(advertentie)

De tempels van Angkor in Cambodja

Tempels van Angkor Wat, vakantie in Cambodja

Wanneer je op vakantie in Cambodja bent, mag een bezoek aan de tempels van Angkor zeker niet ontbreken. Deze populaire ruïnestad ligt in het noordwesten van Cambodja en wordt door veel mensen bezocht. Dat is niet voor niets, in en rondom Angkor liggen ontelbaar veel schitterende tempels. De bekendste hiervan is de hoofdtempel, Angkor Wat. Er zijn echter nog veel meer indrukwekkende bouwwerken die je een kijkje geven in het verleden van Cambodja. Lees hier meer over wat je niet mag missen bij de tempels van Angkor tijdens een vakantie in Cambodja.

Op vakantie naar een verre bestemming?

De Khmer-beschaving

Angkor kent een rijk verleden, de stad was de hoofdstad van de Khmers. Het Khmer-rijk, ook wel Angkor-rijk genoemd, heerste tussen de 9e en 15e eeuw over het huidige Cambodja en delen van Vietnam, Thailand en Laos. De religie die ze aanhingen was een mix van het hindoeïsme en het boeddhisme, dat uit India was overgewaaid. Angkor met haar tempels was het machtigste rijk en ongeëvenaard op het gebied van architectuur en ontwikkeling. In deze welvarende tijd bouwden de Khmers de indrukwekkende tempels, steden, irrigatiekanalen en waterreservoirs die vandaag de dag nog steeds respect afdwingen. Dit alles werd in recordtijd en met mankracht gedaan.

Ta Prohm TempelHelaas hebben deze uitvindingen ook gezorgd voor het verval van het Khmer-rijk. Door de vele rijstvelden die de Khmer aanlegden verdween het bos en kwam er meer erosie, waardoor de ingenieuze irrigatiekanalen verstopt raakten. Dit zorgde voor watertekort en overstromingen in het hele gebied. Door de hongersnood die volgde verlieten de Khmer het eens zo machtige Angkor. Ook aanvallen van een nabijgelegen rijk, dat van de Ayutthaya, verjoegen de Khmer. De tempels werden door het oerwoud bedekt, slechts een aantal monniken bleef achter in Angkor. Pas rond het jaar 1900 werd het fascinerende tempelcomplex ontdekt door een expeditie.

Angkor Wat

De al eerder genoemde hoofdtempel Angkor Wat is ongetwijfeld de mooiste en meest indrukwekkende tempel van Angkor. Het is dan ook het symbool van de stad en de meest populaire bestemming tijdens een vakantie in Cambodja. Dit grootste religieuze gebouw ter wereld werd in 32 jaar gebouwd, terwijl de Europeanen over de bouw van hun kerken soms wel 200 jaar deden. Dit laat zien dat de Khmer hun tijd ver vooruit waren. Voor de bouw van Angkor Wat zijn miljoenen stenen gebruikt, waarvan sommige maar liefst 1500 kilo zwaar zijn! Als bouwmateriaal werd zandsteen gebruikt, dat van een nabijgelegen, heilige berg kwam.

Angkor Wat tempel, CambodjaWanneer je tijdens je vakantie in Cambodja een bezoek brengt aan Angkor Wat, zul je bij het zien van het gebouw zeker onder de indruk raken. De prachtige torens, de schitterende afwerking, de grootte van het complex, alles is even fascinerend. Ook de functie van Angkor Wat laat je versteld staan van de intelligentie van de Khmer, ze gebruikten het als observatiepunt voor de astronomie en als weergave van het heelal en de seizoenen. Wanneer je voor het meer staat, heb je een schitterend uitzicht over Angkor Wat en de kleurrijke lucht erachter, een lust voor het oog!

Prachtige tempels van Angkor in Cambodja

Naast de beroemde Angkor Wat zijn er nog veel meer schitterende tempels en bouwwerken te bewonderen tijdens je vakantie in Cambodja. Helaas is het bijna onmogelijk om alle tempels van Angkor te bezoeken. Daarom zijn hieronder de meest fascinerende tempels op een rijtje gezet:

  • Bayon Angkor tempel, vakantie in CambodjaAngkor Thom. Angkor Thom is geen tempel, maar een ommuurd gedeelte van de stad. De grote muren zijn 6 meter hoog, 8 meter dik en hebben vijf poorten waardoor je binnen Angkor Thom kunt komen. Binnen de muren van Angkor Thom staat een mystieke tempel, Bayon genaamd. Bayon bestaat uit 54 torens, waarin reusachtige gezichten zijn uitgehouwen. Deze beelden geven een uniek kijkje in het leven van de Khmer. Daarnaast zijn er veel bas-reliëfs te vinden. Dit zijn afbeeldingen die in de muur zijn gehouwen, ze vertellen verhalen over de oorlogen van de Khmer. Andere interessante bouwwerken binnen de Angkor Thom zijn het Olifantenterras, het Bordes van de Leprakoning en Phimeanakas, vermoedelijk een deel van een paleis. Ook de tempel Ta Keo, die onderdeel uitmaakt van de Angkor Thom, is erg mooi door haar groene kleur. Een echte aanrader voor tijdens je vakantie in Cambodja.
  • Preah Khan, tempels van Angkor, CambodjaPreah Khan. Een van de grootste tempels van Angkor is Preah Khan. In Preah Khan is goed te zien hoe het oerwoud de tempels bedekt heeft, de boomwortels en planten zijn helemaal vergroeid met de ruïnes. Dit levert prachtige plaatjes op, een echte aanrader voor tijdens je vakantie in Cambodja. Een andere tempel waar de schoonheid van het oerwoud ook mooi tot zijn recht komt, is Ta Prohm. Ook hier is niet alle natuur weggehaald, wat Ta Prohm alleen maar indrukwekkender maakt.
  • Banteay Kdei. De Banteay Kdei is een van de kleinste tempels, maar was wel van belang voor de koninklijke familie. Tegenover Banteay Kdei lag een kunstmatig meer, waarin de koninklijke familie hoogstwaarschijnlijk rituelen hield. Ook de Banteay Samre-tempel is interessant om te bezoeken tijdens je vakantie in Cambodja. Hier zijn prachtige bas-reliëfs te vinden en zelfs twee bibliotheken! Zeker een bezoekje waard dus.

photo by: archer10, Gilliland, tdayal, samgarza