(advertentie)

Funen; eiland met de Tuin van Denemarken

Funen, Denemarken

Funen is met 2984 km2, het tweede grootste eiland van Denemarken en heeft als liefkozende bijnaam: De Tuin van Denemarken. Fyn, zoals Denen het eiland noemen, vind je tussen het eiland Seeland en het vasteland van Denemarken. Het eiland is te bereiken door de Grote Beltbrug en de Kleine Beltbrug. Vanaf Seeland via de Grote Beltburg en vanaf Jutland over de Kleine Beltbrug. In totaal wonen er ongeveer 448.000 bewoners op het eiland waarvan de meeste in de hoofdstad Odense. Het tuineiland van Denemarken dankt zijn bijnaam aan de prachtige natuur op het eiland. Om je heen zie je glooiende heuvels, sierlijke boomgaarden en pittoreske boerderijen met rieten daken. Funen kent ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zo moet je zeker langs kasteel Egeskov Slot en naar de stad Odense als je op vakantie bent op het tuineiland van Denemarken. Wil je graag een ontspannen vakantiebestemming waar je kunt fietsen en genieten van prachtige, rustgevende natuur? Dan is Funen in Denemarken zeker een aanrader!

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Interesse in een vakantie naar Denemarken?

Tuin van Denemarken

Zoals al gezegd, de natuur op het eiland Funen is werkelijk prachtig. De natuur op Funen bestaat uit heuvels, akkers en weilanden. Vanaf de heuvels heb je mooie vergezichten over de Zuid-Funense eilanden. Niet voor niets wordt dit eiland ‘Het tuineiland van Denemarken’ genoemd; je vindt hier heerlijke frambozenstruiken en appelbomen. Veel groente en fruit komen van dit Deense eiland. De natuur op dit eiland is ontzettend mooi en leent zich perfect om heerlijke fietstochten te maken. Fietsen op Funen is dan ook erg populair en wordt erg veel gedaan door vakantiegangers.

Het gebied tussen de dorpjes Svendborg en Faaborg wordt omschreven als het mooiste stukje van Funen. Net iets ten noorden van Faaborg vind je de diepe ravijnen van Svanninge Bakker. Kom helemaal tot rust in de Svanninge Bakker. Deze zijn in de laatste ijstijd ontstaan en dit glooiende landschap is werkelijk een prachtig gezicht!

Bezienswaardigheden Funen

Odense

Odense op FunenDe grootste en belangrijkste stad op het eiland is Odense. De stad, vernoemd naar de Vikinggod Odin, is een belangrijke havenplaats en na Kopenhagen de tweede grootste stad van Denemarken. Odense is de geboortestad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en in de stad zie je nog veel van hem terug. De schrijver van onder andere de sprookjes De Kleine Zeemeermin en Het lelijke kleine eendje wordt geëerd in het Hans Christian Andersen Museum. Het Hans Christian Andersen Museum is zeer de moeite waard. Zeker als je met kinderen op vakantie op Funen bent, is dit één van de leukste bezienswaardigheden van Funen. In het museum kom je veel te weten over de sprookjesschrijver en over zijn sprookjes. Overige bezienswaardigheden in Odense vind je vooral in de Middeleeuwse Wijk. De vele studenten in deze stad maken het tot een gezellige, bruisende stad.

Kasteel Egeskov Slot

Op het eiland Funen vind je veel verschillende kastelen en paleizen waar Egeskov Slot er één van is. Kasteel Egeskov is een immens groot kasteel dat stamt uit de 16e eeuw en wordt omringd door een prachtige tuin en een mooie gracht. Het kasteel Egeskov Slot en de tuinen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Ga je met kinderen naar kasteel Egeskov? Naast het kasteel vind je een automuseum en een leuk doolhof voor kinderen!

Havensteden Svendborg en Faaborg

De havensteden Svendborg en Faaborg zijn ook leuke bezienswaardigheden op Funen. De 15 meter hoge kerktoren in Faaborg is zeer de moeite waard. In een deel van Faaborg rijden geen auto’s, dus hier kan je heerlijk slenteren door dit schilderachtige havenstadje. Svendborg is de op twee na grootste stad van het tuineiland van Denemarken. Op en rond het marktplein Torvet is van alles te doen en is het gezellig druk.

Fietsen op Funen

Kasteel Egeskov Slot op FunenOp het eiland Funen zijn veel korte fietsroutes door de mooie natuur. De fietsroutes zijn maximaal 15 kilometer lang. Zo kan je verschillende dagen fietsen op Funen. Mede door het glooiende landschap en het prettige weer is fietsen op Funen erg populair. Een populaire fietstocht over Funen is de Oostzeeroute. Deze route van 800 km rijdt je onder andere langs de krijtrotsen bij Møns Klint, fjorden en schilderachtige havendorpjes op Funen. Verschillende reisorganisaties bieden fietsvakanties naar Funen aan. Bekijk de pagina met reisorganisaties en boek direct een fietsvakantie naar Denemarken! Wil je gaan fietsen op Funen? Houd dan met een aantal dingen rekening:

  • Op de brug tussen Funen en Seeland, de Grote Beltbrug mag niet gefietst worden. Wil je toch over de Grote Beltbrug, dan kan je de fiets mee nemen in de trein.
  • In Denemarken is het niet verplicht om een helm te dragen. Er zijn wel steeds meer Denen die voor de zekerheid een helm dragen.
  • Neem tijdens het fietsen op Funen altijd regenkleding mee. Je weet nooit wat het weer gaat doen!

photo by: PeterLeth, nigel321