(advertentie)

Ribe, het oudste dorp van Scandinavië

Bezoek het stadje Ribe en ontdek hoe en waar de Vikingen vroeger leefden!

Het oudste stadje van Denemarken én van heel Scandinavië is Ribe. Ribe ligt in west-Denemarken, in een gebied dat Jutland heet en vlakbij de Waddenzee ligt. In Ribe wonen ongeveer 18.000 mensen en het hoort officieel bij het wat grotere stadje Esbjerg. Ribe werd in het jaar 710 N.C. gesticht als handelspost door Vikingen. De Vikingen uit Denemarken en handelaren uit West-Europa ontmoetten elkaar hier. Ribe werd een belangrijke handelsstad en het stadje breidde zich uit. Door onder andere de grote stadsbrand van 1580 moest Ribe herbouwd worden. Doordat het economisch belang van de stad later afnam, heeft Ribe de historische sfeer kunnen behouden. Hierdoor is Ribe vandaag de dag erg populair onder toeristen. Ribe heeft bezoekers veel moois te bieden, zoals het eiland Mandø, de Vikingmarkt, het Vinkingcenter, het Vikingmuseum en de schitterende omgeving.

Interesse in een vakantie naar Denemarken?

De invloed van de Vikingen

Zoals gezegd is het ontstaan van Ribe te danken aan de Vikingen. Het stadje ademt nog steeds de sfeer uit de tijd dat de Vikingen er heersten. Een wandeling maken door het oude centrum van Ribe is dus zeker leuk om te doen. Bezienswaardigheden zoals de Domkerk uit 1117 en het oudste Raadshuis van Denemarken zijn ook een bezoekje waard tijdens je vakantie in Denemarken! Verder kun je in het Vikingmuseum ontdekken hoe de Vikingen vroeger leefden in Denemarken. Een bezoek brengen aan het Vikingmuseum is een echte aanrader! In het Vikingmuseum leer je alles over het leven van de Vikingen en de geschiedenis van Ribe en Denemarken. In het Vikingmuseum zijn bijzondere tentoonstellingen te zien, er is een avonturenhal en er worden gebeurtenissen nagespeeld. Het Vikingmuseum is geschikt voor jong en oud!

Vikingmuseum, RibeNaast het Vikingmuseum kun je ook de Vikingemarked (Vikingmarkt) en het Vikingecenter, een openluchtmuseum, bezoeken. Het Vikingecenter ligt in Lustrup, een plaatje vlakbij Ribe. Het Vikingecenter is geopend van mei tot oktober. Tijdens een bezoek aan het Vinkingecenter wordt je mee terug genomen in de tijd! In het Vikingecenter loop je langs de Vikingwoningen en ontdek je hoe de Vikingen vroeger leefden. Op de Vinkingmarkt kun je zien hoe de Vikingen vroeger onder andere sieraden maakten en je kunt er natuurlijk ook van alles kopen. De roofvogelshow bij het Vikingecenter, waar je ziet hoe de Vikingen vroeger jaagden, is ook erg spectaculair! Kortom, de Vikingmarkt, het Vikingecenter en het Vikingmuseum mag je niet missen tijdens je vakantie in Denemarken!

Omgeving van Ribe

Ongeveer 30 kilometer bij Ribe vandaan ligt het stadje Esbjerg. Ook in Esbjerg is veel te doen. In Esbjerg kun je uitstekend golfen en uit eten gaan. In Esbjerg vind je ook een mini dierentuin en een leuk centrum waar je heerlijk kunt winkelen en terrassen. Verder is het Visserij- en Scheepsvaart Museum van Esbjerg erg interessant. Daarnaast ligt in Esbjerg de belangrijkste haven van Denemarken. Esbjerg is dus zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Denemarken!

Mandø, DenemarkenNaast Esbjerg is Mandø ook erg leuk om te bezoeken tijdens je vakantie naar Denemarken. Mandø is een Waddeneiland dat onderdeel is van Ribe. Het ligt in de Waddenzee van Denemarken, ten zuidwesten van Ribe. Op het Waddeneiland Mandø kun je even helemaal tot rust komen. De natuur op Mandø is schitterend en er komen niet veel mensen. Je kunt er uitstekend paardrijden en fiets- en wandeltochten maken die je langs de mooiste plekjes van Mandø leiden. Wanneer je op Mandø bent, zijn de schitterende molen en de kerk van Mandø leuk om te bezoeken.

Doordat Ribe in het Waddengebied ligt, is de omgeving beschermd. Hierdoor komen in het gebied veel watervogels en zeehonden voor. Grote kans dus dat je deze dieren tegenkomt tijdens een strandwandeling of autorit op het strand van Rømø. Met een beetje geluk kun je ook nog genieten van het bijzondere natuurverschijnsel Sort Sol. Tijdens een Sort Sol maken ontelbaar veel spreeuwen een luchtdans tijdens zonsondergang. Een uniek verschijnsel!

photo by: Nicola