(advertentie)

Een reis door de Australische Outback

Australië is groot, immens groot. Het is onmogelijk om het land goed te zien in een aantal weken. Veel mensen bezoeken de oost en zuidkust of voor een latere reis de westkust van Australië. Maar een unieke ervaring beleef je in de outback. Vrij vertaald het binnenland of afgelegen gebied. Afgelegen is het zeker, er lopen enkele (hoofd)wegen dwars door de outback. Door de uitgestrekte outback van Australië reizen geeft je het gevoel van onbegrensdheid. Je komt slechts enkele nederzettingen tegen met een tankstation, een paar huizen en hooguit een café.

Op vakantie naar een verre bestemming?

Alice Springs

In het rode hart “the red center” van de Australische outback ontdek je een aantal fantastische bezienswaardigheden. Dichtbij de grootste plaats in de outback, Alice Springs, ligt het prachtige Nationaal park Uluṟu–Kata Tjuṯa. In dit nationaal park staan de rotst Uluṟu en de rotsformatie Kata Tjuṯa centraal. De rode rotsen steken hoog boven de outback uit en bieden prachtige uitzichten. Met name tijdens zonsopgang of zonsondergang worden de rotsen extra rood verlicht.

De reis naar Alice Springs kun je op verschillende manieren maken. Heb je beperkt de tijd dan kun je het beste vliegen. Maar heb je meer tijd dat is het een aanrader om per trein of auto naar Alice Springs te reizen. Met de auto rij je vanaf Darwin, Townsville of Adelaide van de groene kustlijn steeds verder het woestijnachtige landschap tegemoet. Onderweg zie je enkele auto’s en vele roadtrains. Het is een fantastisch gevoel om door deze gigantische leegte te rijden en onderweg te stoppen bij kleine nederzettingen. Zo kom je vanaf Darwin het kleine plaatje Daly Waters tegen.

Daly Waters

De plaats bestaat uit een aantal leegstaande gebouwen, een vliegveld, en vooral een pub/restaurant/camping in één. De outback pub hangt vol met allemaal spullen die reizigers achter hebben gelaten. Je vindt er heel veel geld, bh’s, t-shirts en pasjes. Het is een heerlijke plek om onderweg te stoppen en ’s avonds te genieten van de Beef and Barra barbecue. Tijdens de avond wordt opgetreden door artiesten die het hele seizoen (mei – september) in het plaatjes verblijven.

Devils Marbles

Vanuit Daly Waters rij je verder zuidwaarts en kom je naast enkele roadhouses uit het niets de Devils Marbles tegen. Deze rotsformaties doemen op uit het woeste landschap en lijken net “knikkers”. De rotsen verschillen in grootte van minder dan een meter tot 7 meter in doorsnee. Het is dan ook een geliefde plek om een korte pauze in te lassen.

Nationaal park Uluṟu–Kata Tjuṯa

Uit eindelijk kom je aan in Alice Springs waar je een van de vele trips naar het Nationaal park Uluṟu–Kata Tjuṯa kunt boeken of je auto kunt bevoorraden voor de trip er naar toe. Neem een aantal dagen de tijd om het nationaal park en de omgeving te verkennen. Zo kun je prachtige wandelingen maken rond Kata Tjuṯa. Neem ook ruim de tijd bij Uluṟu. Bezoek Uluṟu een keer in de ochtend én avond wanneer de zon ondergaat. Zorg wel dat je aan de goede kant staat met de onder of opgaande zon in de rug. Het bezoekerscentrum bij Uluṟu is een bezoek waard. De lokale Aboriginals vertellen je graag alles over hun heilige rots en de geschiedenis ervan.

The Ghan

Na je bezoek aan dit prachtige nationaal park kun je je weg vervolgen met de auto of terugvliegen naar een van de grote steden. Maar een andere bijzondere manier om vanuit Alice Springs naar Adelaide te reizen is per trein! De Ghan rijdt dwars door de Outback van Adelaide via Alice Springs naar Darwin en terug. Het is een relaxte manier om van het landschap te genieten.