(advertentie)

Stedentrip naar Phnom Penh in Cambodja

Phnom, Penh

De bruisende stad Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. Phnom Penh ligt in het zuidoosten van het land en heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Bij de stad liggen twee rivieren, de Mekong en de Tonlé Saprivier, waarover je een prachtig uitzicht hebt vanaf de boulevard. Tijdens een stedentrip naar Phnom Penh is veel te zien, zoals de schitterende tempels Wat Ounalom en de Zilveren Pagoda, het koninklijk paleis en de Centrale Markt. Daarnaast zijn er ook monumenten die herinneren aan het inktzwarte verleden van de stad. Kortom, tijdens een stedentrip naar Phnom Penh is er genoeg te ontdekken.

Je favoriete stad bezoeken?

Op vakantie naar een verre bestemming?

Zwarte bladzijde van Cambodja

Choeung Ek Killing FieldsZoals gezegd kent het mooie Phnom Penh een inktzwart verleden. Het begon in 1960, toen Cambodja de Vietnamoorlog werd ingesleurd. Cambodja werd het slachtoffer van bombardementen en er werd veel gevochten. Hier kwam een einde aan toen de Rode Khmer, in 1975, de macht grepen in Phnom Penh. De Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, waren gruwelijke overheersers. Godsdienst was verboden, dus alle boeddhistische monniken in Cambodja werden vermoord. Ook alle mensen met een opleiding, of mensen die zelfs maar slim leken, werd vermoord. Volgens Pol Pot waren ze een potentieel gevaar voor zijn regime. Dit afschuwelijke tijdperk eindigde in 1979, toen Vietnam de Rode Khmer verdreef.

Vandaag de dag zijn er nog veel plaatsen die herinneren aan deze zwarte bladzijde, ze worden veel bezocht tijdens een stedentrip. In Phnom Penh zijn 265 Killing Fields, de bekendste hiervan is Choeung Ek. Op de Killing Fields werden de lijken van de vermoorde mensen gelegd. Er is op de Killing Fields bij Choeung Ek een monument van schedels te vinden van de mensen die door de Rode Khmer zijn vermoord. Een bezoek aan de Killing Fields tijdens je stedentrip kan erg heftig zijn, maar het helpt wel om de geschiedenis van Cambodja te begrijpen. In het nabijgelegen Tuol Sleng is het genocide museum gevestigd. Het gebouw was een school en werd als gevangenis gebruikt. In Tuol Sleng zijn verhalen en foto’s van gevangenen te zien, alles werd gedocumenteerd. Een bezoek aan de Killing Fields en Tuol Sleng tijdens je stedentrip naar Phnom Penh zal een ervaring zijn om nooit te vergeten.

Bezienswaardigheden van Phnom Penh

Koninklijk Paleis Phnom Penh, CambodjaCambodja is het land waar je moet zijn als je prachtige tempels wilt bewonderen. Er zijn veel boeddhistische tempels te vinden in het bekende Angkor, maar ook in de hoofdstad zelf staan veel schitterende pagodes. De bekendste is de prachtige Zilveren Pagoda, met daarnaast het indrukwekkende Koninklijke Paleis. De schitterende Zilveren Pagoda was eerst gemaakt van hout, maar later werd dit vervangen door marmer en beton. Binnenin de Zilveren Pagoda liggen 5000 zilveren tegels, een Boeddhabeeld van marmer en zelfs een beeld van puur goud! Een bezoekje aan de Zilveren Pagoda mag dan ook niet ontbreken tijdens je stedentrip.

Een andere interessante tempel is Wat Phnom Daun Penh. Een vrouw, Daun Penh, heeft volgens een legende in Cambodja vier Boeddhabeelden gevonden op de plaats waar de rivieren Mekong en Tonlé Sap bij elkaar komen. Ze maakte voor deze beelden een gebedsplaats op een zelfgemaakte heuvel (Phnom). Deze gebedsplaats is de huidige Wat Phnom Daun Penh. De tempel ziet er schitterend uit en heeft prachtige tuinen. Er zijn veel verkopers en winkeltjes bij de tempel te vinden, je kunt er zelfs een ritje op een olifant maken! Ook de Wat Ounalom is een bezoekje waard tijdens je stedentrip. Het is de belangrijkste tempel van de stad en ziet er door de kleurrijke beschilderingen schitterend uit.

Andere fascinerende bezienswaardigheden die leuk zijn voor tijdens je stedentrip, zijn het Nationaal Museum en het Independence Monument, in de vorm van een lotus, dat herinnert aan de onafhankelijk van Cambodja. Een bezoekje aan de Centrale Markt geeft je de kans om te proeven van de sfeer en de keuken van Cambodja. Je loopt hier echt tussen de locals, een leuke ervaring!

Ontspannen tijdens je stedentrip

Drijvende dorpen Phnom PenhNaast het bezoeken van alle indrukwekkende gebouwen en monumenten in de stad, kun je je tijdens een stedentrip naar Phnom Penh ook heerlijk ontspannen. Wanneer je wilt genieten van de frisse wind die waait over de rivieren, is de Sisowath Quay Boulevard de place-to-be. Er wordt veel gesport op de boulevard en je hebt er een mooi uitzicht over het water. Wanneer je een tocht over de rivier wilt maken tijdens je stedentrip kan dat ook. Op veel plaatsen kun je (speed)boten huren die je over de Tonlé Saprivier naar het Tonlé Sapmeer brengen, een echte aanrader voor wanneer je wilt ontspannen tijdens je stedentrip naar Phnom Penh. Je vaart langs drijvende dorpen, dorpen op palen en vissende locals. Erg leuk om te ontdekken hoe deze mensen in Cambodja leven.

photo by: phalinn