(advertentie)

Hemelhoog reizen met de Himalaya Express trein

mount everest tibet

Een treinreis over het ‘dak van de wereld’! Vanuit China, Peking of een andere stad reis je over de hoogste spoorlijn ter wereld naar Lhasa in Tibet. Onderweg zie je de meest prachtige uitzichten, grazende yaks, ezels en paarden. Daarachter schitteren de besneeuwde bergtoppen je tegemoet.

Op vakantie naar een verre bestemming?

Uitzichten vanaf de hemeltrein in Tibet

Het mooiste van deze treinreis zijn de uitzichten. Vanuit de trein zie je de robuuste bergtoppen van het Himalaya gebergte, zoals de Mount Everest. De mooiste blauwe meren in Tibet, waarvan de inwoners geloven dat hier goden in, en om wonen. Velden met grazende yaks (een soort koe), paarden en ezels. Ook traditionele dorpjes komen voorbij, en tenten waarin de nomaden wonen.

Hoogtepunt van de treinreis is misschien wel het witte niemandsland, wanneer je op het ‘dak van de wereld bent’. Het hoogste punt wat je met deze trein doorkruist ligt op 5070 meter. De trein rijdt dan over permafrost, permanent bevroren grond.

landschap

Reisorganisaties Himalaya Express

Reis af naar het land van de Dalai Lama, het magische Tibet. Reizen naar Tibet was jaren niet mogelijk, doordat China sinds 1950 Tibet bezet heeft. Door deze Chinese bezetting is de Himalaya Express gebouwd in 2006, en is het mogelijk om (onder bepaalde voorwaarden) naar Tibet te reizen. Deze reisorganisaties bieden reizen aan naar Tibet:

paleis Tibet

Himalaya Express route

Vanuit China kan je met de Himalaya Express, ook wel de hemeltrein genoemd naar Tibet reizen. Je kan opstappen in de volgende Chinese steden:

  • Beijing
  • Chengdu
  • Chongqing
  • Guangzhou
  • Shanghai
  • Xining
  • Lanzhou

Na een reis van ongeveer 40 uur, afhankelijk van je opstappunt, kom je aan in Tibet. In Tibet kan je uitstappen in de volgende steden:

  • Lhasa (hoofdstad van Tibet)
  • Shigatse

landschap

Hemeltrein China naar Tibet

Een aantal dingen zijn goed om te weten als je met de hemeltrein van China naar Tibet reist.

Reizen naar Tibet

Reizen naar Tibet gaat niet zomaar. Sinds het onderdeel is van China mag je hier alleen heen als je een Tibet Travel Permit hebt. Deze kan je via een reisorganisatie krijgen. Je mag namelijk alleen in groepen door Tibet reizen, vanaf 2 personen.

Zit/slaapplekken

Goed om te weten is dat je kan kiezen uit 3 opties voor deze treinreis. Je kunt een zacht matras kiezen, op een vierpersoonskamer. Goedkoper is een hard matras, op een zespersoonskamer. De goedkoopste optie is een harde stoel. Hou er wel rekening mee dat je zo 40 uur onderweg bent.

Zuurstoftekort

Het nadeel van reizen over het dak van de wereld, op 5000 meter boven zeeniveau is het zuurstoftekort. Van zuurstoftekort kan je je best beroerd gaan voelen. Gelukkig is daar wat voor geregeld, elke treinreis heeft zuurstoftoevoer en een dokter aan boord.

Eten aan boord

Voor eten is ook gezorgd tijdens deze lange treinreis. Er is een restaurant in elke trein, die drie keer per dag eten verzorgd. Hiervoor moet je betalen, dit is niet inbegrepen bij het treinticket. Je kan ook op de stations eten kopen bij lokale verkopers, dat is voordeliger dan in de trein. Gekookt water kan je op elk moment van de dag pakken.

paard

Trans Mongolië Express

Nog zo’n bijzondere treinreis is de Trans Mongolië Express. Vanuit Moskou, Rusland, reis je naar Beijing in China. Om vanuit Rusland in China te komen reis je ook door Siberië. Drie landen, drie culturen in deze treinreis waarbij je 9.000 kilometer doorkruist.

Begin bij het magische Rode Plein in Moskou, eindeloos Siberië met haar kleine houten huisjes en het mysterieuze Baikalmeer. Daarna Mongolië, eindeloze steppen, rondtrekkende nomaden en kuddes wilde paarden. Eindig in Beijing en bewandel de Chinese Muur.

muur