Kleurenpracht bij Uluru, Ayer’s Rock

Uluru, of de Engelse naam Ayer’s Rock, is een grote, rode rots die in het midden van Australië staat. De rots heeft een omtrek van zo’n 3,5 kilometer en is 348 meter hoog. Onder de grond zit nog zo’n 5 kilometer rots. De Uluru ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park en is beter bekend onder de naam ‘Ayer’s Rock’. Door de kolonisatie van Australië kreeg de rots de Engelse naam, later kreeg ze haar Aboriginal naam Uluru (grote rots) terug.
Uluru en de Aboriginals
De Uluru heeft een grote religieuze betekenis in het geloof van de Aboriginals in Australië. Ze geloven dat de Uluru heilig is. Elk deel van de rots heeft voor hen een speciale betekenis. Overal op de berg zijn schilderingen gevonden die lang geleden gemaakt zijn door Aboriginals in Australië. Ze getuigen van rituelen en ceremonies die op Ayer’s Rock hebben plaatsgevonden. Wanneer je een wandeling maakt rond Uluru zal de gids je ongetwijfeld meer vertellen over de geschiedenis van Australië.
Ayer’s Rock beklimmen
Jaarlijks beklimmen zo’n 300.000 toeristen in Australië Ayer’s Rock. Het beklimmen van de berg is een zware klus. Bereid je dus goed voor! Het is een toch van ongeveer 1,5 kilometer in de brandende zon. Ondanks de ervaren begeleiders die meegaan, zijn er toch een aantal mensen overleden tijdens de tocht.
Het beklimmen van de Uluru is een gevoelig punt voor de Aboriginals in Australië. Zij zien het als heiligschennis. Hoewel de Aboriginals het eigendomsrecht van Ayer’s Rock terugkregen, kunnen ze het toerisme niet verbieden. Toch wagen steeds minder mensen zich aan het beklimmen van de Uluru. Sommigen uit respect voor de inheemse bewoners van Australië, anderen wegens de omstandigheden en gevaren van de klim.
Wil je de rots niet beklimmen, maar hem wel van dichtbij bekijken? Dan kun je ook een drie uur durende wandeling om de rots heen maken. Onder begeleiding van een gids kom je dan alles te weten over deze prachtige rots en de geschiedenis van Australië!
Kleurenpracht
Ayer’s Rock wordt het meest bezocht bij zonsop- en ondergang. ’s Ochtends kleurt de Uluru vuurrood en na een paar uur wordt hij okergeel. Bij zonsondergang zijn de kleuren het allermooist. Eerst kleurt de rots oranje, vervolgens, door de veranderende invalshoek van de zonnestralen, wordt de Uluru donkerrood. Als de zon bijna helemaal verdwenen is, steekt Ayer’s Rock prachtig af tegen de licht gekleurde lucht. Een adembenemend schouwspel van kleuren! Kortom, wanneer je op vakantie in Australië bent, is het bezoeken van deze bijzondere rots een echte aanrader.
photo by: Robert Nyman, ThomasSchoch