(advertentie)

Atacama - de droogste woestijn ter wereld

om de Atacama woestijn bezoeken in Chili!

In het prachtige Chili ligt de droogste woestijn ter wereld, de Atacama, in het Spaans Desierto de Atacama genoemd. De woestijn is 970 kilometer lang en ligt in het noorden van Chili. Het grootste gedeelte van de Atacama bestaat uit zoutvlaktes, steen en zand. Ondanks dat het zo droog is in deze woestijn, zijn er veel soorten bloemen en planten te vinden. Naast de prachtige flora is er nog meer te zien in deze woestijn in Chili. De bronnen van El Tatio, de Maanvallei en de zoutvlakten zijn bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de Atacama. Lees hier wat er nog meer te bewonderen is in deze unieke woestijn!

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Op vakantie naar een verre bestemming?

Bezienswaardigheden in Atacama

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in de woestijn is de stad San Pedro de Atacama. Deze stad is gebouwd bij een oase en ligt maar liefst 2500 meter boven zeeniveau! San Pedro de Atacama wordt veel gebruikt als uitvalsbasis voor bezoeken naar de prachtige natuurverschijnselen in de woestijn. Er zijn dan ook altijd veel toeristen in de stad. De eerste inwoners van San Pedro de Atacama waren de Atacameños. De Atacameños maken veel aardewerk zoals potten, die vandaag de dag onder toeristen erg geliefd zijn. Wanneer je de droogste woestijn ter wereld tijdens je vakantie in Chili wilt ontdekken, is overnachten in San Pedro een echte aanrader!

In San Pedro ligt een van de bekendste musea van Chili, het Museo Arqueologico Padre Gustavo Le Paige. Dit museum in Chili is zo bekend doordat er veel mummies en voorwerpen van de vroegere Atacameños te bewonderen zijn. Vlakbij San Pedro ligt een bijzondere ruïne, Pukara de Quitor. De Atacameños hebben het fort Pukara de Quitor gebouwd in de twaalfde eeuw. Ook al is het merendeel van Pukara de Quitor een ruïne, hete is nog steeds een zeer groot, indrukwekkend bouwwerk.

Atacama reus in de woestijn, ChiliEen ander wereldberoemd verschijnsel in de woestijn zijn de geogliefen. Geogliefen zijn grote tekeningen in het zand die eeuwenlang bewaard zijn gebleven. De bekendste is de Atacama-reus, een geoglief van 115 meter lang. De Atacama-reus diende als een kalender en beeldt een godheid uit. Naast de Atacama-reus zijn er nog meer geogliefen te vinden in de woestijn van Chili, er zijn er bijna 5000! Het bekijken van deze geogliefen is een echte aanrader tijdens je vakantie in Chili.

Prachtige natuurverschijnselen

In het mooie Chili is het landschap erg divers, dat zorgt voor bijzondere leefomgevingen en mooie natuurverschijnselen zoals de Maanvallei. De Maanvallei is een van de droogste stukken van de Atacama in Chili en is erg populair. Dit komt door de vele kleuren die de rotsen van de Maanvallei hebben. Deze kleuren worden door erosie en door de zon veroorzaakt. De hele dag door verandert de kleur van elke rots, in iedere lichtval lijkt het weer anders. Een bezoek aan de Maanvallei mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Chili, het is een uniek verschijnsel! In het zuiden van de woestijn ligt de Ojos del Salado, de hoogste vulkaan ter wereld. De Ojos del Salado heeft twee pieken, een ligt er in Argentinië. De piek in Chili 6893 meter hoog! Het landschap rondom de Ojos del Salado is fascinerend, dus als je niet van plan bent om de piek te beklimmen hoef je je geen moment te vervelen!

El Tatio, Atacama, ChiliNaast de Maanvallei zijn ook de thermale bronnen van El Tatio in de woestijn van Chili een lust voor het oog. Tussen de besneeuwde bergen dampt de stoom uit gaten in de grond naar boven, een schitterend gezicht! Net zo mooi zijn de heetwaterbronnen van Puritama. Deze heetwaterbronnen vormen een oase in de woestijn en doordat het water zo lekker warm is kun je er heerlijk in zwemmen. Een ander prachtig natuurgebied in de woestijn in Chili is Cordillera de la Sal. Vroeger was de Cordillera de la Sal een meer, nu is het een enorme, indrukwekkende zoutvlakte. Wanneer je door deze immense zoutvlakte loopt zal je zeker merken hoe indrukwekkend dit natuurgebied is. Tijdens je vakantie in Chili moet je zeker deze zoutvlakte bezocht hebben!

Wildlife in Atacama

Het is moeilijk voor te stellen dat er in de omgeving van het droogste gebied ter wereld dieren voorkomen. Niets is echter minder waar, er wonen heel wat dieren in en vlakbij Atacama. Zo leven in het natuurreservaat Los Flamencos, dat vlakbij San Pedro ligt, drie soorten flamingo’s. In Los Flamencos liggen een aantal lagunes waar de flamingo’s naar eten zoeken. Er leven hier ook vossen en meeuwen. Verder leven er in de woestijn zelf veel lama’s en alpaca’s, ze kunnen goed tegen de extreme omstandigheden. Daarnaast komen er veel vogels, vleermuizen, knaagdieren en reptielen voor in deze woestijn. Wanneer je de woestijn gaat ontdekken, zul je ongetwijfeld een heel aantal van deze dieren tegenkomen.

photo by: nicokaiser, pablotrincado, DimitryB