(advertentie)

Stedentrip naar Tirana in Albanië

Stedentrip naar Tirana

Wanneer je op vakantie in Albanië bent, mag een stedentrip naar het mooie Tirana zeker niet ontbreken. Tirana is de hoofdstad van Albanië en ligt in het midden van het land. De stad ligt meer dan 100 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor mooie uitzichten. Aan Tirana liggen twee rivieren, de Lanë en de Tiranë. In het sfeervolle Tirana is veel te doen en te bezichtigen. Mooie bezienswaardigheden voor tijdens een stedentrip zijn het bekende Skanderbegplein, het Nationaal Historisch Museum, de moskee Et’hem Bey en het nabijgelegen natuurpark Dajti.

Je favoriete stad bezoeken?

Interesse in een vakantie naar Albanië?

Historie in Tirana

Het prachtige Tirana kent een roerig verleden, waar je tijdens je stedentrip naar Tirana zeker aan herinnerd zult worden. De stad is gesticht in de 17e eeuw door Sulejman Pasja, een rijke man van Ottomaanse afkomst. Aan het begin van de 20e eeuw kwam er een einde aan het Ottomaanse bewind en werd de vlag van Albanië gehesen. Tirana was al die tijd een kleine stad, pas in 1920 kwam hier verandering in. In plaats van Lushnjë werd Tirana de hoofdstad van Albanië. Vlak na deze gebeurtenis werd de stad alweer bezet en ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Tirana ingenomen. De resten van deze bezettingen in Albanië zijn tegenwoordig nog steeds te zien. Zo is het bekende Skanderbegplein in Sovjetstijl gebouwd en laten vele gebouwen in Tirana en Albanië sporen van vroegere overheersers zien, wat een indrukwekkend aanzicht geeft.

Bezoek het Skanderbegplein

Skanderbegplein, Tirana, AlbanieEen van de meest bekende bezienswaardigheden in Albanië is het Skanderbegplein. Het Skanderbegplein is een enorm plein dat in het midden van de stad ligt. Het Skanderbegplein heeft de naam te danken aan de nationale held van Albanië: Skanderbeg. In de 15e eeuw verdedigde hij jarenlang Albanië tegen de aanvallende Turken. Op het Skanderbegplein staat een standbeeld van deze krijgsheer van Albanië op zijn paard.

Rondom het Skanderbegplein zijn veel interessante gebouwen te vinden, de bekende moskee Et’hem Bey is hier een van. De Et’hem Bey aan het Skanderbegplein is gesticht door de kleinzoon van de oprichter van de stad. De prachtige Et’hem Bey is zeker een bezoekje waard tijdens je stedentrip naar Tirana. Ook het Nationaal Historisch Museum van Albanië is een echte must-visit. De voorkant van het gebouw is versierd met een groot mozaïek. Andere gebouwen rondom het Skanderbegplein zijn het stadhuis, het Cultuurpaleis van Albanië en de opera van de stad. Deze indrukwekkende bouwwerken zijn zeker de moeite van het bezoeken waard tijdens je stedentrip!

Bezienswaardigheden in Tirana

Tirana marktNaast het Skanderbegplein is er nog meer te zien tijdens een stedentrip. In de stad liggen twee mooie boulevards waar je tijdens een wandeling heerlijk kunt genieten van het sfeervolle Albanië. Een ander mooi plein om te bezoeken is het Moeder Teresaplein. Je komt hier door tot het eind van de boulevard te lopen, die begint op het Skanderbegplein. Rondom het Moeder Teresaplein liggen het Nationaal Archeologisch Museum van Albanië en een aantal universiteiten. Vlakbij ligt het ‘Parku I Madh’, het Grote Park. Heerlijk om in dit park, met een groot meer, even bij te komen van de drukte in de stad. Het Moeder Teresaplein is dus zeker een bezoekje waard tijdens je stedentrip naar Tirana! Verder zijn de Centrale Markt, de souvernirwinkeltjes en het natuurpark Dajti erg leuk om te bezoeken.

Uitgaan en eten in Tirana

Voor wie wil genieten van het nachtleven is de wijk Blloku de place-to-be! Een bezoekje aan deze gezellige wijk mag zeker niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Tirana. In Blloku zijn veel leuke bars, cafés en restaurants te vinden, waar je kunt genieten van de plaatselijke keuken en kunt kletsen met de locals. Populaire restaurants die je zeker bezocht moet hebben tijdens je stedentrip naar Tirana zijn Delicatezze Di Mare, Vita 99 en À la santé, hier kun je heerlijk Mediterraans eten. Voor wie wil genieten van bekendere, Europese gerechten zijn de restaurants Dtown, Artigiano en Serendiville aan te bevelen.

photo by: quinet, spaztacular