(advertentie)

Stedentrip naar La Paz

Stedentrip La Paz

Een stedentrip naar La Paz is een echte aanrader voor ieder die houdt van kleur, cultuur en een mooie omgeving. La Paz is de administratieve hoofdstad van Bolivia, het ligt in het westen van het land. Het inwoneraantal van La Paz wordt geschat op een miljoen, dit is een tiende van alle mensen in Bolivia. De stad ligt aan de rivier La Paz, in een vulkaankrater op 3600 meter hoogte. Dit maakt La Paz de hoogste hoofdstad ter wereld. Lees hier wat je kan doen tijdens een stedentrip naar La Paz!

Je favoriete stad bezoeken?

Op vakantie naar een verre bestemming?

Tijdens een stedentrip naar La Paz kijk je gegarandeerd je ogen uit. De stad is in 1548 opgericht door de ‘conquistadores’, de Spaanse veroveraars. De vroegere invloeden vanuit Spanje zijn vandaag de dag nog steeds te zien in het straatbeeld. Er zijn tijdens je stedentrip overal kleurrijke bouwwerken te zien, die zijn gemaakt in de koloniale stijl. Naast de invloeden van de Spanjaarden is ook goed te merken dat Bolivia vroeger een belangrijk onderdeel was van het Inca-rijk. Vooral aan de inwoners van La Paz is dit goed te zien. Het merendeel van deze mensen hoort bij de stammen Quecha’s en Aymara’s, die ook bij het Titicacameer wonen. De invloeden van deze stammen zijn duidelijk te zien aan de kleding, religie en muziek. Dit maakt het straatbeeld erg kleurrijk en zorgt ervoor dat La Paz een sfeervolle stad is.

La Paz Coca, BoliviaKijk niet vreemd op wanneer je tijdens je vakantie overal mensen ziet kauwen op bladeren. Het kauwen op Cocabladeren is deel van de Boliviaanse cultuur. Het is een sociale aangelegenheid, net zoals dat Nederlanders samen koffie drinken. De Cocabladeren worden gebruikt voor thee, medicijnen en het verhelpen van de ‘hoogteziekte’. Veel mensen worden duizelig of krijgen hoofdpijn tijdens een stedentrip doordat La Paz hoog gelegen is, de Cocabladeren zouden hiertegen helpen.

Bezienswaardigheden stedentrip

Doordat de samenleving erg divers is, heeft een stedentrip naar La Paz veel te bieden. Er zijn lokale markten, indrukwekkende bouwwerken en gezellige pleinen die niet mogen ontbreken in je vakantie. Hieronder zijn de leukste bezienswaardigheden voor je stedentrip op een rijtje gezet.

  • Heksenmarkt. Een bezoekje aan de Heksenmarkt tijdens je stedentrip naar La Paz is een hele ervaring. Op de vrolijk gekleurde Heksenmarkt komen locals amuletten en drankjes halen om te offeren tegen boze geesten. De gekste dingen zijn er te koop, van gedroogde, dierlijke embryo’s tot kruiden die volgens de Aymara’s geesten weghouden.
  • Plaza Murillo, La Paz, BoliviaPlaza Murillo. Het Plaza Murillo bezoeken tijdens je stedentrip is zeker de moeite waard. Het plein is vernoemd naar een vrijheidsstrijder uit Bolivia, Pedro Domingo Murillo. Rond het Plaza Murillo zijn veel historische gebouwen te bewonderen, zoals het presidentieel paleis.
  • Plaza San Francisco. Ook rond dit plein staan veel indrukwekkende gebouwen, maar de Iglesia de San Francisco spant hier de kroon. Deze kerk wordt het mooiste bouwwerk van de stad genoemd en dat is niet voor niets. Op het levendige Plaza San Francisco kom je artiesten en verkopers tegen, erg leuk om te bezoeken tijdens een stedentrip.
  • Calle Jaén. Vlakbij Plaza Murillo ligt de prachtige straat Calle Jaén. Het is een van de mooiste koloniale straten van de stad, een aanrader voor tijdens je stedentrip! Tijdens een wandeling over de Calle Jaén waan je je eventjes terug in het verleden. Aan de Calle Jaén ligt een aantal musea waar je tijdens je stedentrip meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Bolivia.
  • Coca Museum. Een bezoekje brengen aan dit museum tijdens je stedentrip is een interessante ervaring. In het Coca Museum leer je alles over de Cocabladeren, die in het dagelijks leven veel gebruikt worden door de Bolivianen.

Vervoer tijdens stedentrip

Het vervoer in La Paz is goed geregeld en over het algemeen erg goedkoop. Vervoer hoeft je tijdens je stedentrip dus niet veel geld te kosten! Bij de meeste soorten openbaar vervoer kun je uitstappen waar je wilt, er wordt niet met haltes gewerkt. Het vervoer in La Paz bestaat uit meerdere soorten vervoer. Het meest gebruikelijke vervoersmiddel in La Paz is de minibus. De minibus rijdt door heel de stad en stopt overal, ideaal voor je stedentrip. Een andere manier van vervoer is met de gewone bus, maar deze rijdt alleen naar andere grote steden en doorkruist niet de hele stad. Ook kun je met de taxi gaan. Een andere veel gebruikte vorm van vervoer is de trufi. De trufis zijn auto’s die langs een vastgestelde route rijden, het lijkt erg op hoe het busvervoer in Nederland geregeld is.

Eten in je vakantie

Bananenblad, marktTijdens je stedentrip mag je een bezoek aan een lokaal restaurant zeker niet overslaan. De Boliviaanse keuken is een mix van Spaanse en Italiaanse invloeden. De lunch is het belangrijkste maal van de dag, er wordt vaak minimaal ontbeten. Typisch Boliviaanse eten is soep, rund-, kip- en lamavlees en aardappel. Er zijn veel restaurants waar je tijdens je stedentrip traditionele gerechten kan proberen. Wanneer je hier niet van houdt is dit geen probleem, er zijn veel winkels en restaurants waar Europese gerechten te krijgen zijn.

Wanneer je op straat loopt zijn er veel etenskraampjes te zien waar allerlei soorten snacks worden aangeboden. Let wel goed op de hygiëne, deze kan soms te wensen over laten. Ook kraanwater in Bolivia is niet veilig om te drinken. Een typisch Boliviaanse snack is de ‘salteña’, een pasteitje met olijven, vlees, chilisaus, ei en groente. Ook Huminitas is populair, dit is maisdeeg in een bananenblad. Erg leuk om tijdens je stedentrip kennis te maken met de traditionele keuken!

 

photo by: M M, AgendiaBrasil, DimitryB.