bus, trein en er varen zelfs boten naar het Duitse eiland in de Bodensee. Het eiland Mainau is te bereiken via het Duitse plaatsje Konstanz en beschikt over een grote parkeerplaats voor auto’s en motors. Op de parkeerplaats zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikbaar, net als kleedhokjes om je motorkleding om te wisselen voor gewone kleding.

Beste reisperiode

Eiland Mainau bloemenWanneer is de beste reisperiode om bloemeneiland Mainau te bezoeken? Het eiland in de Bodensee kan je het gehele jaar bezoeken. Het hele jaar is het er mooi en kleurrijk. De beste reisperiode voor een bezoek aan het eiland zijn de maanden maart t/m oktober. De bloemen staan dan het mooist in bloei. Alle bloemen in hun eigen bloeiseizoen. In de lente staan er veel hyacinten, tulpen en narcissen. Terwijl in juni juist de zomerbloemen zoals rozen mooi in bloei staan. Tevens is het weer dan het aangenaamst. Houd er wel rekening mee dat de toegangsprijs in de maanden maart t/m oktober duurder is dan buiten het seizoen.

Entreeprijs

Een toegangskaartje voor bloemeneiland Mainau in het bloemenseizoen kost €19 voor volwassenen en €11 voor kinderen vanaf 13 jaar. Buiten het bloemenseizoen kost entree €9,50 voor volwassenen en €5,50 voor kinderen vanaf 13 jaar. Kinderen t/m 12 jaar hebben beide seizoenen vrij toegang tot het eiland.

Bloemen op het eiland

Op het eiland Mainau vind je een grote verscheidenheid aan bloemen, planten en bomen. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het bloemeneiland. De meest uiteenlopende bloemen kom je er tegen. Een Italiaanse rozentuin, een hortensiastraat en een speciale tuin vol dahlia’s. Ook zijn er velden vol narcissen en tulpen. En struiken in allerlei leuke figuren. Houd tijdens het plannen van je bezoek rekening met de bloeiperiode van de bloemen. De lentemaanden zijn de bloeiperiode voor hyacinten, tulpen en narcissen. Ben je dol op dahlia’s? Dan is de herfst een geschikte periode om bloemeneiland Mainau te bezoeken.

Bezienswaardigheden

Kasteel MainauNaast bloemen, planten en bomen heeft het eiland Mainau nog meer bezienswaardigheden en leuke activiteiten:

 • Barockschloss, een mooi barok paleis
 • Insectentuin
 • Sint Maria Slotkerk
 • Mainau Kinderland
 • Vlindertuin
 • Mainau boerderij

Naast deze bezienswaardigheden zijn er ook 2 restaurants en een café op het eiland aanwezig. Of je nu gaat voor een snel frietje of een driegangenmenu, het kan allemaal eiland Mainau!

Vakantie naar Mainau boeken? Aanbiedingen bekijken

Bloemeneiland Mainau met kinderen

Ben je op vakantie in Duitsland met kinderen, ook dan is het erg leuk om het bloemeneiland te bezoeken. Je vindt op het eiland onder andere een grote speeltuin (Mainau Kinderland), een klimparcours, een boerderij en in de kinderboerderij kunnen kinderen pony rijden. Ook is er een speurtocht op het eiland. Op het eiland zijn allerlei aanwijzingen verstopt die uiteindelijk leiden naar de schat. De vele vlakke paden maken het eiland goed begaanbaar met kinderwagen en rolstoel. Is het bloemeneiland Mainau geschikt voor kinderen? Ja zeker!

Met de boot

Mainau is een eiland, dus je moet met de boot naar Mainau. De hele dag varen en veerboten vanuit verschillende havens rondom de Bodensee. Je kunt met de boot naar Mainau vanuit de plaatsen Friedrichshafen, Meersburg en Unteruhldingen.

Hotels & Restaurants bij het bloemeneiland

Het is goed mogelijk om in een hotel te overnachten in de regio van het bloemeneiland. Hier volgen een aantal suggesties die relatief dicht bij Mainau zijn:

 • Hotel Ko’Ono, drie sterren, met een spa en restaurant.
 • Hotel Volapük, drie sterren, met een spa en restaurant.
 • Gasthof Zur Traube, drie sterren, met een restaurant en vinotheek.
 • Schiff am See Ringhotel, drie sterren, met een restaurant en uitzicht op de Bodensee.

Op het eiland zijn er verschillende gelegenheden op even wat eten en drinken te nuttigen. Een handvol ideeën:

 • Restaurant Schwedenschenke
 • Restaurant Comturey
 • Cafe Vergissmeinnicht
 • Rothaus Seeterrassen
 • Biergarten am Hafen

TIP: Bekijk de pagina met Reisorganisaties voor een overzicht van alle organisaties die vakanties naar Duitsland aanbieden. 

photo by: GerhardGiebener