(advertentie)

Rondreis op Paaseiland

Paaseiland Chili

Het mysterieuze Paaseiland, door de bevolking Rapa Nui genoemd, is een van de meest afgelegen eilanden op aarde. Het ligt in de Stille Zuidzee en hoort bij Chili, ook al ligt het eiland meer dan 3600 kilometer bij Chili vandaan. De hoofdstad van Paaseiland is Hanga Roa. Paaseiland staat over heel de wereld bekend om de indrukwekkende beelden die overal op het eiland te vinden zijn. Naast deze beelden is er tijdens een rondreis nog veel meer te bewonderen op dit bijzondere eiland. Wat je niet mag missen tijdens je rondreis op Paaseiland lees je hier!

Op vakantie naar een verre bestemming?

Geschiedenis en bevolking

Over de geschiedenis van Paaseiland doen veel verhalen de ronde. Volgens legendes arriveerden er rond de 4e eeuw een kleine groep Polynesische mensen op het eiland. Deze mensen zouden zich hier gevestigd hebben, samen met anderen die later op het eiland kwamen. Er is vastgesteld dat rond de 13e eeuw zeker mensen op Paaseiland woonden.

Het eerste contact met de Europeanen was in 1722, toen de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen het eiland bezocht. Dit was op paaszondag, vandaar de naam Paaseiland. De bewoners noemen het eiland Rapa Nui, wat Groot Eiland betekent. Vaak duiden ze met Rapa Nui ook zichzelf en hun taal aan. Door het bezoek van Roggeveen weten we dat er twee bevolkingsgroepen op het eiland leefden, de Polynesiërs en de Langoren. Ze leefden van de weelderige begroeiing en de vele vissen en kreeften die de zee bood. Deze mensen hebben de beelden, waardoor Paaseiland wereldberoemd is, gemaakt.

Bijzondere beelden

Moai Paaseiland beelden ChiliDe wereldberoemde Moai, ook bekend als de paasbeelden, zijn gemaakt van vulkanisch gesteente. De meesten zijn rond de 10 meter hoog, maar de hoogste op het eiland is maar liefst 21 meter hoog! Tijdens een rondreis op Paaseiland zul je zeker onder de indruk raken van deze Moai. Ze zijn gemaakt door de voorouders van de huidige eilandbewoners. De beelden zijn grijs, hebben geen armen of benen en de meesten hebben een cilindervormige hoed, een Pukao genaamd. Vroeger waren de beelden rijkelijk versierd en hadden ze witte ogen, gemaakt van koraal. Overal op het eiland zijn de bijzondere Moai te vinden. Sommigen zijn half begraven, maar de meesten staan op een Ahu, een stenen verhoging.

Het is niet zeker wie de beelden heeft gemaakt. Doordat de Moai lange oren hebben, wordt aangenomen dat ze door de Langoren-bevolkingsgroep zijn gemaakt. Een andere theorie is dat de groep Polynesiërs slaven waren van de Langoren en dat zij de beelden hebben gemaakt. De meeste Moai werden gebouwd van het gesteente uit de vulkaan Rano Raraku. Door het zachte gesteente van de vulkaan waren de Moai makkelijk uit te hakken. Wanneer de beeldhouwers echter een hard stuk steen tegenkwamen, werd het beeld half uitgehakt achtergelaten. Vandaar dat er veel halve beelden bij de vulkanen te zien zijn. Men denkt dat de vroegere bewoners de beelden over boomstammen naar de juiste plaats rolden. Sommige van de Moai wogen meer dan een ton!

Ahu Akivi, PaaseilandEen bijzondere groep beelden op Paaseiland is Ahu Akivi. Dit is een heiligdom van zeven beelden die naar zee kijken, een must-visit tijdens een rondreis op Paaseiland. Alle andere beelden op Paaseiland staan met hun rug naar zee. De beelden van Ahu Akivi staan op één lijn met de maan en kijken naar het punt waar de zon op de langste dag van het jaar ondergaat. Volgens een legende beelden de zeven beelden zeven mannen uit, die voor de koning op zoek gingen naar een nieuwe plek om te leven. Doordat het eiland niet voldoende voedsel bood voor iedereen heerste er honger en werd er gevochten. De beelden van Ahu Akivi keken naar de zee om de zeven mannen te beschermen.

Natuur bewonderen tijdens je rondreis

Rano Kao, ChiliTijdens je rondreis op Paaseiland is er ook een prachtige omgeving om te bewonderen. Vandaag de dag groeien er op Paaseiland veel grassoorten en guave, een fruitsoort. Vroeger was dit heel anders. Het eiland was dichtbebost en er groeiden varens, mossen en palmen. Door de ontbossing voor landbouw en het verplaatsen van de beelden is er nu nergens meer bos te bekennen. Mede hierdoor was er honger op Paaseiland. Ondanks het wat kale landschap is er veel te zien op het driehoekige eiland. Op alle drie de punten van het eiland liggen dode vulkanen en kraters. De zuidelijkste vulkaan is Rano Kao van 324 meter. Het gesteente van Rano Kao werd gebruikt voor het maken van wapens en in de krater ligt een meer. In het noorden ligt de Maunga Terevanka van 500 meter hoog. In het oosten ligt de Poike van 370 meter. Een aanrader om te bekijken tijdens je rondreis op Paaseiland!

Paaseiland kliffen, Moai, beelden, natuur, ChiliNaast de vulkanen is er nog meer natuur te bewonderen. Tijdens je rondreis op Paaseiland zijn de klippen zeker een bezoekje waard. De hoge golven van de oceaan beuken hier tegen de rotsen op, een adembenemend gezicht. Verder zijn ook de grotten op Paaseiland leuk om te ontdekken. In een aantal van de grotten worden rondleidingen gegeven. Door een geheimzinnige tocht door de ondergrondse gangenstelsels ontdek je Paaseiland op een heel andere manier.

Vervoer tijdens je rondreis

Paaseiland is maar op een manier te bereiken: met het vliegtuig. Door de grote afstand tussen Chili en Paaseiland is dit de meest geschikte manier. In het zuiden van het eiland ligt een vliegveld, Mataveri Nationaal Airport. Een paar keer per week gaan er vluchten vanuit Chili en Tahiti in Frans-Polynesië naar het eiland. Tijdens je rondreis op Paaseiland kun je meegaan met tours die je de mooiste bezienswaardigheden laten zien. Je kunt ook zelf de omgeving gaan verkennen tijdens je rondreis op Paaseiland. Dit kan door een auto of fiets te huren, maar ook door te wandelen langs een van de vele wandelroutes.

photo by: ArianZwegers, ArianZwegers, Babak, Narayan