(advertentie)

Krijtrotsen in Denemarken

Krijtrotsen in Denemarken

Een belangrijk onderdeel van het Deense landschap zijn de krijtrotsen. In het oosten van Denemarken vind je werkelijk prachtige exemplaren. De bekendste krijtrotsen in Denemarken zijn Møns Klint, op het eiland Møn en Stevns Klint op het eiland Seeland. De witte krijtrotsen zijn miljoenen jaren oud en steken mooi af tegen de azuurblauwe Oostzee. Dit levert prachtige plaatjes op. Zowel Møns Klint als Stevns Klint zijn populaire toeristische bezienswaardigheden en zijn erg leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Denemarken. Voor wandelaars liggen er mooie wandelpaden die goed begaanbaar zijn.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Interesse in een vakantie naar Denemarken?

Møns Klint

Møns Klint, Krijtrotsen in DenemarkenDe krijtrotsen van Møns Klint liggen op het eiland Møn, het meest oostelijke eiland van Denemarken. In totaal beslaan de klippen een lengte van ruim 7 kilometer. De krijtrotsen van Møns Klint zijn bijzonder om te zien en uniek in Denemarken. Vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht en ook als je langzaam afdaalt over het pad zie je de mooiste vergezichten. Het hoogste punt bij de krijtrotsen op het eiland Møn is 128 meter. Dit hoogste punt wordt Dronningestolen genoemd, wat Koninginnenstoel betekent. De witte krijtrotsen contrasteren met de heldere Oostzee, wat een uniek schouwspel oplevert. Vanaf verschillende plekken kan je langs de steile kliffen een tocht maken naar beneden en een mooie wandeling maken over het strand. Pas dan wel op, want er vallen nog wel eens stukken krijtrots naar beneden! Volg altijd 1 van de 6 trappen die hier zijn.

Boottocht langs de rotsen

Het is ook leuk om een boottocht te maken. Zeker als je met kinderen op vakantie in Denemarken bent. Zo zie je de imposante krijtrotsen van Møn vanaf het water. Op deze manier heb je het mooiste uitzicht op de kliffen en kan je de mooiste foto maken. Vanaf ongeveer 10:00 uur tot 18:00 uur varen er iedere 2 uur een boot richting de kliffen. Voor volwassenen kost de boottocht 175 DKK (ongeveer €24), kinderen betalen 90 DKK (ongeveer €12).

Geocenter Møns Klint

In het Geocenter leer je meer over de geschiedenis van de rotsen, fossielen en dinosaurussen die hier gevonden worden. Met onder andere een 3D-film, klimmuur, leuke spellen en een souvenirwinkeltje is dit een leuke toevoeging aan je bezoek aan de krijtrotsen. Het centrum is het hele seizoen open en toegankelijke voor kinderwagens en rolstoelen. Het Geocenter kan je vanaf het strand bereiken via de langste trap van Denemarken. Een trap met 500 treden. Met de kinderwagen of rolstoel is het goed te bereiken vanaf de parkeerplaats. Het Geocenter Møns Klint kost voor kinderen 80 DKK (ongeveer €11) en voor volwassenen 120 DKK (ongeveer €16). Kom je met een (huur)auto naar Møns Klint, houd dan rekening met parkeerkosten van 35 DKK (ongeveer €5).

Tip: Trek goede wandelschoenen aan als je de krijtrotsen in Denemarken gaat bezoeken. De trappen kunnen erg glad zijn, zeker als het geregend heeft!

Stevns Klint

Stevns KlintOp het eiland Seeland, vanaf Præstoskov tot Rødvig, vind je Stevns Klint. Deze krijtrotsen in Denemarken hebben een lengte van 14,5 kilometer en zijn net zo indrukwekkend en imposant als Møns Klint. De rotsen in Stevns halen hoogtes tot 40 meter en grenzen aan de Oostzee. Onderzoekers hebben gevolgen van het inslaan van de meteoriet Chicxulub gevonden. In 2014 is Stevns Klint opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak een wandeling en ontdek waarom deze prachtige krijtrotsen op de lijst thuishoren. Bij Stevns Klint vind je het Fort van Stevns. Hier bevonden zich tijdens de Koude Oorlog militairen en alles wat zij nodig hadden. In het grootste geheim heeft de Deense overheid toentertijd een fort zo’n 20 meter ondergronds gebouwd. Inmiddels is het fort opengesteld voor publiek. Fort Stevns is erg leuk om te bezichtigen als je de krijtrotsen in Denemarken gaat bewonderen.

De krijtrotsen van Denemarken zijn goed te combineren met een vakantie naar Kopenhagen. Vanuit Stevns Klint rijd je in 1 uur en 15 minuten naar het centrum van Kopenhagen.

Campings in de regio

Een bezoek aan Møns Klint of Stevns Klint kan goed worden gecombineerd met het verblijf op één van de campings in deze omgeving. Kamperen of een vakantiehuisje: het is allemaal mogelijk!  De campings in de regio zijn:

  • Camping Møns Klint
  • Keldby Camping Møn
  • Møns Klint Resort
  • Stevns Camping
  • Rødvig Camping

Tip: Kijk op de pagina over Reisorganisaties, welke reisorganisaties een vakantie naar Denemarken aanbieden en geniet jouw volgende vakantie van het mooie Denemarken!

photo by: Daria