(advertentie)

Thimphu

klooster in bergen

Bij een bezoek aan het magische Bhutan kan je de hoofdstad Thimphu, en het heilige Tiger’s Nest zeker niet overslaan! Thimphu is de hoofdstad van het koninkrijk Bhutan, in het Himalaya gebergte. Dit bijzondere land houdt nog steeds vast aan haar oude, Tibetaans boeddhistische gewoonten. De koning van Bhutan heeft westerse invloeden zo lang mogelijk op afstand gehouden, door bijvoorbeeld een hoge prijs te vragen aan toeristen die het land bezoeken. Dat maakt dat de inwoners van Bhutan nog steeds rondlopen in traditionele kleding, en pas sinds enkele jaren een televisie en internet hebben.

In Thimphu ligt het klooster Tigers Nest wat ligt op een klif van ongeveer 800 meter hoogte boven de vallei van Paro. Je kunt alleen te voet het klooster bereiken, met een wandeling van 2 á 3 uur.

Thimphu, hoofdstad van koninkrijk Bhutan

Thimphu is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld, met zo’n 115.000 inwoners. De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 2400 meter, omgeven door bergen.

stad in vallei

Je vindt in Thimphu geen flats of wolkenkrabbers, alleen maar traditionele Bhutaanse huizen. Het centrum van Thimphu bestaat uit 3 hoofdstraten met restaurantjes en winkeltjes. Tegenwoordig zijn er ook enkele cafés die meer lijken op zoals wij die in het westen kennen, maar het overgrote deel is ‘echt Bhutaans’.

Grappig feitje over Thimphu: het is de enige hoofdstad waar geen stoplicht te vinden is. Ooit stond er eentje op een kruispunt, maar de koning vond dit ‘zo onpersoonlijk’ dat deze snel weer is vervangen door een agent.

Tiger’s Nest

Klooster bergenVolgens de legendes vloog Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme op de rug van een tijger naar deze plek toe. Op deze plek, 3120 meter boven zeeniveau is een Tibetaans boeddhistisch klooster gebouwd. Het klooster bestaat uit 7 tempels en is tegen de rotsen aangebouwd. De officiële benaming van Tiger’s Nest is Taktshang.

Tiger’s Nest kan je alleen te voet bereiken, of per ezel. De wandeling duurt zo’n 2 á 3 uur, waarbij je onderweg verschillende gebedsplaatsen tegenkomt en een restaurantje. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht op Tiger’s Nest.

To do in Thimphu

  • Bezoek een wedstrijd boogschieten, de sport van Bhutan.
  • Proef het echte Bhutan op de weekendmarkt van Thimphu.
  • Maak een wandeling naar het indrukwekkende Tiger’s Nest.
  • Ga naar het drukste kruispunt in Thimphu, en zie hoe een verkeersagent dit met bijzondere bewegingen in goede banen leidt.

Boeddha beeld

  • Bekijk de boeddha Dordenma, een enorm groot boeddha beeld.
  • Luister naar de draaiende gebedrollen van de Trasho Chhoe Dzong.
  • Bezoek Thimphu tijdens het Tsechu festival, in de Tashicho dzong, het religieuze centrum van Bhutan.