(advertentie)

Weekend Gent

Graslei in Gent

Gent, in het Frans: Gand, is een stad in Vlaanderen, in België. Het is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen en telt ongeveer 250.000 inwoners, hiermee is Gent na Antwerpen de grootste gemeente van België. Qua grootte is de stad vergelijkbaar met de Nederlandse stad Utrecht. Samen met Brugge, Brussel en Antwerpen behoort Gent tot de vier populairste steden in België waar Nederlanders korte vakanties of dagtripjes naar maken. Gent is een prachtige historische stad en er is ontzettend veel te doen. Een weekend Gent is dan ook zeker een aanrader, het is minder stads dan Antwerpen en minder een openluchtmuseum dan Brugge. Lees in dit artikel alles over wat Gent te bieden heeft.

Je favoriete stad bezoeken?

Enthousiast over een vakantie naar België?

Bezienswaardigheden in Gent

In Gent is erg veel te zien en te doen, het heeft een sfeervolle en historische binnenstad. Een absolute aanrader om te bezoeken tijdens een weekend Gent is de Sint-Baafskathedraal. Oorspronkelijk was dit een Romaanse kerk uit de 12de eeuw met de naam Sint-Janskerk, maar in de 14e eeuw werd de kerk omgebouwd tot een kathedraal. In de kathedraal vind je verschillende kunst, deze zijn historisch zeer waardevol. Zo vind je er ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck uit 1432, dit wordt als een hoogtepunt in de Vlaamse schilderkunst van de 15de eeuw beschouwd. Daarnaast kun je ook de ‘Bekering van Sint-Bavo’ uit 1624 en een hoogaltaar uit 1700 bezichtigen.

Gravensteen GentBurcht Gravensteen

Een andere bezienswaardigheid is het Gravensteen, dit is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen en het heeft een nog vrijwel intact gebleven verdedigingssysteem. Daarnaast vind je in burcht Gravensteen een tentoonstelling van allerlei wapens en martelwerktuigen die hier vroeger gebruikt werden. Zeker een aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip of bezoek naar Gent.

Toren Belfort van Gent

Beklim tijdens je weekend Gent ook de 95 meter hoge Belfort, je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens je klim naar boven kom je onder andere de grote klokken tegen. Immens zware klokken die vroeger gebruikt worden om de klokken te luiden in de stad.

Tip: Ga je met kinderen naar Gent? Er zijn leuke speurtochten en spellen te doen zodat de kinderen meer te weten komen over de Belfort van Gent. 

Tot slot biedt de stad nog veel meer bezienswaardigheden die je tijdens je weekend Gent kunt bezoeken, zoals de Oude Dokken, Sint-Michielsbrug, Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen en het Groot Vleeshuis.

Musea

Tijdens een weekend Gent zijn er naast bezienswaardigheden ook verschillende musea te bezoeken. De musea in Gent hebben verschillende specialiteiten en invalshoeken. Zo zijn er musea over kunst, design, fotografie, natuur, techniek en industrie. Kortom; voor ieder wat wils. De populairste musea in Gent zijn:

  • Design Museum Gent
  • Het huis van Alijn
  • MIAT
  • MSK
  • Sint-Pietersabdij
  • S.M.A.K.
  • Stam – Stadsmuseum Gent

Markten

Wandel ook eens over de verschillende markten in Gent, bijvoorbeeld op vrijdag vind je de vrijdagmarkt op één van de oudste pleinen van de stad. En wandel dan verder over de Graslei en de Korenlei, beide gelegen aan de rivier de Leie en er staan een paar prachtige gebouwen waarvan sommige nog uit de middeleeuwen zijn. Ook zijn de er gezellige terrasjes die bij warm weer druk bezet zijn. Er gaan vanaf hier ook verschillende rondvaartboten.

Uit eten tijdens een weekend Gent

Gentse neuzenIn Gent kun je uiteraard ook heerlijk uit eten. Voor Gentenaren is het culinaire leven namelijk erg belangrijk, je vindt daarom veel verschillende eetgelegenheden in de stad. Er is voor iedereen wel iets te vinden, van gezellige broodjeszaken, banketbakkers met heerlijke zoetwaren tot buitenlandse restaurants en restaurants met de Vlaamse keuken. Tijdens een weekend Gent kun je ook genieten van een typisch lokaal gerecht: Gentse Waterzooi. Dit is een soort maaltijdsoep met grote stukken kip of vis, groenten en aardappelen. Een ander typisch Gents gerecht is de Gentse stoverij. Dit is een stoofpotje dat uiteraard met donker Belgisch bier wordt bereid.

In de weekenden en vakanties kan het erg druk zijn in de Gentse restaurants. Vooral de restaurants aan de Graslei en op de betere locaties in de historische binnenstad (bij de bezienswaardigheden) zitten erg vol. Het is dan handig om vooraf even te reserveren, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt in het restaurant waar je graag wilt eten.

Probeer tijdens je weekend Gent ook eens de typische Gentse neuzen! Een heerlijk zoet snoep dat aan de buitenkant wat harder is, maar van binnen vloeibaar. 

Van shoppen tot dansen in Gent

Verder heeft een weekend Gent nog veel meer te bieden. Je kunt in het centrum heerlijk winkelen. De winkels liggen allemaal op loopafstand van elkaar en daarnaast is het ook autovrij, je hebt dus geen last van langsrijdende auto’s. Je hebt in Gent alle soorten winkels, van grote ketens, tot leuke boetiekjes. Voor ieder wat wils dus. Daarnaast zijn er ook verschillende markten in Gent, iedere dag vind je wel op een van de pleinen een leuke en gezellige markt. Zeker de moeite waard om eens langs te gaan.

Ook de avonden tijdens je weekend Gent kun je heerlijk besteden. De stad heeft ontzettend veel cafés, maar ook verschillende theaters en poppodia. Wanneer je tot in de late uurtjes lekker wilt dansen, kun je het beste naar de Oude Beestenmarkt gaan, hier vind je verschillende clubs.

Tijdens je weekend Gent hoef je je dus zeker niet te vervelen. De stad heeft meer dan genoeg te bieden. 

Stedentrip